ΜΗΝ ΑΝΕΧΕΣΤΕ ΑΛΛΟ ΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ

Ανακοίνωση της γραμματείας Λάρισας της ΠΑΣΕΒΕ για την Ημέρα της Γυναίκας

Η Γραμματεία Λάρισας της ΠΑΣΕΒΕ απευθύνει αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλες τις γυναίκες που δίνουν καθημερινά σκληρή μάχη για να ανταπεξέλθουν στις ατελείωτες επαγγελματικές και οικονομικές υποχρεώσεις, να εξασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα για την επιβίωση της οικογένειάς τους.

Απευθυνόμαστε σε εσάς που ζείτε έναν κυριολεκτικό Γολγοθά για να συνδυάσετε ατελείωτες ώρες εργασίας και μητρότητα, πνιγμένες στο άγχος και την αβεβαιότητα για το μέλλον το δικό σας και των παιδιών σας. Που οι δικές σας ανάγκες, ο ελεύθερος χρόνος, η ανάπαυση φαντάζουν είδος πολυτελείας μπροστά στα καθημερινά αδιέξοδα.

Το μήνυμα του αγώνα των υφαντριών της Ν. Υόρκης 161 χρόνια πριν, για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας φωτίζει και σήμερα την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη των εργαζόμενων γυναικών και του ίδιου του λαϊκού κινήματος για την ανατροπή της αντιλαϊκής λαίλαπας που έχουν εξαπολύσει τα τελευταία χρόνια κυβερνήσεις – ΕΕ και σαρώνει με αμείωτη ένταση κατακτήσεις και δικαιώματα.

Δεν ευθύνεσαι εσύ για τη σημερινή σου κατάσταση!

Είναι οι πολιτικές των κυβερνήσεων, οι κατευθύνσεις της ΕΕ που οδήγησαν και οδηγούν χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους στα χρέη και τα λουκέτα, για να διασφαλιστεί το ξεπέρασμα της κρίσης και η ανάκαμψη της οικονομίας προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων. Είναι οι ίδιες πολιτικές που τσάκισαν κοινωνικά δικαιώματα και ανάγκες, φορτώνοντας στις δικές σου πλάτες πολλαπλάσια βάρη και υποχρεώσεις. Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και οι προηγούμενες ευθύνονται:

– Για την αντιδραστική εξίσωση προς τα πάνω των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στα 67 έτη.

– Για το πετσόκομμα και την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας και της Πρόληψης, με το παραπέρα χτύπημα της προστασίας της μητρότητας.

– Για τις ανεπαρκείς υποδομές, τα τροφεία και τα εμπόδια που θέτουν οι δήμοι για την εγγραφή των παιδιών αυτοαπασχολούμενων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, αφού σε πολλούς υπάρχει το κριτήριο της ασφαλιστικής ενημερότητας.

– Για την ουσιαστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας που εκτός των άλλων, με την αύξηση των ωρών απασχόλησης, αναγκάζει χιλιάδες νέες μητέρες να βλέπουν όλο και λιγότερο τα παιδιά τους ή να τα μεγαλώνουν μέσα στα μαγαζιά του

Μην ανέχεσαι άλλο τον εμπαιγμό!

Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης, της Ε.Ε. που υλοποιεί η διοίκηση του Επιμελητηρίου Λάρισας και άλλων συνδικαλιστικών φορέων σήμερα για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας δεν αφορούν εσένα. Άλλωστε, εσύ και το μικρομάγαζό σου λογαριάζονται από τους θεσμούς της ΕΕ, τις κυβερνήσεις, τις μελέτες του ΣΕΒ ως βαρίδι για την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Για σένα και την οικογένειά σου, η “δίκαιη και βιώσιμη” ανάπτυξη που έρχεται, φέρνει μόνο νέα δραματική χειροτέρευση των συνθηκών ζωής και εργασίας.

Ο δικός σου δρόμος είναι ο δρόμος της συλλογικής πάλης και διεκδίκησης

Η δική σου συμμετοχή σου στα σωματεία και τη συλλογική δράση μπορεί να δώσει νέα ώθηση, νέα δυναμική στην αποτελεσματικότητα της πάλης μας.

Καλούμε και τα ίδια τα σωματεία να ενθαρρύνουν έμπρακτα τη συμμετοχή των αυτοαπασχολούμενων γυναικών στις συλλογικές διαδικασίες και αποφάσεις, στις αγωνιστικές δραστηριότητες. Να κάνουν δική τους υπόθεση την οργάνωση της πάλης για τις ιδιαίτερες ανάγκες των αυτοαπασχολούμενων γυναικών, για κοινωνικά μέτρα προστασίας της μητρότητας, στήριξης της οικογένειας.

Διεκδικούμε:

Σύστημα αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν Υγείας για όλους, χωρίς προϋποθέσεις. Επαρκής κάλυψη της χρηματοδότησης από το κράτος για όλες τις μονάδες Υγείας. Πλήρης δωρεάν προληπτικός έλεγχος και διαγνωστικές εξετάσεις, φάρμακα για όλες τις γυναίκες χωρίς περικοπές και εξαιρέσεις. Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών στον κλάδο υγείας. Αποσύνδεση της ασφαλιστικής ενημερότητας από την πρόσβαση σε όλες τις απαιτούμενες και αναγκαίες υπηρεσίες Υγείας.

Κατάργηση των νόμων και διατάξεων που πετσοκόβουν προνοιακές συντάξεις και επιδόματα, συντάξεις χηρείας κλπ. Κατοχύρωση ολόκληρης σύνταξης στις γυναίκες που εργάζονται ως συμβοηθούντα μέλη, με μειωμένα ασφάλιστρα και για τους δύο (στην οικογενειακή επιχείρηση).

Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους άντρες και τα 55 για τις γυναίκες. Ένταξη των αυτοαπασχολούμενων στα ΒΑΕ, διεύρυνση της λίστας των ΒΑΕ που σήμερα συρρικνώνεται με σύγχρονες μελέτες που θα λαμβάνουν υπόψη και σύγχρονες επαγγελματικές ασθένειες.

Επαναχορήγηση επιδόματος τοκετού στο ύψος του βασικού μισθού για όλες τις γυναίκες. Επίδομα μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες στο ύψος του βασικού μισθού για 2 + 6 μήνες. Μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για τους μήνες που λαμβάνεται το επίδομα, υπολογισμός του χρόνου αυτού στο συντάξιμο χρόνο.

Κάλυψη πλήρους και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των ανήλικων παιδιών. Κάλυψη των αναγκών σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά ανεξάρτητα από την ασφαλιστική κάλυψη των γονιών.

Ένταξη όλων των αυτοαπασχολούμενων στο επίδομα ανεργίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις όταν κλείνουν την επιχείρησή τους.

Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, κατάργηση των νόμων που απελευθερώνουν τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ