H ΑΠΑΝΤΗΣΗ TOY K. ΜΠΑΡΓΙΩΤΑ ΣΤΗ ΝΕ ΛΑΡΙΣΑΣ TOY ΣΥΡΙΖΑ

Αποφεύγω συνήθως να απαντώ σε επιθέσεις που περιέχουν χαρακτηρισμούς αντί επιχειρημάτων, ειδικά όταν είναι ανώνυμες. Αναγκάζομαι να κάνω μια εξαίρεση, καθώς ο λιβελογράφος με το ψευδώνυμο «ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας» φαίνεται πως τελευταία με έχει βάλει στο στόχαστρο.

Για τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς (τυχοδιώκτης κτλ) και ακόμα περισσότερο για τους θλιβερούς υπαινιγμούς του τύπου «γιατρός είναι, κάτι θα ξέρει από Novartis» δεν έχω να πω τίποτα. Έχω την εκτίμηση πως σε κοινωνίες σαν τη δική μας, όσοι έχουμε το θάρρος της γνώμης μας και της υπογραφής μας είμαστε γνωστοί επαγγελματικά και πολιτικά. Δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω.

Πολιτικό θάρρος και ηθικό ανάστημα χρειάζεται να βάζουμε την υπογραφή μας, ειδικά όταν προβαίνουμε σε χαρακτηρισμούς και ερμηνείες. Ο πολιτικός διάλογος δεν γίνεται ούτε με ύβρεις ούτε με χαρακτηρισμούς. Γίνεται με ανταλλαγή επιχειρημάτων και, σε κάθε περίπτωση, χωρίς κουκούλα. Με ονοματεπώνυμο και υπογραφή.

Για την ουσία τώρα, το πάρτι με την κλιμάκωση της φαρμακευτικής δαπάνης δεν είναι διαχρονικό. Αρχίζει το 2004 και τελειώνει το 2009. Το λένε οι αριθμοί που λένε πάντα την αλήθεια. Η παρούσα κυβέρνηση με την ανακίνηση του θέματος της Novartis, με τον τρόπο που το κάνει, κατασυκοφαντώντας πολιτικούς αντιπάλους, επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει το περίφημο «ηθικό πλεονέκτημα».

Μόνο που οι έντιμοι εξυγιαίνουν, ενώ αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει ουσιαστικά βήματα προς την αδιαφάνεια και τη διευκόλυνση των συναλλαγών μεταξύ των πολιτικών και των φαρμακευτικών. Προ ημερών κατήργησε την επιτροπή τιμολόγησης φαρμάκων του ΕΟΦ, που σε μεγάλο βαθμό είχε λύσει προβλήματα αδιαφάνειας περιφρουρώντας το συμφέρον του δημοσίου. Εδώ και δύο εβδομάδες την τιμολόγηση κάνει το γραφείο του Υπουργού Υγείας χωρίς περιορισμούς και χωρίς κριτήρια.

Αντίστοιχη κίνηση έγινε και με την επιτροπή διαπραγμάτευσης τιμών του ΕΟΠΥΥ, την περίφημη ΗΤΑ, ενώ η επιτροπή αξιολόγησης των φαρμάκων δηλαδή, μόνο στην Ελλάδα ιδρύθηκε και λειτουργεί ως επιτροπή του Υπουργείου και όχι ως ανεξάρτητη αρχή. Έτσι, ο αγοραστής θα αξιολογεί το προϊόν και θα το τιμολογεί κιόλας. Εφεξής ο Υπουργός γίνεται παντοδύναμος και ελέγχει και τα πάντα σε σχέση με την τιμή του φαρμάκου.

Η θωράκιση ενάντια στη διαφθορά  δεν γίνεται με μάρτυρες με κουκούλες, αλλά με θεσμικές αλλαγές και μεταρρυθμιστικές τομές. Σε αυτές σίγουρα δεν περιλαμβάνονται η λάσπη στον ανεμιστήρα και οι επιθέσεις με προσωπικούς, αστήρικτους χαρακτηρισμούς και θλιβερούς υπαινιγμούς.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ