ΣΤΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Οι μαθητές της Β’ και Γ’ τάξης του 2ου Γυμνασίου Τυρνάβου  πραγματοποίησαν στις 23  Φεβρουαρίου  2018 διδακτική επίσκεψη στους χώρους του Α.Π.Θ., το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της βιωματικής μάθησης αντικειμένων, όπως η Φυσική, η Χημεία, η Γεωγραφία , η Γεωλογία και οι Νέες Τεχνολογίες έγινε γνωριμία με τους χώρους του Μετεωροσκοπείου , του Σεισμολογικού Σταθμούκαι του Μουσείου Γεωλογίας – Παλαιοντολογίας.

Οι μαθητές, τους οποίους συνόδευσαν ο διευθυντής του σχολείου κ. Πορτέσης Νίκος καθώς και οι καθηγήτριές τους κ.κ. Καρακώστα Ε., Μαγαλιού E., Βλαχάβα Χ., Μπαμπανάτσα Μ. και Μήτσικα Κλ., στο χώρο του Μετεωροσκοπείου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το συμβατικό μετεωρολογικό σταθμό. Τους μαθητές υποδέχθηκε ο καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας κ. Ζάνης Πρόδρομος και την όλη ξενάγηση ανέλαβε ο κ. Μπαμζέλης, ο οποίος εξήγησε αναλυτικά στους μαθητές για τον τρόπο χρήσης των σχετικών οργάνων (θερμόμετρα, ανεμόμετρα, βροχόμετρα, βαρόμετρο κ.ά), την καταγραφή των κλιματολογικών παραμέτρων και τους τρόπους πρόγνωσης του καιρού.

Στον Σεισμολογικό Σταθμό, οι μαθητές της Γ τάξης ,ενημερώθηκαν από τη σεισμολόγο κ. Καραγιάννη Ε. για τους τρόπους δημιουργίας ενός σεισμού, τις επιπτώσεις του στο φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον και για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουμε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από έναν σεισμό. Επίσης, είδαν σε πραγματικό χρόνο τη λειτουργία του δικτύου των σεισμογράφων, στους οποίους καταγράφονταν και μεταφέρονταν στον σταθμό, σεισμικές δονήσεις από όλον τον κόσμο με τη βοήθεια του διαδικτύου και των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Οι μαθητές της Β τάξης επισκέφθηκαν επίσης  το  Μουσείο Γεωλογίας – Παλαιοντολογίας του Τμήματος Γεωλογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ.,στο οποίο εκτίθενται αντιπροσωπευτικά δείγματα γεωλογικού – παλαιοντολογικού ενδιαφέροντος του ελληνικού χώρου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν

Ορυκτά και πετρώματα του ελληνικού χώρου,

Παλαιοντολογική συλλογή ασπόνδυλων οργανισμών,

Παλαιοντολογική συλλογή σπονδυλωτών οργανισμών, που έζησαν στον ελλαδικό χώρο τα τελευταία 10 εκατομμύρια χρόνια.

το τμήμα κρανίου του Ouranopithecusmacedoniensis, ηλικίας 9,5 εκατομμυρίων ετών

το κρανίο του «Ανθρώπου των Πετραλώνων», ηλικίας περίπου 200.000 ετών, το οποίο θεωρείται ότι αποτελεί σταθμό στην πορεία προς το σύγχρονο άνθρωπο.

Τέλος παρακολούθησαν ένα βίντεο σχετικό με την ηλικία της Γης και τους γεωλογικούς αιώνες και περιόδους

Οι μαθητές της Α τάξης του 2ου Γυμνασίου Τυρνάβου  πραγματοποίησαν την ίδια μέρα  διδακτική επίσκεψη στη Ροτόντα, ένα από τα αρχαιότερα ιστορικά κτίσματα της Θεσσαλονίκης, χτισμένη από τον αυτοκράτορα Γαλέριο. Επίσης περιηγήθηκαν στην αψίδα του Γαλέριου, γνωστή και ως Καμάρα.

Στη συνέχεια περπάτησαν κατά μήκος του ανακτορικού συγκροτήματος, είδαν το Λευκό Πύργο και κατέληξαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Εκεί, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, οι μαθητές παρατήρησαν τα αξιόλογα εκθέματα του Μουσείου.

Τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγήτριές τους κ.κ. Παπαϊωάννου Ε., Τσιώτα Β., Συρόγλου Μ., Ρέχα Α.

Ήταν μια επίσκεψη που ενθουσίασε τους μαθητές , τους προκάλεσε να εντάξουν τα συγκεκριμένα τμήματα στους μελλοντικούς τους στόχους και ελπίζουν το Α.Π.Θ να συνεχίσει αυτή την αξιόλογη προσπάθεια να παραμένει ανοικτό  και στο  μαθητικό κοινό.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ