Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΕΤ -ΗΡΑΚΛΗΣ

Επερώτηση προς τον περιφερειάρχη για το θέμα της καύσης στερεών αποβλήτων από την ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, κατέθεσαν οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας Τσιαπλές Αναστάσιος, Λούμας Γεώργιος και Χαλάτσης Αστέριος στην οποία αναφέρουν τα εξής:

“Κύριε Περιφερειάρχη
Μεγάλη είναι η δικαιολογημένη ανησυχία των κατοίκων της περιοχής του Βόλου από τη συνεχιζόμενη καρκινογόνα καύση  στερεών αποβλήτων SRF/ RDF  και του τοξικού PET – KOK από τη βιομηχανία της ΑΓΕΤ – ΗΡΑΗΚΛΗΣ.

Μετά την ειδική συνεδρίαση, που έγινε στο Βόλο πριν 10 μήνες, με θέμα αυτό το σοβαρό ζήτημα, που αφορά τη δημόσια υγεία, ύστερα και από το καθολικό αίτημα των κατοίκων του Βόλου, που εκφράστηκε με τις τοποθετήσεις εκπροσώπων σωματείων και μαζικών φορέων, καθώς επίσης και με μαζικές κινητοποιήσεις, το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας πήρε απόφαση κατά της καύσης SRF/ RDF.

Είναι γνωστό ότι ως Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, είχαμε εκφράσει τότε την διαφωνία μας με το σκεπτικό της απόφασης και με τη διάτρητη επιχειρηματολογία της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, που έθετε ως προϋπόθεση τη «νομιμότητα» για την καύση, την ύπαρξη δήθεν ασφαλών πρακτικών, τακτικών ελέγχων, καθώς επίσης και της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων και ορίων. Είμαστε βέβαιοι, ότι οι μεγαλοεπιχειρηματίες, αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία, υπολογίζουν πρώτα και κύρια τα κέρδη τους, εις βάρος ακόμη και της δημόσιας υγείας. Εξάλλου αυτή η καλοφτιαγμένη αστική νομοθεσία τους δίνει το δικαίωμα να σκορπούν τους τοξικούς ρύπους στο περιβάλλουν, αρκεί «ο ρυπαίνων να πληρώνει», αγοράζοντας δικαιώματα στο χρηματιστήριο των ρύπων.

Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις και το «αυστηρό» ύφος των δηλώσεων σας κ. Περιφερειάρχη, όπως και της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν προχώρησε σε κανένα μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας των κατοίκων του Βόλου, δεν πήρε καμιά πρωτοβουλία για να σταματήσει το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στην τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ.

Το σημαντικότερο είναι ότι εξακολουθεί να συμπεριλαμβάνει στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ 2016, σελ. 137) τα έξης: «Τα υπολείμματα των ΜΕΑ (Μέγιστη ποσότητα ΑΣΑ προς ταφή στον πίνακα 83) δύναται να οδηγούνται προς ενεργειακή αξιοποίηση σε βιομηχανικές μονάδες στα πλαίσια του μέτρου ΙΙ.10 ΑΣΑ του ΕΣΔΑ “Εθελοντικές συμφωνίες με φορείς της βιομηχανίας για την απορρόφηση δευτερογενών υλικών και καυσίμων”», δηλαδή προβλέπεται να παράγεται SRF/ RDF χιλιάδων τόνων στις Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων στους ΧΥΤΑ Βόλου, Λάρισας και Τρικάλων-Καρδίτσας, και αυτά να καίγονται στις βιομηχανίες, όπως η ΑΓΕΤ.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, παρά τους «λεονταρισμούς» εφαρμόζει και σ’ αυτό το θέμα, τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ, που συνεχίζει την πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, για την ανάκαμψη των επιχειρηματικών κερδών εις βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων και το δικαίωμα στην υγεία και στο καθαρό περιβάλλον.

Επειδή, ο λαός του Βόλου δεινοπαθεί εξαιτίας και άλλων εστιών περιβαλλοντικής επιβάρυνσης στην πόλη και την προστασία του πληθυσμού (αέρια ρύπανση, λιμάνι, βιομηχανική δραστηριότητα, κυκλοφοριακό, κ.ά.), βάζει πλέον επί τάπητος το ζήτημα  να μπορεί να ζήσει σε ένα ασφαλές και υγιεινό περιβάλλον και όχι σε θάλαμο τοξικών αερίων.

Ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή:

Θα αναλάβει το μερίδιο των ευθυνών της, σταματώντας να κρύβεται πίσω από την κυβέρνηση, που ασφαλώς έχει την πρώτη ευθύνη, προκειμένου να σταματήσει η καρκινογόνα καύση απορριμμάτων και ΠΕΤ – ΚΟΚ από την ΑΓΕΤ – ΗΡΑΚΛΗΣ;

Θα τροποποιήσει τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων και θα απαλείψει κάθε σχεδιασμό για παραγωγή υλικών για καύση και διάθεσή τους στη βιομηχανία για καύση;

Τι πρωτοβουλίες θα πάρει για να ανακληθούν και να ακυρωθούν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αδειοδοτούν την καύση και τη μεταφορά  RDF/SRF και τοξικού ΠΕΤ – ΚΟΚ;

Τι πρωτοβουλίες θα πάρει για να εφαρμοσθούν τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην ΑΓΕΤ–ΗΡΑΚΛΗΣ και γενικότερα στους χώρους δουλειάς;

Θα παρέμβει για να γίνονται συνεχείς έλεγχοι στις ρυπογόνες επιχειρήσεις με ευθύνη του κράτους για την προστασία της δημόσιας υγείας, του χερσαίου και θαλάσσιου περιβάλλοντος, των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων;”

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com