ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δ.Σ η κυκλοφοριακή μελέτη

«Η Λάρισα είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που υλοποιεί Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης προκειμένου πλέον να προσδιορισθεί ως μεσαίου μεγέθους ευρωπαϊκή πόλη ακολουθώντας ένα μοντέλο χωρίς αυτοκίνητα στο κέντρο της και αλλάζοντας τη φιλοσοφία των πολιτών της, την ποιότητα ζωής αλλά και την αισθητική της πόλης».

Με αυτά τα λόγια ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης παρουσίασε στο σώμα τις απόψεις του για την κυκλοφοριακή μελέτη που αφορά το κέντρο της Λάρισας και η οποία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στο πλαίσιο συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου (καταψήφισε η ΛΑΣΥ).

Τη σχετική μελέτη παρουσίασε ο συγκοινωνιολόγος μηχανικός κ. Ριζομυλιώτης, ο οποίος και περιέγραψε την υλοποίηση βραχυπρόθεσμών λύσεων που προτείνει η ΣΒΑΚ σε επίπεδο κυκλοφοριακής ρύθμισης, σήμανσης και στάθμευσης στην κεντρική περιοχή της πόλης που περιβάλλεται από τις οδούς Ηρώων Πολυτεχνείου, Λαγού, Τάκη Τσόγκα (πρώην Καλλιθέας), Γεωργιάδου και Αεροδρομίου καθώς και στην περιοχή του Σταθμού του ΟΣΕ η οποία περιβάλλεται από τις οδούς Φαρσάλων, Ηρώων Πολυτεχνείου, Βόλου, Σαπφούς, Παλαιολόγου και Πτολεμαίου.

«Οι δαπάνες δεν είναι τραγικές και ο εύρωστος δήμος μπορεί να τις στηρίξει», τόνισε ο κ. Καλογιάννης, ενώ η αντιπολίτευση εξέφρασε την ανησυχία της για την επιβάρυνση των περιφερειακών του κέντρου οδών κυρίως μετά τη μετατροπή της Μεγ. Αλεξάνδρου σε οδό ήπιας κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με την μελέτη που παρουσίασε ο συγκοινωνιολόγος Χ. Ριζομυλιώτης  έχουν μελετηθεί για το κέντρο δρόμοι συνολικού μήκους 20 χλμ και ποδηλατοδρόμοι 50 χλμ, ενώ
στο σχεδιασμό δεσπόζουν οι δύο κυκλικοί κόμβοι στην συμβολή των οδών Κύπρου- 28ης Οκτωβρίου- 23 Οκτωβρίου- Νικηταρά και στη Φαρσάλων.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τη μελέτη τα αστικά λεωφορεία θα έχουν αφετηρία στο τέλος των διαδρομών ενώ στάση από την πλατεία αναμένεται να καταργηθεί.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης παρουσιάστηκε και ο χάρτης του νέου δικτύου ποδηλατοδρόμων που θα δημιουργηθούν στη Λάρισα.

Ε.Π.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ