ΚΑΘΕΤΗ ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του νομαρχιακού τμήματος Λάρισας

Από την πρώτη στιγμή, με την ψήφιση του Νόμου για την αξιολόγηση, η ΑΔΕΔΥ τόνισε ότι η «αξιολόγηση» δεν έχει καμία σχέση με την ανάγκη επιστημονικής, τεχνικής, επαγγελματικής στήριξης των Δημοσίων Υπαλλήλων, ώστε οι ίδιοι και οι κρατικές δομές να γίνουν καλύτερες, σύγχρονες, πιο ποιοτικές στην παροχή αναβαθμισμένων

κοινωνικών υπηρεσιών .

Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, προχώρησε τη διαδικασία της «αξιολόγησης», χωρίς καν να έχει υλοποιήσει το τμήμα του Ν.4369/2016 – νόμου που η σημερινή Κυβέρνηση ψήφισε – ως προς την επιλογή και τοποθέτηση των Προϊσταμένων, των Διευθυντών και των Γενικών Διευθυντών στη Δημόσια Διοίκηση. Επισημαίνουμε ότι προϊστάμενοι και διευθυντές που δεν έχουν κριθεί, θα κρίνουν τους υπόλοιπους κι αυτό αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο αναξιοπιστίας της όλης διαδικασίας.

Η συνολική στοχοθεσία της υπηρεσίας (και κατ’ επέκταση και η ατομική στοχοθεσία) καθορίζεται από τα πάνω, από τον Υπουργό ή το όργανο διοίκησης κάθε φορέα. Οι στόχοι δηλαδή για τους οποίους θα βαθμολογηθεί ο υπάλληλος είναι καθορισμένοι, υποχρεωτικοί και άρρηκτα συνδεδεμένοι με την εφαρμογή της μνημονιακής – νεοφιλελεύθερης κυβερνητικής πολιτικής. Στο περιβάλλον του υποστελεχωμένου και υποχρηματοδοτημένου Δημόσιου Τομέα, αρκετοί από τους στόχους πιθανότατα είτε να μην είναι εφικτοί είτε να βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες της κοινωνίας.

Στις υποστελεχωμένες υπηρεσίες, όπως οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, είναι προδιαγεγραμμένα τα αποτελέσματα της στοχοθεσίας. Έτσι, δημόσιες δομές θα αξιολογούνται αρνητικά και θα οδηγούνται σε περαιτέρω συρρίκνωση και κατάργηση. Παράλληλα, ο εργαζόμενος θα χρεώνεται ο ίδιος την αρνητική αξιολόγηση της επίτευξης της συνολικής στοχοθεσίας και θα τον συνοδεύει σε όλο τον εργασιακό του βίο.

Τα κριτήρια της «αξιολόγησης» των εργαζομένων είναι σκόπιμα αόριστα και υποκειμενικά όπως «η αφοσίωση», η «επίδειξη ενδιαφέροντος», η «πρωτοβουλία», οι «καινοτομίες» κ.ά. Αλήθεια, πόσο «καινοτόμος» μπορεί να είναι ή πόσο μπορεί να «αναπτύξει τις δεξιότητες» του ο εργαζόμενος, όταν π.χ. ο μισός εξοπλισμός του εργαστηρίου του είναι χαλασμένος κι ο άλλος μισός υπολειτουργεί ή όταν μία νοσηλεύτρια έχει στην ευθύνη της 40-50 ασθενείς; Παράλληλα οι εργαζόμενοι καλούνται να αξιολογηθούν για την «ικανότητα άσκησης πολλαπλών καθηκόντων». Με την εισαγωγή αυτού του κριτηρίου, νόμιμα πλέον υποχρεώνονται να εκτελούν καθήκοντα που δεν περιλαμβάνονται στο εργασιακό τους αντικείμενο και μάλιστα βαθμολογούνται γι’ αυτά.

Οι προαγωγές των εργαζομένων και η εξέλιξή τους εξαρτώνται άμεσα από τις εκθέσεις «αξιολόγησης». Οι χαρακτηρισμοί των βαθμολογημένων υπαλλήλων σε «επαρκείς», «μέτριους», «ανεπαρκείς» και «ακατάλληλους», θα συνοδεύουν το φάκελο κάθε εργαζόμενου. Επιπροσθέτως, όπως περιγράφεται ρητά σε άλλους πρόσφατους νόμους, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανά πάσα στιγμή στον εργασιακό βίο του υπάλληλου κι από οποιαδήποτε πολιτική ηγεσία. Επίσης, όπως αναφέρεται, όσοι χαρακτηριστούν δύο συνεχόμενες φορές «ανεπαρκείς» και «ακατάλληλοι», θα δημιουργήσουν μια «δεξαμενή προβληματικών» και δυνητικά «διαθέσιμων» υπαλλήλων, βλέποντας κοντά τους την πόρτα της εξόδου.

Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των εργαζομένων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας καταδεικνύουν τον πραγματικό στόχο της αξιολόγησης, την τιμωρία των συναδέλφων μέσω κατάφορα άδικης βαθμολογίας. Επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας για το πόσο αντικειμενικά μπορεί να αξιολογήσει ο κάθε προϊστάμενος όταν τελεί υπό καθεστώς αναπλήρωσης, μιας και κρίσεις προϊσταμένων στην  Περιφέρεια Θεσσαλίας  από εφαρμογής «Καλλικράτη» δεν έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ, όταν γνωρίζει ότι η βαθμολόγηση αυτή μπορεί να δώσει στον υπάλληλο-υφιστάμενό του προβάδισμα στις μελλοντικές κρίσεις! Όταν τιμωρούνται μέσω της βαθμολόγησης συνάδελφοι, οι οποίοι τόλμησαν να έχουν αντίθετη άποψη απέναντι σε αρεστούς-τοποθετημένους προϊσταμένους!

Καταγγέλλουμε τα φαινόμενα αυτά και στεκόμαστε απέναντι σε αυτή την αξιολόγηση, ως προϊόν απεργοσπασίας, εκβιασμού και τιμωρίας.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του Ν.Τ.ΑΔΕΔΥ Λάρισας καλεί όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να συνεχίσουν αποφασιστικά και με αξιοπρέπεια τη μάχη ενάντια στην αξιολόγηση  συμμετέχοντας  στην απεργία-αποχή.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ