Γ. ΚΑΤΣΙΑΝΤΩΝΗΣ: ΠΟΙΟ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ II»; ΆΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΝΑ ΑΓΑΠΙΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ…

Τις χαμένες προσδοκίες για την έναρξη του νέου Προγράμματος «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον II»,  μέσα από την πτώση και την αχρηστία όπως αποδείχτηκε της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, επισημαίνει με ερώτησή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, ο Βουλευτής Λάρισας της Ένωσης Κεντρώων Γ. Κατσιαντώνης.

Ο Βουλευτής Λάρισας αναφέρει τα στοιχεία που έδωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ο πολικός προϊστάμενος του αρμόδιου Υπουργείου ο οποίος τόνισε ότι η δυνατότητα για  40.000 υπαγωγές δεν καλύπτει ούτε το ένα τριακοστό σε σχέση με τους άνω του ενός εκατομμυρίου ενδιαφερομένους, πράγμα που απεδείχθη από το γεγονός ότι μέσα σε δύο μόλις ώρες από την έναρξη της διαδικασίας, το σύστημα δέχθηκε πάνω από 1,5 εκατομμύρια «χτυπήματα», ενώ το είχαν προετοιμάσει για το πολύ 17.000.

Ο Γιώργος Κατσιαντώνης ζητά να ενισχυθεί άμεσα, και προ της επικείμενης ενάρξεως της διαδικασίας υποβολής αιτημάτων υπαγωγής, με επιπλέον διαθέσιμα κονδύλια το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ», ώστε να καταστεί ρεαλιστικά εφικτή η υπαγωγή των ενδιαφερομένων και να μην υπάρξουν εκ νέου «λίστες αναμονής – ουραγοί επιλαχόντες» δικαιούχοι.

Θεωρεί επιβεβλημένη τη διασφάλιση με την επί ίσοις όροις συμμετοχή των δυνητικών δικαιούχων, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος εξάντλησης των διαθεσίμων πόρων του Προγράμματος, ιδίως λόγω της προτεραιότητας, με βάση την οποία «όποιος μπαίνει πρώτος και κάνει αίτηση, έχει προτεραιότητα», αφού με την νέα διαδικασία υποβολής αιτήσεων ανά περιφέρεια, αυτό θα είναι πρακτικά και ουσιαστικά αδύνατο να τηρηθεί.

Η ερώτηση του Γιώργου Κατσιαντώνη έχει ως εξής:

Από παταγώδη αποτυχία «στέφθηκε» η έναρξη του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ», που για περισσότερο από δύο χρόνια προσδοκούσαν χιλιάδες Έλληνες, προκειμένου να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους. Μετά την έναρξη και ταυτόχρονη πτώση σε αχρηστία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία εξ’ αρχής «έδειξε» την ανετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού να υποδεχθεί τα αιτήματα των ενδιαφερομένων, ήρθε και η απάντηση διά στόματος αρμοδίου Υπουργού ότι το Πρόγραμμα έχει «λεφτά» για μόλις 40.000 δικαιούχους, δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ για τα σπίτια μιας μικρής επαρχιακής πόλης. Προφανώς, αυτός ήταν και ο λόγος που δεν λειτούργησε ποτέ, από την πρώτη στιγμή, το σύστημα υποδοχής αιτήσεων, καθώς το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν πολύ μεγάλο, πράγμα που το γνώριζε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου εδώ και δύο χρόνια, οπότε είχε σταματήσει το πρώτο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», και ενώ είχαν μείνει στην «ουρά» δικαιούχοι που, ενώ είχαν εγκριθεί τα αιτήματά τους, δεν είδαν ποτέ τα χρήματα στους λογαριασμούς τους, λόγω υπερκάλυψης των πιστώσεων του Ταμείου.

Και ενώ όλοι, λοιπόν, προσδοκούσαν την έναρξη του νέου Προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ», το μόνο που διαπίστωσαν ήταν η έναρξη της νέας τους ταλαιπωρίας, που αυτή τη φορά έφτασε στα όρια του ανέκδοτου, αφού η δυνατότητα για  40.000 υπαγωγές δεν καλύπτει ούτε το ένα τριακοστό σε σχέση με τους άνω του ενός εκατομμυρίου ενδιαφερομένους, πράγμα που απεδείχθη από το γεγονός ότι μέσα σε δύο μόλις ώρες από την έναρξη της διαδικασίας, το σύστημα δέχθηκε πάνω από 1,5 εκατομμύρια «χτυπήματα», ενώ το είχαν προετοιμάσει για το πολύ 17.000, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πολικός προϊστάμενος του αρμόδιου Υπουργείου σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Έτσι, και με δεδομένα ότι:

-η ηλεκτρονική πλατφόρμα άνοιξε και έκλεισε άρον – άρον,  χωρίς να υποδεχτεί ούτε μία αίτηση, γεγονός που απέδειξε την παντελή έλλειψη οργάνωσης, λειτουργικότητας και συμβατότητας του συστήματος με τις ανάγκες του προγράμματος, που, σημειωτέον, κάθε άλλο παρά άγνωστες και αβέβαιες ήταν, αφού είχε προηγηθεί με επιτυχία η έναρξη του πρώτου αντίστοιχου προγράμματος προ ετών,

– ακόμη και με τη νέα διαδικασία υποβολής αιτήσεων που ανακοινώθηκε, ότι δηλαδή η υποβολή θα ενεργοποιηθεί διαδοχικά ανά περιοχή τις επόμενες μέρες, δεν αίρεται η αγωνία των πολιτών για γρήγορη υποβολή, υπό το φόβο να μην απορροφηθούν τα κονδύλια, καθώς για πρώτη φορά το σύστημα βάζει προτεραιότητα, αφού θα επιδοτούνται όσοι μπουν πρώτοι στην πλατφόρμα,

-οι φόβοι ότι δεν υπάρχουν τα επαρκή κονδύλια (αλλά και αυτά που υπάρχουν, δεν θα φτάσουν) είναι καθόλα δεδομένοι με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τους δυνητικούς δικαιούχους που έχουν απόλυτο ανάγκη την ενεργειακή αναβάθμιση, αφού, πλέον της χρονικής προτεραιότητας που προαναφέρθηκε για την υποβολή αιτήσεων, υπάρχει και άλλο μείζονος σημασίας θέμα, που αφορά στο ότι προβλέπονται πολύ χαμηλά κονδύλια για τρεις περιφέρειες που έχουν ιδιαίτερα ψυχρό κλίμα και εκεί οι παρεμβάσεις στα κτίρια εκτιμάται ότι θα έχουν υψηλότερο προϋπολογισμό, κάτι που ενδέχεται να σημαίνει ότι θα επωφεληθούν από τα διαθέσιμα κονδύλια λιγότερα νοικοκυριά. Ο λόγος για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (η οποία θα διαθέσει για το Εξοικονομώ 17 εκατ. ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ), Κεντρικής Μακεδονίας (η οποία θα διαθέσει για το Εξοικονομώ 38,5 εκατομμύρια ευρώ) και Δυτικής Μακεδονίας (η οποία θα διαθέσει για το Εξοικονομώ μόλις 6,6 εκ. ευρώ).

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεστε να ενισχύσετε άμεσα, και προ της επικείμενης ενάρξεως της διαδικασίας υποβολής αιτημάτων υπαγωγής, με επιπλέον διαθέσιμα κονδύλια το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ», ώστε να καταστεί ρεαλιστικά εφικτή η υπαγωγή των ενδιαφερομένων και να μην υπάρξουν εκ νέου «λίστες αναμονής – ουραγοί επιλαχόντες» δικαιούχοι?
  2. Πώς προτίθεστε να διασφαλίσετε την επί ίσοις όροις συμμετοχή των δυνητικών δικαιούχων, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος εξάντλησης των διαθεσίμων πόρων του Προγράμματος, ιδίως λόγω της προτεραιότητας, με βάση την οποία «όποιος μπαίνει πρώτος και κάνει αίτηση, έχει προτεραιότητα», αφού με την νέα διαδικασία υποβολής αιτήσεων ανά περιφέρεια, αυτό θα είναι πρακτικά και ουσιαστικά αδύνατο να τηρηθεί?

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com