“ΚΩΔΩΝΑΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ” ΓΙΑ ΤΗ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΓΙΑΝΝΙΝΑ

Η φέτα, ο ελληνικός χρυσός ή λευκόχρυσος, όπως χαρακτηρίστηκε από ομιλητές στην διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννινα, βρίσκεται αντιμέτωπη με τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Κίνδυνο με δραματικές συνέπειες για την ελληνική κτηνοτροφία.

Οι δύο συμφωνίες της Ευρωπαικής Ένωσης με τον Καναδά και τη Νότια Αφρική, κατοχυρώνει συνολικά 252 προιόντα ως ΠΟΠ. Όμως από τον κατάλογο εξαιρέθηκε η ελληνική φέτα, γεγονός που χαρακτηρίστηκε ως σκάνδαλο.

Ήδη, με βάση τις δύο εμπορικές συμφωνίες, η Νότια Αφρική και ο Καναδάς, παράγουν την δική τους φέτα. Το γεγονός αυτό μπορεί να ανοίξει το δρόμο παραγωγής και σε άλλες χώρες, όπως τόνισε ο Καθηγητής Γεωπονίας Εμμανουήλ Ανυφαντάκη… Το χειρότερο όμως που μπορεί να συμβεί είναι να προκληθεί μία νέα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με την οποία θα χαθεί οριστικά η ονομασία προέλευσης.

Ο κ. Ανυφαντάκης είναι ο άνθρωπος που δούλεψε για την κατοχύρωση της φέτας ως ΠΟΠ και στη συνέχεια κατά την προσφυγή που είχε γίνει στο Ευρωπαικό Δικαστήριο.

Δυστυχώς σήμερα το πρόβλημα για την Ελλάδα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Κι αυτό γιατί είναι μεγαλύτερα τα συμφέροντα που έχει να αντιπαλέψει.

Σημειώνεται ότι ήδη πολλές χώρες παράγουν λευκά τυριά με την ονομασία φέτα… Τέτοιες συσκευασίες «φέτας-μαιμού» παρουσίασε η Περιφέρεια Ηπείρου καθώς τις είχε συγκεντρώσει από τις συμμετοχές της σε διάφορες εκθέσεις ανά τον κόσμο.

Ο περιφερειάρχης

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης μιλώντας για την εκδήλωση σημείωσε ότι η προστασία της φέτας είναι εθνικό θέμα.

«Πρόκειται για  ένα προϊόν, που έχει μεγάλη αξία για την Ελλάδα και ειδικά για την Ήπειρο, του οποίου όμως η υπεραξία δεν φαίνεται γιατί κάποιοι χρησιμοποιούν το όνομά της χωρίς όμως να παράγουν πραγματική φέτα, με αποτέλεσμα να πιέζονται οι κτηνοτρόφοι και οι υγιείς επιχειρήσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, τόνισε ότι ως Περιφερειάρχης δεν μπορεί να στηρίζει κερδοσκόπους, αλλά  τους κτηνοτρόφους και τις Ηπειρωτικές επιχειρήσεις, που σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ στο σύνολό τους δεν εισάγουν γάλα από το εξωτερικό.

Αναφερόμενος στη Διεπαγγελματική Οργάνωση φέτας, ανέφερε ότι ήταν και είναι υπέρ της δημιουργίας της, προσθέτοντας ότι αυτή ορίζεται από τον Υπουργό, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της λειτουργίας μιας και ενιαίας.

«Πρέπει άμεσα να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, να γίνει η συζήτηση για να μπουν παράμετροι, ώστε να μη επιτρέπεται να χρησιμοποιείται ο κωδικός για τη φέτα που έχουν οι επιχειρήσεις και για τυχόν διακίνηση λευκών τυριών στο εξωτερικό. Και ακόμη να μην επιτρέπεται η παραγωγή απομίμησης φέτας με τη χρήση της τεχνικής της συμπύκνωσης»,  υπογράμμισε  σε άλλο σημείο των δηλώσεων του, καταθέτοντας ως πρόταση και την  εφαρμογή  ισοζυγίου εκτός από τα προϊόντα ΠΟΠ και για τα άλλα είδη που παράγονται και ειδικά για τα λευκά τυριά».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ