Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ-ΛΑΙΜΗΤΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ, ΤΣΑΚΙΖΕΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΧΗΡΕΣ

Ανακοίνωση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, μπροστά στην παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, θέλει να καταγγείλει ακόμη μια φορά την ανάλγητη συμπεριφορά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, απέναντι στις χήρες, αφού πέρα από τις γενικότερες βάρβαρες συνέπειες του αντιασφαλιστικού νόμου-λαιμητόμου Κατρούγκαλου για όλους

τους εργαζόμενους και συνταξιούχους, τις καταδικάζει στην εξαθλίωση, αφού έβαλε άγριο μαχαίρι στις συντάξεις χηρείας και σε ότι αφορά το ποσό και σε ότι αφορά τις προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα με το παλιό καθεστώς που ίσχυε για όσες έπαιρναν σύνταξη λόγω θανάτου του συζύγου μέχρι τις 12/5/2016, η χήρα έπαιρνε το 70% της σύνταξης που δικαιούταν ο θανών σύζυγος, ανεξάρτητα από την ηλικία της και μετά την τριετία το ποσό περιορίζονταν στο 50% εφόσον η επιζούσα συνταξιοδοτούταν ή εργάζονταν-ασφαλίζονταν.

Με το νόμο Κατρούγκαλου (4386/2016), μετά τις 13/5/2016, οι χήρες παίρνουν το 50% της σύνταξης που δικαιούταν ο θανών σύζυγος και αυτό για μια τριετία για τις γυναίκες- χήρες που είναι μεταξύ 52-55 χρονών, την ημέρα που πέθανε ο σύζυγος και μετά θα διακόπτεται και θα δίνεται όταν συμπληρώσει το 67 έτος της ηλικίας της. Αν τότε δικαιούται και δική της σύνταξη, τότε θα πάρει το 25% της σύνταξης χηρείας!

Σε γυναίκες-χήρες που έτυχε να είναι κάτω από 52 ετών, όταν έχασαν τον σύζυγο, θα πάρουν το 50% της σύνταξης που θα δικαιούταν ο θανών σύζυγος, για μια τριετία και μετά θα διακόπτεται οριστικά!

Σε περίπτωση που υπάρχουν ανήλικα παιδιά η περίοδος χορήγησης του 50% της σύνταξης χηρείας, παρατείνεται μέχρι να γίνει το μικρότερο 18 ή 24 ετών αν σπουδάζει σε ΑΕΙ.

Πολλές από τις χήρες, που δεν έχουν άλλο εισόδημα, τις καταδικάζει έτσι στην απόλυτη εξαθλίωση. Είναι σχεδόν αδύνατο με την τεράστια ανεργία που υπάρχει, να βρουν στα 55, δουλειά και μάλιστα και με ασφάλιση, ώστε να συμπληρώσουν προϋποθέσεις για να πάρουν δική τους σύνταξη και αν βρουν πρέπει να δουλεύουν ως τα βαθιά γεράματα για να φτάσουν 4.500 ένσημα.

Να πως στηρίζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τις γυναίκες και ιδιαίτερα αυτές που έχασαν τον σύζυγο τους και πιθανόν το μοναδικό εισόδημα στην οικογένειά τους, οι οποίες επωμίζονται ένα ακόμα δύσκολο ρόλο, δίπλα στους πολλαπλούς που έχουν έτσι και αλλιώς.

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, ζητά την κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου, όπως και όλων των άλλων αντιασφαλιστικών νόμων που ψήφισαν Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ, τα χρόνια των μνημονίων.

Να δίνεται σύνταξη χηρείας ίση με το 80% της σύνταξης που δικαιούταν ο θανών, σε όλες τις χήρες που έχασαν τον σύζυγό τους. Άλλωστε τις εισφορές του τις είχε πληρώσει ο θανών.

Άμεση αποκατάσταση των απωλειών από τις περικοπές επιδομάτων και συντάξεων σε ειδικές ομάδες, όπως αναπηρίας και χηρείας.

Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες, με 4.050 ένσημα και κατά 5 χρόνια λιγότερο για όσους είναι στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Αποκατάσταση των κύριων και επικουρικών συντάξεων στο ύψος που ήταν το 2009. Επαναφορά 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ