ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ (ΦΩΤΟ)

Με σημαντική προσέλευση συνεχίζονται οι ξεναγήσεις με αφορμή την έκθεση “Η μνήμη της πόλης- Λάρισα-Κατοχή-Απελευθέρωση 1941-44” που φιλοξενείται στο αίθριο του ισογείου της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα.

Η έκθεση περιλαμβάνει 70 φωτογραφίες του αρχείου φωτογραφιών του Βύρωνα Μήτου, μαζί με 50 φωτογραφίες της συλλογής της Φωτοθήκης Λάρισας, της Ισραηλιτικής Κοινότητας, της συλλογής Ζαμπερίν και της συλλογής Τάκη Τλούπα και είχε συμπεριληφθεί στις εκδηλώσεις του Δήμου Λαρισαίων για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Λάρισας από την γερμανική κατοχή.

«Πρόκειται για φωτογραφίες σπαράγματα μνήμης μιας ζοφερής εποχής. Φωτογραφίες τραβηγμένες από Γερμανούς στρατιώτες κατά την περίοδο της εισβολής τους στην πόλη της Λάρισας αλλά και στα Τέμπη, τους Γόννους, τον Τύρναβο και την Ελασσόνα. Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες από τη Συλλογή του Βύρωνα Μήτου συγκροτούν ένα ενιαίο σώμα, μια μοναδική αφήγηση, είναι ταυτόχρονα λόγος και εικόνα-πολύτιμο, ιστορικό ντοκουμέντο, άμεση μαρτυρία και σύγχρονη καταγραφή από την πλευρά των “νικητών”.

Πρόκειται για αποτυπώσεις που καταρχάς ενέχουν τη σημασία και τη λειτουργία του ενθυμήματος και του τεκμηρίου για τους Γερμανούς, της παρουσίας και της υπεροχής τους”, τόνισε στο πλαίσιο ανοιχτής ξενάγησης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην έκθεση ο επιμελητή της Γιάννης Μπόλης, Ιστορικός της Τέχνης – Επιμελητής ΚΜΣΤ.

Στην ξενάγηση παραβρέθηκαν μέλη της Φωτοθήκης Λάρισας του Ομίλου Φίλων της Θεσσαλικής Ιστορίας, ενώ σύντομα θα ανακοινωθεί η ημερομηνία της επόμενης ανοιχτής ξενάγησης για το κοινό, αφού η έκθεση θα παραμείνει στο χώρο του αίθριου μέχρι και τον Οκτώβριο του 2018.

Ε.Π.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ