ΕΕΣ: ΤΕΛΟΣ Η ΕΠΟΧΗ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ – ΣΗΜΕΡΑ Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΡΑ…

Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Κίνησης Ερυθροσταυριτών με αφορμή απάντηση του δικαστηρίου για μη ανανέωση της θητείας της διοίκησης*

Από τις 11/12/2107 που εκδικάστηκε η αίτηση του Υπουργείου Υγείας για αντικατάσταση της Διοίκησης του ΕΕΣ  μέχρι και τις 8/2/2018 που βγήκε η απόφαση η Πανελλήνια Κίνηση Ερυθροσταυριτών κράτησε μια διακριτική στάση αναμένοντας την απόφαση του Δικαστηρίου.

Αυτό μας επέβαλε η ηθική μας αλλά και ο σεβασμός μας προς την Ελληνική Δικαιοσύνη. Ο κατ’ επανάληψη προσωρινός πρόεδρος του ΕΕΣ κ. Αυγερινός στο διάστημα αυτό δεν σεβάστηκε τίποτα. Συσπειρώνοντας γύρω του μια ομάδα πιστών και υπάκουων “συνεργατών” του έκανε συνεχώς ανούσιες δράσεις, κυριολεκτικά πανηγύρια, για να μη λείπει καμιά μέρα η φωτογραφία του από τα δελτία τύπου που εξέδιδε.

Δράσεις ή εκδηλώσεις που γίνονται επί σειρά ετών τις παρουσίαζε σαν καινοτόμες δικές του δράσεις, προτάσεις που τις είχε θαμμένες σε κάποια συρτάρια τις υλοποιούσε σαν πρωτοποριακές ιδέες του, μοίραζε θέσεις και βράβευε όποιον τον προσκυνούσε ονομάζοντας τα «αναγνώριση υπηρεσιών». Μέχρι και το τηλεκατευθυνόμενο ναυαγοσωστικό ρομπότ EMILY το οποίο πριν δυο περίπου χρόνια δώρισε η κατασκευάστρια εταιρία (1 στον ΕΣ και 1 στο Λιμενικό) το παρουσίασε σαν νέο δικό του απόκτημα στις 26 Ιανουαρίου υποτιμώντας την νοημοσύνη μας. Με λίγα λόγια το δίμηνο της αναμονής της απόφασης προσπάθησε με καθημερινές φιέστες είτε να δημιουργήσει πλασματικές εντυπώσεις στον κόσμο είτε να επηρεάσει την Δικαιοσύνη παρουσιάζοντας «έργο». Η διάλυση ολόκληρων τμημάτων και το καθεστώς τρομοκρατίας που επέβαλε  είναι το μοναδικό «έργο»  του εκδιωχθέντος αποτυχημένου τ. προέδρου. Αυτό δεν το λέμε εμείς αλλά το σκεπτικό της απόφασης με το οποίο απομακρύνθηκε από το ΕΕΣ. Συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει: “Κατά την επικρατήσασα στην επιστήμη και στη νομολογία -γνώμη, παρά την εκκρεμοδικία της αγωγής ακυρώσεως της απόφασης της Γενικής .Συνέλευσης της 26-04-2015, με την οποία κυρώθηκε το τροποποιημένο καταστατικό του σωματείου., η προσωρινή διοίκηση -όφειλε να προκηρύξει τη διενέργεια .εκλογών για την ανάδειξη τακτικής διοίκησης του σωματείου, βάσει ταυ παλαιού και ισχύοντος .καταστατικού, σύμφωνα και με την εντολή που έλαβε από τις πιο πάνω αποφάσεις που διόρισαν αυτές (βλ. σχετ. ΕφΑΘ 4773/19.96). Κατά τα προεκτεθέντα, έχει ήδη εκδοθεί η με αριθμό 11215/01-12-2017 απόφαση ταυ  Μονομελούς  Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία κηρύχθηκε άκυρη η από 26-04-2017 απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του σωματείου με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ» κατά το τμήμα που ακυρώνει τα άρθρα 7 περ.β΄, 8, 9 παρ. 8, 10 παρ .4, 11 παρ. 1 και 30 του από 26-04-2015 καταστατικού του σωματείου αυτού. Την απόφαση αυτή διαβεβαίωσε την Επιτροπή Διαμεσολάβησης και Συμμόρφωσης της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου ότι θα σεβαστεί ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης, Αντώνιος Αυγερινός, προκείμενου να γίνουν οι αρχαιρεσίες ανάδειξης του τακτικού διοικητικού συμβουλίου, τις οποίες, η εν λόγω Επιτροπή εξέφρασε την επιθυμία να γίνουν μέχρι 08-03-2018. Βάσει των πραγματικών αυτών περιστατικών, κατά την κρίση αυτού του Δικαστηρίου., δεν πρέπει να παραταθεί η θητεία των μελών της προσωρινής διοίκησης του σωματείου, η πλειονότητα των οποίων δεν μπόρεσε επί τέσσερα περίπου έτη να εκπληρώσει τα καθήκοντα που ανατέθηκαν σ; αυτήν και να αποκαταστήσει την εύρυθμη λειτουργία του σωματείου, σύμφωνα και με τις εντολές της Επιτροπής Διαμεσολάβησης και Συμμόρφωσης της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου.

Ακόμη και με μετά από αυτή την εξέλιξη όμως για λόγους αξιοπρέπειας αντί να ηρεμήσει συνεχίζει να προκαλεί με φιέστες. Έκανε “θριαμβευτική” εμφάνιση και ορκωμοσία στο Κιλκίς κυκλοφορεί ακόμη ξεδιάντροπα  με το υπηρεσιακό αυτοκίνητο. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν αυτό είναι τακτική ή κάποιο βαθύτερο εσωτερικό πρόβλημα του. Ξέρουμε όμως ότι είναι άκομψο και προκλητικό. Νόμιμο είναι σίγουρα μια και η νέα Διοίκηση δεν ανέλαβε ακόμη καθήκοντα. Αυτό θα γίνει σύμφωνα με πληροφορίες μας σήμερα Τρίτη 13 Φεβρουαρίου. Ηθικό είναι όμως; Όχι. Αλλά τι ήταν ηθικό τα τελευταία δυο χρόνια; Οι αποκεφαλισμοί; Η τρομοκρατία; Η παράτυπες ή και παράνομες αποφάσεις και αναθέσεις;

Θα πρέπει όλοι οι υποτακτικοί του και κυρίως ο ίδιος να χωνέψουν πως η «εποχή Αυγερινού» πέρασε ανεπιστρεπτί.

Υπάρχουν ένα-δυο θεματάκια που δεν νομίζουμε ότι είναι πρόβλημα. Το πρώτο είναι κάποιοι οσφυοκάμπτες που λένε “ναι σε όλα” σε όποιον είναι πιο πάνω απ’ αυτούς. Ήδη άρχισαν οι πρώτες φωνές, «επιτέλους εκλογές» και «στηρίζουμε την νέα διοίκηση», από ανθρώπους που αναρριχήθηκαν σε θέσεις λόγω της υποταγής τους στο καθεστώς Αυγερινού το οποίο έκανε τα πάντα για να μη γίνουν εκλογές ή να γίνουν παράνομα κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του.

Το άλλο θέμα που – πιθανόν – να μας απασχολήσει είναι οι συγγενείς, κουμπάροι και φίλοι που είναι διορισμένοι σε όλη την Ελλάδα. Αν υπηρετήσουν την Ερυθροσταυρική ιδέα κανένα πρόβλημα. Αν όμως θελήσουν να παίξουν τον ρόλο του «σαμποτέρ» στην όποια διορισμένη ή εκλεγμένη διοίκηση να ξέρουν ότι έχουν γνώση οι φύλακες.

Επίσης να γνωρίζουν όλοι ότι οι εκατοντάδες Εθελοντές που δεν συμμετέχουν στα τμήματα τους γιατί κουράστηκαν, αηδίασαν ή απογοητεύθηκαν είναι έτοιμοι να επανέλθουν και να ζωντανέψουν πάλι τμήματα όπως αυτά της Τρίπολης, των Ιωαννίνων, της Λάρισας, κλπ. Τέλος πια τα τμήματα των 2 ή 8 ή 12 Εθελοντών. Θα επανέλθουν όλοι αυτοί που έχουν σαν ιδανικό τους την προσφορά στον συνάνθρωπο και ο ΕΣ θα αρχίσει πάλι να προσφέρει πραγματικές υπηρεσίες και όχι φιέστες για φωτογράφους και δημοσιογράφους.

Υπάρχει το θέμα των άδικα ή παράνομα τιμωρημένων το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσει με προσοχή η νέα προσωρινή Διοίκηση. Ήδη υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους παράνομα αποκεφαλισμένους. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ο ΕΣ δεν θα στερηθεί τις υπηρεσίες έμπειρων στελεχών που έχουν σαν σημαία τους τα Ερυθροσταυρικά ιδεώδη.

Με την ελπίδα αλλά και την πίστη ότι η νέα προσωρινή Διοίκηση θα συνέλθει σήμερα σε σώμα χωρίς προβλήματα και  θα βγάλει τον Ερυθρό Σταυρό από το σημερινό τέλμα περιμένουμε τις εξελίξεις αλλά παραμένουμε σε επιφυλακή…

*Η Συντονιστική Επιτροπή της Π.Κ.Ε.
Τάσος Βασιλείου (Λάρισα)
Μάρθα Βουγιούκα (Θεσσαλονίκη)
Κώστας Τσάγκας (Ιωάννινα)
Σέργιος Βαλασιάδης (Πειραιάς)
Πόλα Κουρέτσιου (Λάρισα)
Χριστόφορος Λάσκαρις (Κέρκυρα)
Χρήστος Κοκκίνης) (Τρίπολη)

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ