ΜΙΖΕΣ ΣΕ ΒΑΛΙΤΣΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2003 – 2007

Μίζες που αγγίζουν συνολικά το ποσό των 370.000 ευρώ, φέρονται να δόθηκαν την περίοδο 2003-2007 για έργα της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ.

Τα χρήματα σύμφωνα με στοιχεία που έφτασαν στην Εισαγγελία κατά της διαφθοράς από την εισαγγελία της Φρανκφούρτης, δόθηκαν σε μετρητά μέσα σε βαλίτσες, σε κρατικούς αξιωματούχους, ενώ σε κάθε έργο υπολογιζόταν ένα ποσοστό από 5 έως 7% επιπλέον της αξίας του, προκειμένου να δωροδοκούνται πολιτικά κόμματα.

Τα «δώρα», βάσει των στοιχείων, δίνονταν από τη γερμανική εταιρεία Deutsche Bahn International (DBI), η οποία συμμετείχε στην Κοινοπραξία Συμβούλων Μετρό Ελλάδος μαζί με την Thales -που εμπλέκεται και στον εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου-, την Lahmeyer και την ΟΜΕΚ, για την υλοποίηση του σχεδιασμού και της επίβλεψης των σιδηροδρομικών έργων του μετρό.

Η γερμανική εταιρεία που είχε αναλάβει από το 2003-2007 τρία έργα στη χώρα μας, φέρεται να είχε αναθέσει το μοίρασμα της μίζας στην Ελλάδα, σε πρόσωπο που κατονομάζεται με κωδική ονομασία σε κατάθεση που έδωσε στη Γερμανία διευθυντικό στέλεχος της DBI.

Όπως αποκάλυψε, μάλιστα, το εν λόγω στέλεχος σε κάθε έργο είχαν «τιμολογήσει» ποσοστό 5 με 7% επί της μίζας για τα πολιτικά κόμματα που εναλλάσσονταν στην εξουσία κατά την ελεγχόμενη περίοδο.

Με βάση αυτά τα στοιχεία η Εισαγγελία άσκησε συμπληρωματικές ποινικές διώξεις για ενεργητική δωροδοκία, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου σε βάρος δύο προσώπων , εκπροσώπων των εμπλεκομένων εταιρειών Lahmeyer και ΟΜΕΚ, οι οποίοι είναι επίσης κατηγορούμενοι από τον περασμένο Νοέμβριο για μίζες μέσω εικονικών τιμολογίων στο πλαίσιο της υπογραφής της σύμβασης για την παροχή υπηρεσιών συμβούλων έργων της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ