ΑΓΩΓΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ 2ου Σ.Δ.Ε.  ΛΑΡΙΣΑΣ

Συνεχίστηκε  για δεύτερη χρονιά η συνεργασία μεταξύ του 2ου ΣΔΕ Λάρισας και της ομάδας Εθελοντών Οδοντιάτρων του Οδοντιατρικού Συλλόγου Λάρισας με την υλοποίηση προγράμματος με τίτλο «Αγωγή Στοματικής Υγείας Εκπαιδευομένων».

Κατά την δεύτερη αυτή συνάντηση οι εκπαιδευόμενοι είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την στοματική υγιεινή και το σωστό τρόπο βουρτσίσματος των δοντιών, αλλά και να εξεταστούν ώστε να γνωρίζουν την κατάσταση των δοντιών τους.

Πιο συγκεκριμένα, στο πρώτο μέρος του προγράμματος διανεμήθηκε ερωτηματολόγιο προσδιορισμού γνώσεων και αναγκών στο πεδίο της στοματικής υγιεινής το οποίο παρέχει στην οδοντιατρική ομάδα χρήσιμα δεδομένα για την εξέλιξη του προγράμματος. Ακολούθησε η προβολή παρουσίασης με βασικά στοιχεία για το δόντι και το στόμα, επάνω στην οποία στηρίχθηκε γόνιμη σχετική συζήτηση μεταξύ εκπαιδευομένων και οδοντιάτρων.

Στο δεύτερο μέρος υλοποιήθηκε βιωματικό εργαστήριο με σκοπό την διαπίστωση ύπαρξης κρυμμένης ζάχαρης σε διάφορες τροφές. Αποτέλεσμα του εργαστηρίου ήταν η δημιουργία χρήσιμου εποπτικού πίνακα επικίνδυνων τροφών που μπορεί να αναρτηθεί. Στη συνέχεια του εργαστηρίου χορηγήθηκε στους εκπαιδευομένους υλικό πρόληψης PlacControl και Pierre Fabre και έγιναν βιωματικές ασκήσεις με στόχο την κατανόηση της σωστής κίνησης για το βούρτσισμα (μέσω σκόπιμης βαφής των οδοντικών πλακών).

Στο τρίτο μέρος του προγράμματος πραγματοποιήθηκε ενδοστοματική εξέταση σε κάθε εκπαιδευόμενο και καταγράφηκε η στοματική υγεία σε ειδικό έντυπο με σκοπό την δημιουργία σχετικού αρχείου. Είχε προηγηθεί η προετοιμασία όλης της εκπαιδευτικής επίσκεψης σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό προσωπικό προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διευθετήσεις για τις απαιτήσεις του προγράμματος.

Οι εθελοντές οδοντίατροι που συμμετείχαν στη δράση ήταν οι Ευστάθιος Κουτσογιάννης πρόεδρος Ο.Σ.Λ., Μιχάλης Κατσουράκης εκπρόσωπος στην ΕΟΟ, Βασιλική Βογιατζή, Αθηνά Ζηνούλη, Ιωάννης Τσολάκης, Έλενα Νούλα, Βασιλική Γελαλή, Παρασκευή Μυλωνά, Βασιλική Κουτσογεώργου, Ανδρέας Κλειούσης από το Δ.Σ. Φωτεινή Καραχάλιου γραμματέας του συλλόγου και Βιολέτα Μπέη – Φουντή, Συντονίστρια του Προγράμματος.

Να προστεθεί ότι οι οδοντίατροι επισκέφτηκαν επίσης το Οδοντιατρείο του Καταστήματος με την ευκαιρία της πρόσφατης αντικατάστασης του εξοπλισμού του.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ