Ο ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Ανακοίνωση του τμήματος Αλληλεγγύης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της οργάνωσης

Κάθε χρόνο στις 8 του Μάρτη γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας. Είναι μια μέρα τιμής και μνήμης για όλες εκείνες τις εργάτριες πού έσπασαν το φόβο τους, τολμώντας να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη ζωή, στη δουλειά, στη χειραφέτηση, στην αξιολόγηση της θέσης τους στην κοινωνία, στην ισότητα. 

Η  μεγάλη αυτή  εκδήλωση διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 του Μάρτη του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στην Νέα Υόρκη ,ήταν μία από τις πρώτες κινήσεις διεκδίκησης δικαιωμάτων της γυναίκας. Οι γυναίκες ζήτησαν εξίσωση μισθών και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας με ασφάλιση.

Το 1910 στην Κοπεγχάγη, στη Β’ Διεθνή Διάσκεψη των Σοσιαλιστριών γυναικών, έπειτα απο πρόταση της Κλάρα Τσέτκιν, η 8η Μαρτίου ορίστηκε ως παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Η ημέρα αυτή θεσμοθετήθηκε το 1977 απο τον ΟΗΕ, ως ήμερα για τα δικαιώματα της γυναίκας και κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να τη γιορτάσουν.

Αγωνιζόμαστε για μία κοινωνία με ισότητα, αλληλεγγύη και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα όλων.

Τασσόμαστε στο πλευρό κάθε γυναίκας που διεκδικεί τη θέση της και τον ισότιμο ρόλο της, ως εργαζόμενη, μητέρα και πολίτης, σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ