ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Καμπάνια ενημέρωσης και δράσης για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας ξεκίνησε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, ενώ στο πλαίσιο των διεκδικήσεων θα πραγματοποιηθεί και συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 21 Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

“Δεν νομιμοποιούμε και δεν ανεχόμαστε την κατάσταση που επικρατεί, επιμένοντας παράλληλα να πιέζουμε για την ψήφιση πρότασης νόμου για τις ΣΣΕ, αφού η κατάργηση της δυνατότητας διαπραγμάτευσης του κατώτερου μισθού και των ΣΣΕ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και η διατήρηση των ίδιων νόμων από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επέφεραν μεγάλες μειώσεις στους μισθούς πλήττοντας και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων”, τόνισαν στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχωρήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας τα μέλη της διοίκησης του ΕΚΛ.

Όπως σημείωσαν οι συνδικαλιστές η πρόταση για τις ΣΣΕ που κατατέθηκε μαζί με άλλες 535 συνδικαλιστικές οργανώσεις στηρίχθηκε μόνο από το ΚΚΕ, «ενώ όλα τα κόμματα, και πάνω απ’ όλα η κυβέρνηση που κάνει τη φιλεργατική, αρνήθηκαν να τη στηρίξουν».

Το ΕΚΛ καλεί τους εργαζόμενους σε πάλη με το διεκδικητικό πλαίσιο να έχει ως εξής:

Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις ΣΣΕ.

Υπογραφή ΕΓΣΣΕ και επαναφορά με νόμο του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται μ’ αυτόν, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς. Κατώτερο μεροκάματο 33,57 ευρώ.

Επαναφορά των ΚΣΣΕ και των κλαδικών μισθών στα επίπεδα πριν λήξει η ισχύς τους.

Καθολική ισχύ και υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό.

Επαναφορά των μισθών στα προ κρίσης επίπεδα στο Δημόσιο με αυξήσεις στους μισθούς, κάλυψη των απωλειών, επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού.

Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με ΣΣΕ, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, Κοινωνική Ασφάλιση, προστασία στη δουλειά.

Απαγόρευση πλειστηριασμών για τα σπίτια εργατικών-λαικών οικογενειών. Να ψηφιστεί νόμος για την προστασία της εργατικής-λαϊκής κατοικίας.

Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και όλα τα χαράτσια. Ετήσιο ατομικό αφορολόγητο όριο 20.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου οι συνδικαλιστές αναφέρθηκαν και σε σειρά παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών που αφορούν σε προβλήματα εργαζομένων και ανέργων, όπως κινητοποιήσεις κατά των πλειστηριασμών, παραστάσεις διαμαρτυρίας στα ιατρεία του ΠΕΔΥ, εκπτώσεις στις μετακινήσεις εργαζομένων με τον προαστιακό, πληρωμή των εργαζομένων στην πρώην ΕΑΣ, παρεμβάσεις σε εργοδοτικές αυθαιρεσίες κλπ.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ