ΣΗΜΑΔΙΑΚΗ ΜΕΡΑ Η 8η ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

Συνέντευξη τύπου της διοίκησης του ΕΚΛ

«Η 8η του Μάρτη αποτελεί σημαδιακή μέρα για το εργατικό κίνημα και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας δίνοντας πραγματικό νόημα στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας προγραμματίζει σειρά εκδηλώσεων στους χώρους δουλειάς στέλνοντας μήνυμα ισοτιμίας της γυναίκας, για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση,

ανεργία, φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά».

Αυτά τονίστηκαν μεταξύ άλλων στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχωρήθηκε το πρωί της Τρίτης από τη διοίκηση του ΕΚΛ με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, με τον πρόεδρο του ΕΚΛ Τ. Τσιαπλέ να αναφέρεται στο χρονικό του εορτασμού, μετά τον ξεσηκωμό του 1857 στα κλωστοϋφαντουργεία και τα εργοστάσια της Νέας Υόρκης, αλλά και να εξαπολύει επίθεση κατά της κυβέρνησης «που τσακίζει και τα δικαιώματα των γυναικών».

«Πρόκειται για μια σημαντική μέρα για το εργατικό κίνημα ανά τον κόσμο, καθώς η εξέγερση βοήθησε στη μαζικοποίηση του εργατικού κινήματος σε παγκόσμια κλίμακα», τόνισε στην εισήγησή του ο κ. Τσιαπλές, καλώντας παράλληλα σε συσπείρωση στα σωματεία όλες τις γυναίκες.

«Η στάση της εργοδοσίας γίνεται ολοένα και πιο επιθετική, με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόσφατη απόφαση του Ευρωδικαστηρίου που θεωρεί νόμιμες τις απολύσεις εγκύων εργαζομένων», υπογράμμισε από την πλευρά της το μέλος της διοίκησης του ΕΚΛ Αγγελική Δασκαλάκη, η οποία αναφερόμενη στο διεκδικητικό πλαίσιο κάλεσε σε αγώνα για άμεση επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων, επέκταση της άδειας κυήσεως-τοκετού σε όλες τις γυναίκες, απαγόρευση νυχτερινής εργασίας κλπ.

Αναλυτικά το διεκδικητικό πλαίσιο περιλαμβάνει τα εξής:

Άμεση επαναφορά των ΣΣΕ και να είναι υποχρεωτικές για όλους, του κατώτερου μισθού στα 751 € και των κλαδικών μισθών στα προ κρίσης εποχή. Κατάργηση των αντεργατικών-αντιασφαλιστικών νόμων που ψηφίστηκαν στην περίοδο της κρίσης.

Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους με 7ωρο, 5θήμερο, 35ωρο. Κατάργηση της ελαστικής και ανασφάλιστης εργασίας. Καθιέρωση της Κυριακής Αργίας με νόμο.

600 ευρώ επίδομα σε όλους τους ανέργους, για όσο διαρκεί η ανεργία.

Να καταργηθούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, να σταματήσουν οι κατασχέσεις των σπιτιών και καταθέσεων εργατικών-λαικών οικογενειών. Προστασία της λαϊκής κατοικίας με νόμο. Να πάψουν οι διώξεις όσων αγωνίζονται κατά των πλειστηριασμών.

Να καταργηθούν ο ΕΝΦΙΑ και όλα τα χαράτσια. Ετήσιο ατομικό αφορολόγητο όριο 40.000 € για το ζευγάρι, +5.000 για κάθε παιδί.

Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, που θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προυπολογισμό και το μεγάλο κεφάλαιο. Καμία σύνταξη κάτω απο 600 €. Ανώτερο όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη τα 60 χρόνια για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες, τα 55 και τα 50 στα ΒΑΕ.

Επέκταση της άδειας κυήσεως-τοκετού σε όλες τις γυναίκες (2 μήνες πριν τον τοκετό και 6 μετά). Επίδομα 1.000 € σε κάθε γέννα, κάλυψη εξόδων προγεννητικού ελέγχου, ιατρικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής-τοκετού απ’ το κράτος.

Άδεια μητρότητας 1 χρόνο, με πλήρη μισθό, ασφάλιση. Δυνατότητα να την πάρει και ο πατέρας. Όχι στην κατάργηση του νόμου απαγόρευσης απόλυσης εγκύου.

Όλα τα παιδιά να γίνονται δεκτά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, να καταργηθεί κάθε πληρωμή από τους γονείς και να χρηματοδοτηθούν απο τον κρατικό προϋπολογισμό.

Απαγόρευση νυχτερινής εργασίας των γυναικών στη βιομηχανία, ενώ για άλλα επαγγέλματα, (π.χ νοσοκόμες) να απαγορευτεί στην εγκυμοσύνη.

Σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας-πρόνοιας για όλους. Με κάλυψη όλων των αναγκών με μόνιμο προσωπικό και τον εξοπλισμό που χρειάζονται. Στα πλαίσια της πρόληψης, δωρεάν εξέταση για τις γυναίκες (τεστ-ΠΑΠ, μαστογραφία, έλεγχος οστεοπόρωσης). Να καταργηθεί κάθε είδους επιχειρηματική δράση στην Ασφάλιση και στην Υγεία-Πρόνοια.

Καμία περικοπή στα φάρμακα. Κατάργηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων.

Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, κάθε συμμετοχή της Ελλάδας σ’ αυτούς. Καμία αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα κατοχυρώνουν, να κλείσουν οι ξένες βάσεις στη χώρα μας, για έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Να γυρίζουν πίσω οι ελληνικές στρατιωτικές αποστολές, που είναι σε ιμπεριαλιστικές αποστολές σε άλλες χώρες. Δεν μπαίνουμε κάτω από την εχθρική για μας, σημαία της πλουτοκρατίας. Υψώνουμε τη σημαία των συμφερόντων της εργατικής τάξης. Αντιπαλεύουμε τον φασισμό, τον εθνικισμό, τον σωβινισμό.»

«Το πρόβλημα της ισονομίας των γυναικών έχει ταξική ρίζα», κατέληξαν οι συνδικαλιστές, ενώ στο πλαίσιο των δράσεων θα πραγματοποιηθεί και παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΟΠΠΥ, η οποία ορίστηκε για την Παρασκευή 9 Μαρτίου, στις 12.00 το μεσημέρι.

Ειρήνη Παπουτσή

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ