ΕΚΛ: ΕΙΔΕΣ Η Ε.Ε ΤΙ ΚΑΛΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ;

Ανακοίνωση – καταγγελία με αφορμή την απόφαση του ευρωδικαστηρίου που νομιμοποιεί τις απολύσεις εγκύων εργαζόμενων

Λίγο πριν την 8η Μάρτη, παγκόσμιας ημέρας πάλης για την διπλή ισοτιμία της γυναίκας, η Ε.Έ. των καπιταλιστών, των νόμων και των κανονισμών της, έδειξε για ακόμα μια φορά το αντεργατικό της προσωπείο και μάλιστα απέναντι στις έγκυες εργαζόμενες, αφού με απόφαση του ευρωδικαστηρίου, θεωρεί νόμιμες τις απολύσεις τους.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), σε πρόσφατη απόφαση του, που αφορά απόλυση εργαζόμενης εγκύου από την ισπανική επιχείρηση «Bankia» το 2013, στο πλαίσιο ομαδικών απολύσεων, έκρινε ότι η απόλυση της είναι «νόμιμη» παρά το ότι ήταν έγκυος.  Αυτή η απόφαση πάρθηκε με το σκεπτικό ότι επιτρέπεται η απόλυση εγκύου εργαζόμενης, αφού ο εμφανιζόμενος λόγος της απόλυσης δεν είναι η εγκυμοσύνη.

Με αυτό το τρόπο το ΔΕΕ ανοίγει τις πύλες των απολύσεων, της ανεργίας και της εξαθλίωσης νέων γυναικών, εγκύων, όπως εδώ και καιρό έχει απαιτήσει η μεγαλοεργοδοσία. Για τους εργοδότες η προστασία της μητρότητας είναι κόστος και για αυτό η Ε.Ε και οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της συστηματικά παίρνουν μέτρα για να ξηλώσουν και αυτό το τελευταίο μέτρο προστασίας που έχει απομείνει.

Μέχρι σήμερα, ακόμη και με την τυπική προστασία της μητρότητας από το νόμο, οι εργοδότες αξιοποιώντας το αντεργατικό πλαίσιο που έχουν επιβάλλει όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις και διατηρεί και επεκτείνει η σημερινή, έχουν μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε γκέτο. Η νέα εργαζόμενη και συνολικά η νέα γενιά της εργατικής τάξης έρχεται αντιμέτωπη με την εργοδοτική τρομοκρατία, τον φόβο της ανεργίας, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας που ήδη αποτελούν μια εφιαλτική πραγματικότητα.

Οι διακηρύξεις της Κυβέρνησης, των αστικών κομμάτων αλλά και του κυβερνητικού, εργοδοτικού συνδικαλισμού περί «ευρωπαϊκού κεκτημένου» αποδεικνύονται «λάκκος με λιοντάρια» όπου οι εργαζόμενοι θυσιάζονται για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Η προστασία των νέων μητέρων στη μητρότητα, τα δικαιώματα των εργαζομένων κατακτήθηκαν μέσα από τους αγώνες του εργατικού κινήματος. Δεν μας χαρίστηκαν από τα δικαστήρια, τις κυβερνήσεις και την Ε.Ε και δεν θα τους τα παραδώσουμε.

Η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, η προστασία των εγκύων, των νέων μητέρων, είναι για το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας και τα ταξικά σωματεία, σοβαρό ζήτημα που διεκδικούμε και μέσω των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Καλούμε τις εργαζόμενες και τις άνεργες γυναίκες, να συσπειρωθούν στα σωματεία τους και να αγωνισθούν μαζί με τους άνδρες συναδέλφους τους για την προστασία των εγκύων, των νέων μητέρων. Καμία απόλυση εγκύου, με καμία δικαιολόγηση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ