ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΑΠ

Το  Αγροτικό  Τμήμα ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας σε πρόσφατη  συνεδρίαση του, συζήτησε για την νέα  ΚΑΠ μετά  το 2020. Οπως εκτιμά, το υπάρχον σύστημα της βασικής ενίσχυσης (ιστορικά δικαιώματα) περιέχει αδικίες ,όπως νέοι αγρότες με παλιούς, μεγάλες ανισότητες και στην ίδια περιοχή καλλιέργειας στη βασική  ενίσχυση.

Στην ανακοίνωση του τμήματος αναφέρονται ακόμη τα εξής:

“Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι  να έχουμε  στρεβλώσεις σε όλη την αλυσίδα της παραγωγής, αθέμιτο ανταγωνισμό, και τελικά  να την πληρώνει το ενδιαφέρον στο ίδιο το προϊόν .

Σε ότι  αφορά τις ενισχύσεις του πυλώνα (2-3) θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω επεξεργασίες, ειδικά στο κομμάτι των συνδεδεμένων για να οδηγηθεί  η παραγωγή σε ποιοτικά και στοχευμένα προϊόντα. Τη συνεδρίαση απασχόλησε και η κατάσταση του αγροτικού κινήματος με αφορμή και τις τελευταίες κινητοποιήσεις.

Από τα γεγονότα φάνηκε ότι η έντονη κομματικοποίηση δεν βοήθησε στη μαζικοποίηση του. Το θέμα της μείωσης του κόστους παραγωγής είναι πάντα  επίκαιρο. Στα εφόδια ( φάρμακα ,σπόρια) είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί παρατηρητήριο τιμών και να στηριχθεί η εγχώρια παραγωγή λιπασμάτων ενώ η δημιουργία ντόπιου πολλαπλασιαστικού υλικού είναι από τις παρεμβάσεις που η κυβέρνηση πρέπει να βάλει σε άμεση προτεραιότητα.

Στο θέμα της ενέργειας εκτός από το -net metering- θα πρέπει να βρεθεί τρόπος για το αγροτικό πετρέλαιο αποφεύγοντας στρεβλώσεις της αγοράς. Η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει ότι η διακίνηση των προϊόντων έχει πολλές στρεβλώσεις, θα έχει θετικό αποτέλεσμα να δοθούν φορολογικά κίνητρα όταν η διακίνηση προϊόντων γίνεται  μέσω συλλογικών οργάνων.

Το αγροτικό τμήμα από την μεριά του δηλώνει ότι θα προβάλλει και θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα των αγροτών”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ