ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Ανδ. Ξανθός στον Κ. Μπαργιώτα

Aπαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστα Μπαργιώτα, για την έλλειψη Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά των Ναρκωτικών ο Υπουργός  Υγείας παραδέχθηκε ότι «Αυτό που υπήρχε ως μεγάλο έλλειμμα -και σωστά το εντοπίζετε- ήταν ένα συνολικό Εθνικό Σχέδιο Δράσης,

το οποίο θα μπορούσε να διευκολύνει τις συνέργειες και τη διασύνδεση ανάμεσα στις δομές. Αυτό μας λείπει πραγματικά. Η αλήθεια είναι ότι την προηγούμενη περίοδο αυτό που για εμάς ήταν σε προτεραιότητα ήταν να διασφαλίσουμε την λειτουργικότητα και την επιβίωση των σημερινών δημόσιων φορέων που παρέχουν υπηρεσίες κατά των ναρκωτικών και γενικά κατά των εξαρτήσεων… Πήγε λίγο πίσω η εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης. Υπάρχει Εθνική Στρατηγική 2014 – 2020. Αυτό που μένει είναι να γίνει πιο λεπτομερές το σχέδιο δράσης και να μην είναι απλώς η συνάθροιση των επιμέρους σχεδίων κάθε φορέα».

Στη συνέχεια, ο βουλευτής αναφέρθηκε στην κατάσταση στον ΟΚΑΝΑ «Είναι αλήθεια ότι αυξήσατε τον προϋπολογισμό και την επιχορήγηση του ΟΚΑΝΑ. Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει από τα στοιχεία των προηγούμενων χρόνων είναι ότι παρόλο που αυξάνονται σταθερά οι επιχορηγήσεις –και αναγνωρίζω ότι αυτό ήταν αναγκαίο και είναι στα «υπέρ» σας-, αν δει κανείς τη διακύμανση των θεραπευόμενων, ο αριθμός είναι περίπου 8.100 ανά έτος από το 2013. Όπως πολύ σωστά έχει επισημανθεί, ο ΟΚΑΝΑ λειτουργούσε με επιχορήγηση κάτω από τις ανάγκες μισθοδοσίας του οργανισμού. Μια απλή διαίρεση δίνει κόστος ανά θεραπευόμενο για το 2013, στα 2.200 ευρώ, ενώ για το 2017 το κόστος ανά θεραπευόμενο είναι 3.350 ευρώ, με τις λίστες αναμονής, όμως, να φαίνεται ότι διατηρούνται στον ίδιο βαθμό. Το μεγάλο ερώτημα είναι: Ποιες είναι οι διαφορές, αν υπήρξε έστω ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών και πώς αποτυπώνεται; Γιατί σε αυτόν τον βαθμό δεν φαίνεται καμία ουσιαστική διαφορά, πλην της αυξημένης χρηματοδότησης, που αναγνωρίζω ότι έπρεπε να γίνει. Φαίνεται ότι οι αλλαγές, βελτιώσεις, αύξηση του «capacity» -για να χρησιμοποιήσω μια αγαπημένη σας έκφραση, και της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας του Οργανισμού δεν προκύπτει από πουθενά».

Ο Υπουργός απάντησε «Η ενίσχυση του προϋπολογισμού του ΟΚΑΝΑ έχει μεταφραστεί σε επιπλέον υπηρεσίες και θα έλεγα και σε ποιοτικότερες υπηρεσίες… Είχε σχεδόν μηδενιστεί η λίστα, μια λίστα που είχε δυόμισι χιλιάδες εξαρτημένους σε αναμονή. Λόγω της αποχώρησης κάποιων γιατρών που ήταν με μπλοκάκι, συμβασιούχοι, επανήλθε, αλλά η πρόνοια είναι να προχωρήσουμε γρήγορα και στο αμέσως επόμενο διάστημα να καλύψουμε με διάφορους τρόπους, με συμβάσεις, ίσως και με μόνιμη προκήρυξη αυτές τις ανάγκες, έτσι ώστε να έχουμε οριστική αντιμετώπιση αυτού του θέματος».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ