ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΑΠ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Ο Β. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Ενημερωτική συνάντηση για την πρόοδο και τα κρίσιμα ζητήματα των διαπραγματεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ΚΑΠ που θα ισχύει μετά το 2020, είχε σήμερα με τους Έλληνες ευρωβουλευτές που ανταποκρίθηκαν σε σχετική πρόσκλησή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου,

παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπου Κασίμη.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Δημήτρης Παπαδημούλης και η Κωνσταντίνα Κούνεβα από το ΣΥΡΙΖΑ, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης από τη Νέα Δημοκρατία, ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος από το ΚΚΕ, ο Νότης Μαριάς από τους Ανεξάρτητους, καθώς και συνεργάτης – εκπρόσωπος του Νίκου Ανδρουλάκη από την Ελιά.

Ο Υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου ενημέρωσε τους ευρωβουλευτές για τους πέντε βασικούς στόχους που έχει η χώρα κατά τις τρέχουσες διαβουλεύσεις :

Πρώτον, να μην μειωθεί  ο προϋπολογισμός  της  ΚΑΠ

Δεύτερον, να μην υπάρξει σύγκλιση των ενισχύσεων χωρίς να λαμβάνει υπόψη κι άλλες παραμέτρους, εκτός της στρεμματικής ενίσχυσης

Τρίτον, να αποτραπεί κάθε ιδέα ακόμη και για μικρού βαθμού συγχρηματοδότηση των άμεσων ενισχύσεων από εθνικούς πόρους (επανεθνικοποίηση)

Τέταρτον, να διατηρηθεί η αρχιτεκτονική της ΚΑΠ με τους δύο πυλώνες να αλληλοσυμπληρώνονται: άμεσες ενισχύσεις και αγροτική ανάπτυξη

Πέμπτον, να υπάρξουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε πιο δίκαιη και με καλύτερη στόχευση, κατανομή των ενισχύσεων ανάμεσα στις επιμέρους κατηγορίες αγροτών

Σε δήλωσή του, ο κ. Αποστόλου ανέφερε τα εξής:

«Η διαβούλευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ΚΑΠ που θα ισχύει μετά το 2020 γίνεται  μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον. Υπάρχει πίεση για δραστική μείωση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν άλλες πολιτικές της Ε.Ε., πίεση που εντείνεται από την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Την ίδια στιγμή στο τραπέζι βρίσκεται μια προσπάθεια  εξωτερικής σύγκλισης, δηλαδή εξομοίωσης, κατά κάποιο τρόπο, των άμεσων ενισχύσεων που λαμβάνουν ανά στρέμμα τα κράτη – μέλη.

Η χώρα μας, συνεργαζόμενη και με άλλες χώρες, αξιοποιώντας όλες τις δυνατές συμμαχίες, δίνει αυτή την περίοδο μια μεγάλη  μάχη, σε όλα τα επίπεδα, για να μην οδηγήσει η αναθεώρηση της ΚΑΠ σε αρνητικές εξελίξεις για τον Έλληνα αγρότη.

Είναι μια εθνική υπόθεση μεγάλης σημασίας και για την υπόθεση αυτή πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις να συνεργάζονται.

Πρόσφατα ενημέρωσα την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και είμαι ικανοποιημένος από το γεγονός ότι  το κλίμα υπήρξε συναινετικό και εποικοδομητικό.

Σήμερα ενημέρωσα τους Έλληνες ευρωβουλευτές και ζήτησα τη στήριξή τους. Το κλίμα της συζήτησής μας ήταν και πάλι κλίμα συνεργασίας και συνεννόησης.

Το επόμενο διάστημα θα ενημερώσω τους εκπροσώπους των αγροτών και ευρύτερα τους κοινωνικούς εταίρους του αγροτικού τομέα.

Στη μάχη λοιπόν για τη νέα ΚΑΠ πάμε με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και συστράτευση προκειμένου να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της χώρας και του Έλληνα αγρότη».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ