ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΘΗΚΕ Ο ΚΥΚΛΙΚΟΣ ΚΟΜΒΟΣ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΛΑΡΙΣΑΣ – ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Κ. Αγοραστός: Δίνουμε λύση σε ένα κυκλοφοριακό πρόβλημα κατασκευάζοντας ένα έργο ουσίας

Στην τελική ευθεία μπαίνει η κατασκευή του κόμβου στον περιφερειακό Λάρισας – Τρικάλων καθώς δημοπρατήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας το εν λόγω έργο προϋπολογισμού 830.000 ευρώ. Είναι ένα έργο ζητούμενο για την περιοχή, που διευκολύνει την κυκλοφορία και μετατρέπει

την περιφερειακή οδό Λάρισας Τρικάλων, στο σημείο αυτό, σε έναν ασφαλή δρόμο.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κώστας Αγοραστός ανέφερε τα εξής: «Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο καθώς θα εξυπηρετεί το Διαχρονικό Μουσείο, το γήπεδο της ΑΕΛ, τα γήπεδα τένις, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, το κλειστό γυμναστήριο, το ΕΠΑΛ, τις φυλακές κ.α. Στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχει σοβαρό ζήτημα κυκλοφοριακής ασφάλειας και με το έργο αυτό δίνεται λύση στο πρόβλημα και εξασφαλίζεται η ασφαλής μετακίνηση των ανθρώπινων κοινοτήτων. Είναι ένα έργο ουσίας για το οποίο αναλάβαμε την πρωτοβουλία καθώς η περιφερειακή οδός Λάρισας – Τρικάλων ανήκει στον Δήμο Λαρισαίων».

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Η παρούσα εργολαβία αφορά την κατασκευή κυκλικού κόμβου στη συμβολής της Νότιας Περιφερειακής Οδού (Περιφερειακή Οδός Λάρισας-Τρικάλων) με την οδό Αστερίου Καντώνια (οδηγεί στους χώρους στάθμευσης του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου της ΑΕΛ, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας και στην Επαρχιακή Οδό 28 Λάρισας – Καρδίτσας).

Η ανάγκη για τη μελέτη βελτίωσης της υφιστάμενης ισόπεδης διασταύρωσης προέκυψε από την αλλαγή των κυκλοφοριακών δεδομένων της περιοχής και κυρίως από τις κυκλοφοριακές επιπτώσεις της λειτουργίας του νέου Γηπέδου της ΑΕΛ και του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας. Παράλληλα συνδέεται με τρόπο άμεσο η Περιφερειακή Οδός Λάρισας-Τρικάλων με την Επαρχιακή Οδό 28 Λάρισας – Καρδίτσας και λύνεται το πρόβλημα εισόδου – εξόδου προς το Διαχρονικό Μουσείο.

Οι εργασίες συνίστανται σε:

Α) κατασκευή κυκλικού κόμβου διαμέτρου 55 μέτρων (πράσινο διαμέτρου 30μ, πεζοδρόμιο από κυβόλιθους – βατό κράσπεδο πλάτους 2,5μ περιμετρικά του πρασίνου και οδόστρωμα κυκλοφορίας με δύο λωρίδες κυκλοφορίας πλάτους 5μ έκαστη) σύμφωνα με την οριζοντιογραφία και μηκοτομή της οδού. Περιμετρικά του κόμβου θα κατασκευαστεί πεζοδρόμιο πλάτους 1,50μ. ενώ ο κόμβος θα έχει τρεις σηματοδοτούμενες διαβάσεις πεζών.

Β) αναπροσαρμογή των εισόδων – εξόδων στον κόμβο και συγκεκριμένα:

  1. i) Περιφερειακή οδός ανατολικά του κόμβου

Κατασκευάζεται κεντρική πλακοστρωμένη νησίδα διαχωρισμού των ρευμάτων κυκλοφορίας ώστε να επιβραδύνεται η ταχύτητα των οχημάτων που εισέρχονται στον κόμβο (ρεύμα προς Τρίκαλα) με προσαρμογή των διαστάσεων της υφιστάμενης οδού στην νέα οριζοντιογραφία και μηκοτομή.

  1. ii) Περιφερειακή οδός δυτικά του κόμβου

Κατασκευάζεται κεντρική πλακοστρωμένη νησίδα διαχωρισμού των ρευμάτων κυκλοφορίας, λωρίδα εξόδου από το Διαχρονικό Μουσείο και επενδεδυμένη τριγωνική τάφρος στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα

iii) Οδός Καντώνια

Καταργούνται οι υφιστάμενες πλευρικές τριγωνικές νησίδες διαχωρισμού των ρευμάτων κυκλοφορίας και η κεντρική νησίδα προσαρμόζεται στην νέα οριζοντιογραφία. Η υφιστάμενη κεντρική νησίδα πλακοστρώνεται

Γ) προεκτείνεται η οδός που οδηγεί στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας μέσω της οδού Καντώνια και στο χώρο του μουσείου διαμορφώνεται χώρος αναστροφής και χώρος στάθμευσης λεωφορείων. Παράλληλα διαμορφώνεται και η έξοδος του Διαχρονικού Μουσείου στην Περιφερειακή Οδό.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ