ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΜΕ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΚΙΛΕΛΕΡ (ΦΩΤΟ)

Μαχητικό αγροτικό συλλαλητήριο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για τον εορτασμό της εξέγερσης στο Κιλελέρ πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στον τόπο εξέγερσης των κολίγων, ενώ εκατοντάδες αγρότες από ολόκληρη τη Θεσσαλία, τη Φθιώτιδα και τη Μακεδονία έδωσαν δυναμικό παρών στην κινητοποίηση.

«Το μήνυμα της εξέγερσης των κολίγων πριν 108 χρόνια, παραμένει και σήμερα επίκαιρο», τόνισαν μεταξύ άλλων οι ομιλητές, σημειώνοντας ότι ο εορτασμός «αποτελεί τη συνέχεια των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και των μπλόκων, αλλά και την αφετηρία νέων αγώνων στην πάλη για την επιβίωσή μας, κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης και την ΚΑΠ της ΕΕ που μας οδηγούν στη φτώχεια και την εξαθλίωση, στον αφανισμό και το ξεκλήρισμα».

Δριμεία κριτική στην κυβερνητική πολιτική άσκησε στην κεντρική του ομιλία το μέλος της Πανελλαδικής των Μπλόκων Κ. Τζέλας, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στα κέρδη των αγροτών μετά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις τους.

“Οι αγώνες που έδωσε το οργανωμένο αγροτικό κίνημα τα προηγούμενα χρόνια αλλά και φέτος δείχνουν ότι με οργάνωση, μαζική συμμετοχή, αγωνιστικό πλαίσιο και την κοινή δράση, αλληλεγγύη και συμμαχία με τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους μπορούμε να ανακόψουμε την επίθεση που δεχόμαστε και να έχουμε κάποιες κατακτήσεις. Παλεύουμε ενάντια στη μοιρολατρία, στη λογική ότι δεν γίνεται τίποτα.

Οι αγώνες, ο σωστός προσανατολισμός, η οργάνωση μπορούν να έχουν και έχουν αποτελέσματα, όπως έδειξε η πρόσφατη εμπειρία. Ο μόνος χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν γίνεται.

Με τους αγώνες μας, τα πολυήμερα μπλόκα, καταφέραμε να αποσπάσουμε αφορολόγητο, σταδιακή εφαρμογή του ΕΦΚΑ, δεσμεύσεις για ακατάσχετο 15.000 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς, πάγωμα των αυξήσεων σε ΕΝΦΙΑ και το “πράσινο τέλος” στο νερό άρδευσης και ύδρευσης, κατάργηση του φόρου στο κρασί. Αποτρέψαμε μέχρι σήμερα τα χειρότερα που έχουν στο συρτάρι, αλλά κάτω από την πίεση των αγώνων μας δεν τολμούν.

Δεν τα κερδίζαμε όλα, άλλα δεν θα κερδίζαμε ούτε αυτά αν μέναμε στο σπίτι, όπως μας καλούν διάφοροι να κάνουμε”, κατέληξε, καλώντας σε συσπείρωση στους αγροτικούς συλλόγους και συνέχιση του αγώνα, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο του Κιλελέρ.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ