ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟΥΣ ΈΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ NOVARTIS

Η υπόθεση Novartis ξεβρακώνει για μια ακόμα φορά την ελληνική δημοσιογραφία, αφού από τη μια μεριά έχουμε δημοσιογράφους που τάσσονται με λύσσα στο πλευρό των εμπλεκομένων πολιτικών και τους αθωώνουν, και από την άλλη έχουμε δημοσιογράφους που έχουν ήδη δικάσει τους εμπλεκόμενους και τους έχουν καταδικάσει.

Φυσικά, η υπόθεση της Novartis είναι διεθνές σκάνδαλο με δωροδοκίες, κατηγορούμενους και μάρτυρες.

Αυτή η οθόνη που βλέπετε μπροστά σας, έχει και μηχανές αναζήτησης, όπως η Google, οπότε μπορεί ο καθένας να ψάξει και να μάθει για το σκάνδαλο της Novartis σε διάφορες χώρες.

Μόνο στην Ελλάδα πετυχαίνεις λυσσασμένους δημοσιογράφους που υποστηρίζουν πως ο διπλασιασμός της φαρμακευτικής δαπάνης στη χώρα -για τον οποίο υπάρχουν στοιχεία- δεν συνέβη ποτέ ή είναι μια …τυχαία σύμπτωση.

Είμαι βέβαιος πως στις υπόλοιπες χώρες, όπου έκανε δωροδοκίες η Novartis, οι δημοσιογράφοι αντιμετώπισαν πιο ψύχραιμα το θέμα και δεν το πήραν τόσο προσωπικά, όπως έκαναν οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα.

Επίσης, μόνο στην Ελλάδα, δημοσιογράφοι και πολιτικοί χαρακτηρίζουν τους προστατευόμενους μάρτυρες ως «κουκουλοφόρους».

Προσέξτε ποιοι χαρακτηρίζουν «κουκουλοφόρους» τους προστατευόμενους μάρτυρες, και θα καταλάβετε αμέσως ποιους δωροδοκούσε η Novartis.

Εκτός αν νομίζει κάποιος πως η Novartis δωροδοκούσε μόνο πολιτικούς και γιατρούς, και όχι ΜΜΕ και δημοσιογράφους.

Δεν είναι κάποιο μυστικό πως δεν υπάρχει ανεξάρτητη δημοσιογραφία στην Ελλάδα.

Τίποτα δεν είναι ανεξάρτητο στην Ελλάδα. Ούτε η δημοσιογραφία, ούτε η Δικαιοσύνη, ούτε, βέβαια, η ίδια η χώρα.

Στην Ελλάδα, οι δημοσιογράφοι είναι σκυλάκια των ολιγαρχών ή της εκάστοτε κυβέρνησης, ενώ έχουν και τα τυχερά τους από εταιρείες, τράπεζες, πρεσβείες κλπ.

Πολλές φορές είναι και σκυλάκια και των ολιγαρχών, και της κυβέρνησης, και των εταιρειών, και των πρεσβειών, αφού η διαπλοκή είναι δεδομένη και ορατή πια.

Σκεφτείτε τον πιο αγαπημένο σας Έλληνα δημοσιογράφο που δουλεύει σε ΜΜΕ. Αυτόν που θεωρείτε πιο έντιμο.

Τον βρήκατε;

Λοιπόν, αυτός ο δημοσιογράφος μπορεί να είναι έντιμος, μπορεί να είναι καλός άνθρωπος, αλλά είναι ελεγχόμενος.

Υπάρχουν πρόσωπα και θέματα, για τα οποία δεν μπορεί να βγάλει κιχ.

Και δεν εννοώ μόνο να πει κάτι άσχημο ή ενοχλητικό για το αφεντικό του -που καταλαβαίνουμε όλοι πως θα ήταν κάπως άκομψο- , αλλά και για τους φίλους του αφεντικού του, τους προστάτες του αφεντικού του, τις εταιρείες που διαφημίζονται στο ΜΜΕ που εργάζεται και για πολλούς άλλους.

Προσέξτε λίγο τους δημοσιογράφους που εκτιμάτε. Υπάρχουν θέματα και πρόσωπα στα οποία δεν θα αναφερθούν ποτέ, αφού δεν έχουν το δικαίωμα να μιλήσουν. Αν μιλήσουν, θα μείνουν άνεργοι. Βασικά, είναι δούλοι.

Είναι γνωστό πως τα ΜΜΕ στην Ελλάδα δεν είναι δημοσιογραφικοί οργανισμοί αλλά ο τρόπος για να πιέζουν ή να εκβιάζουν οι ολιγάρχες τις κυβερνήσεις και να κάνουν τις άλλες δουλειές τους, τις κερδοφόρες.

Δεν είναι κερδοφόρα τα ΜΜΕ στην Ελλάδα -όχι μόνο δεν είναι κερδοφόρα αλλά είναι εξαιρετικά ζημιογόνα και χρεοκοπημένα- αλλά θα έχετε προσέξει πως οι μαφιόζοι-ολιγάρχες τα λατρεύουν και τα αγοράζουν δέκα-δέκα.

Τα αγοράζουν από αγνή αγάπη για τη δημοσιογραφία και την ενημέρωση.

Γνώρισα πολλούς δημοσιογράφους τα τελευταία χρόνια.

Και κατάλαβα πως πρέπει να μένεις μακριά τους. Λερώνουν. Και δεν πρέπει να πιστεύεις ούτε λέξη από αυτά που λένε.

Όχι πως δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Υπάρχουν. Ελάχιστες. Και σας βεβαιώνω πως συμφωνούν απόλυτα με αυτά που γράφω. Αλλά δεν μπορούν να το πουν. Δεν τους το επιτρέπει η θέση τους.

Ενδεικτικό της σαπίλας της ελληνικής κοινωνίας είναι πως -οκτώ χρόνια μετά την χρεοκοπία της χώρας- δεν υπάρχει ούτε ένα μεγάλο ανεξάρτητο και εναλλακτικό ΜΜΕ.

Ξέρω καλά τι σας λέω. Ούτε ένα.

Αυτό σημαίνει πως δεν το θέλουν ούτε οι δημοσιογράφοι, ούτε η ελληνική κοινωνία.

Απολαύστε λοιπόν το σκάνδαλο Novartis -και όλα τα άλλα θέματα- με τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους που θελήσατε.

Ας μην κοροϊδευόμαστε. Αυτούς θελήσατε.

Και αυτούς έχετε.

(Θα έγραφα κι άλλα για το θέμα -το κατέχω καλά πια- αλλά αυτό θα ήταν επικίνδυνο στη χώρα της Μαφίας, ενώ δεν έχει και νόημα. Πάντως, είναι πολύ επικίνδυνο να μην έχεις ξεπουληθεί στη χώρα της Μαφίας.)

pitsirikos.net

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ