ΚΑΥΤΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΣΑΜΑΡΑ – NOVARTIS

Δύο επιστολές της Novartis στον Αντώνη Σαμαρά για ζητήματα φαρμακευτικής δαπάνης, ακόμα μία ιδιόχειρη του ιδίου προς το Κωνσταντίνο Φρουζή, αλλά και cd με 165 αρχεία από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της εταιρείας διαβιβάστηκαν σύμφωνα με πληροφορίες στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης της Βουλής  από την προϊσταμένη της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρώτη επιστολή της εταιρίας έχει ημερομηνία του 2013 και έχει κοινοποιηθεί επίσης στον πρώην υπουργό Υγείας τη Νέας Δημοκρατίας, Αδρέα Λυκουρέτζου, στον βουλευτή του κόμματος, Θανάση Μπούρα και στον νυν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ενώ η δεύτερη του 2014 στον τελευταίο και τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Άδωνη Γεωργιάδη.

Η μια αφορά σε ένα MOU για φαρμακευτική δαπάνη και εκεί η Novartis δηλώνει ότι είναι ανάμεσα στις εταιρείες εκείνες που συγκροτούν το think tank για το πέρασμα της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης στη σταθερότητα και την ανάπτυξη.

Στο ιδιόχειρο κείμενο που φέρει τα επίσημα διακριτικά του πρώην πρωθυπουργού αναγράφονται δύο αριθμοί τηλεφώνου και ένα όνομα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι ενός στελέχους της δεξιάς παράταξης. Πρόκειται για στοιχεία που έχει προσκομίσει η προστατευόμενη μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» και έχει δηλώσει ότι το πήγε στην εταιρεία ο κ. Φρουζής, την επομένη της συνάντησής του με τον Α. Σαμαρά.

Απάντηση από Ν.Δ.

Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία δεν αξιολογεί ως σημαντικά τα νέα στοιχεία. Βουλευτές του κόμματος και μέλη της ειδικής επιτροπής υποστήριξαν ότι πρόκειται για επιστολές που έγιναν παραμονές του Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, με στόχο να υπάρξει συνάντηση στελεχών της εταιρείας μαζί του, αλλά ο κ. Σαμαράς δεν πήγε στο Νταβός, ούτε τη μια ούτε την δεύτερη φορά, δηλαδή δεν πήγε ούτε το 2013 ούτε το 2014.

Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού σχολίασαν σχετικά ότι «συνεχίζεται η γελοιότητα από τη γνωστή συμμορία» σημειώνοντας πως πριν δουν τα στοιχεία τα μέλη της επιτροπής είχε γίνει διαρροή σε «γνωστό έντυπο», που επιτίθεται στον κ. Σαμαρά.

Ισχυρίστηκαν ακόμη πως η γελοιότητα είναι τέτοια, που ενώ ο πρώην πρωθυπουργός κατηγορήθηκε από την προστατευόμενη μάρτυρα με την κωδική ονομασία Αικατερίνη Κελέση, ότι χρηματίστηκε το 2013 από τροχήλατη βαλίτσα που πήγε στο Μαξίμου, η επιστολή από τη Novartis με σκοπό να υπάρξει συνάντηση μαζί του πήγε στον Αντώνη Σαμαρά το 2014.

Αιτήματα από ΔΗ.ΣΥ.

Στο μεταξύ ζήτημα παράβασης καθήκοντος εκ μέρους της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη έθεσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη με αφορμή τη διαβίβαση νέων στοιχείων στη Βουλή.

Το μέλος της ειδικής επιτροπής και βουλευτής του κόμματος Θεόδωρος Παπαθεοδώρου ανέφερε ότι «από τη στιγμή που σήμερα έρχεται στη Βουλή στοιχείο που κατέθεσε η μάρτυρας με την κωδική ονομασία “Αικατερίνη Κελέση” στις 9 Μαρτίου, δηλαδή σε χρόνο που η ειδική επιτροπή της Βουλής είχε την πλήρη αρμοδιότητα, σημαίνει ότι η κ. Τουλουπάκη δεν έπρεπε να παραλάβει αυτά τα στοιχεία, αλλά να στείλει την Αικατερίνη Κελέση στη Βουλή».

Νωρίτερα, ο κ. Παπαθεοδώρου με επιστολή του πρότεινε να κληθούν ως μάρτυρες, ο Κωνσταντίνος Φρουζής, πρώην αντιπρόεδρος της Novartis, η κ. Suzanne Kohout, σημερινή πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Novartis, και οι μάρτυρες που αναφέρονται στη δικογραφία με κωδικό όνομα.

efsyn.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ