Μ’ ΑΡΕΣΕΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΜΟΙΑΖΕΙ

ΓΡΑΦΕΙ Η Φανή Λαγκιόλη – Μπίλιου με αφορμή τη σημερινή ημέρα της Γυναίκας

Με αφορμή τη σημερινή μέρα που είναι αφιερωμένη στη γυναίκα θα ήθελα να εκφράσω δυο λόγια που αφορούν τον ρόλο της γυναίκας στον σύγχρονο κόσμο. Σίγουρα τα τελευταία χρόνια η μέρα αυτή έχει χάσει λίγο την σημασία της. Αλλά στο χέρι μας είναι να βρούμε την ταυτότητα της. Η γυναίκα λοιπόν έχει πολλούς ρόλους.

Οι δραστηριότητες της πολλές! Επαγγελματικές, καριέρα, μητέρα, σύζυγος. Το θέμα της ταυτότητας της σύγχρονης γυναίκας έχει θεσμική προέκταση. Είναι μια συζήτηση κατ’ άλλους ξεπερασμένη, παλιομοδίτικη και οπισθοδρομική. Όταν μιλάμε όμως για οικογένεια, ηθική και πολιτιστική κληρονομιά στα παιδιά παύει να είναι οπισθοδρομική και γίνετε επίκαιρο και διαχρονικό. Μέσα από τον θεσμό της οικογένειας η σύγχρονη γυναίκα θα μπορέσει να μεταδώσει αρχές, αξίες και κουλτούρα να μεταλαμπαδεύσει αγάπη, συγχωρέσει και σύνεση. Είναι σαφές λοιπόν πως στον σύγχρονο κόσμο η γυναίκα παίζει πρωταρχικό ρόλο. Τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι πλούτος, τα στολίδια η ταυτότητα της γυναικείας υπόστασης. Μ’ αυτόν τον τρόπο οι επιφανειακές και ανούσιες ιδέες που λανσάρει η νέα εποχή για τον ρόλο της σύγχρονης γυναικάς ως γυναίκα υπεράνθρωπος που δανείζεται αντρικό πρότυπο συμπεριφοράς με βρίσκουν αντίθετη.

Ζούμε βέβαια σε μια δύσκολη εποχή. Ο αγώνας της καθημερινής επιβίωσης δεν μας αφήνουν τις περισσότερες φορές να βρούμε εκείνο που λέγεται ποιότητα ζωής. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού προσπαθεί να «αναπνεύσει» αέρα αισιοδοξίας. Ας απολαύσουμε λοιπόν ένα πρωινό να δούμε να δούμε την θάλασσα, να μυρίσουμε ένα λουλούδι, να ακούσουμε έναν γέροντα να αγκαλιάσουμε ένα παιδί. Μπορεί να φαίνονται πεζά όλα αυτά για μερικούς. Όμως ακριβώς για αυτά και για άλλα τόσα παρόμοια η σύγχρονη γυναίκα οφείλει να παίζει τον ρόλο της. Η γυναίκα, η μάνα πρέπει να είναι συνώνυμο της ευαισθησίας, της αισθητικής, της ομορφιάς και της καλλιέπειας. Άλλωστε η ιστορία μας έδειξε πως στις δύσκολες στιγμές που οι γυναίκες στήριζαν και ενθάρρυναν τους Έλληνες αγωνιστές.

Μπορεί να είναι ρομαντικά όλα αυτά, είναι όμως πολύ σημαντικά. Πιο σημαντικά κατά την γνώμη μου και από τα κονδύλια για τις υλικές και τεχνικές υποδομές.

Ας αφήσουμε λοιπόν στην άκρη τα έργα των τσιμέντων και της ρηχής πολιτικής και ας βάλουμε στην ζωή μας ποιότητα. Ας δούμε τα πράγματα με περισσότερο συναίσθημα και σίγουρα θα βρούμε την ηρεμία και την γαλήνη.

Είμαι σίγουρη ότι κανένας από εμάς δεν θα άλλαζε ένα συνηθισμένο μοσχοβολιστό παρτέρι με λουλούδια με ένα τσιμεντένιο διάζωμα. Ας είμαστε λοιπόν αισιόδοξοι και ας παντρέψουμε εμείς οι γυναίκες την δυναμικότητα που έχουμε με το συναίσθημα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ