ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ερώτηση προς τους υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης με θέμα τις καταστροφές από τα πλημμυρικά φαινόμενα στα παράλια του Νομού Λάρισας, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης και Κώστας Στεργίου. Στην ερώτησή τους αναφέρουν:

“Οι πρόσφατες συνεχείς βροχοπτώσεις, προκάλεσαν πλημμυρικά φαινόμενα και καταστροφές σε σπίτια, καταστήματα, δρόμους, χωράφια στα παράλια του νομού όπως (Αγιόκαμπος, Βελίκα, παραλιακοί οικισμοί Δήμου Τεμπών).

Κυβέρνηση, Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι Δήμοι του νομού μας, γνωρίζουν ότι το πρόβλημα δεν είναι τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Σήμερα η πρόοδος της τεχνολογίας και της επιστήμης μπορεί να αντιμετωπίσει τα αποτελέσματα των καιρικών συνθηκών με ανάλογη πολιτική πρόληψης και την κατασκευή των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων .

Οι παραπάνω καταστροφές στα παράλια του Νομού Λάρισας, είναι αποτέλεσμα των μεγάλων ελλείψεων σε αντιπλημμυρικά έργα, των ακαθάριστων ρεμάτων, αλλά και της έλλειψης σχεδίου οικιστικής ανάπτυξης, υποδομών, με σεβασμό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο, με ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των Δήμων. Είναι τα αποτελέσματα του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης που στηρίζουν κυβέρνηση και τοπική διοίκηση, που εκμεταλλεύεται τα πάντα, από τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, μέχρι το περιβάλλον, για την αποκόμιση του κέρδους.

Οι κυβερνήσεις, σημερινή και προηγούμενες, διαθέτουν ελάχιστα κονδύλια για έργα πραγματικής αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας, για καθαρισμούς και διευθετήσεις ρεμάτων, για την συντήρηση παλιών έργων, ενώ απλόχερα μοιράζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για έργα, υποδομές και φοροαπαλλαγές στους μεγαλοεπιχειρηματίες, για έργα δήθεν βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, την ώρα που ο κόσμος πνίγεται από την βροχή, για χάρη των συμφερόντων διαφόρων εταιρειών.

Τα απαραίτητα αυτά τα έργα θα έδιναν διέξοδο και σε χιλιάδες οικοδόμους και αυτοαπασχολούμενους, που μαστίζονται από την ανεργία. Όμως αυτά δεν θεωρούνται έργα ανάπτυξης, δεν έχουν μεγάλο επιχειρηματικό ενδιαφέρον, δεν εξασφαλίζουν μεγάλα κέρδη στο κεφάλαιο, δεν χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε καθώς χαρακτηρίζονται ως «μη επιλέξιμα».

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα προτίθενται να πάρουν:

  1. Για την άμεση καταγραφή όλων των καταστροφών και την πλήρη αποζημίωση όλων των πληγέντων καθώς επίσης για επιπρόσθετα μέτρα ανακούφισης τους (έκτακτη ενίσχυση, πάγωμα πληρωμών προς το Δημόσιο και τις Τράπεζες, κ.α). Την άμεση καταγραφή και πλήρη αποζημίωση στο 100% της ζημιών, στις αγροτικές καλλιέργειες σε όλες της περιοχές του Νομού Λάρισας
  2. Για να εκπονηθούν άμεσα όλες οι αναγκαίες γεωλογικές, υδρολογικές και άλλες μελέτες της περιοχής. Την κατασκευή όλων των αναγκαίων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας των περιοχών του Νομού Λάρισας (Παράλια Αγιοκάμπου, Βελίκας, Δήμου Τεμπών και σε άλλες περιοχές, Πηνειός, παραπόταμοι, ρέματα).
  3. Για την άμεση αποκατάσταση όλων των ζημιών στο οδικό δίκτυο της περιοχής των παραλιών και τεχνικών έργων αντιστήριξης, με επεμβάσεις για τη διευθέτηση των υδάτων, την αντιδιαβρωτική προστασία, τη σήμανση, τη διαγράμμιση, όλης της παραλιακής ζώνης. Την διάνοιξη των ρεμάτων και επεμβάσεις για τη διευθέτηση τους μέσα και γύρω από κατοικημένες περιοχές”.

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ