ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΥΠ.ΠΟ. ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Τις βασικές θέσεις του Δήμου Λαρισαίων για το ζήτημα της αναστύλωσης του  Α’ Αρχαίου Θεάτρου και της ένταξής του στο κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης, παρουσίασε επιγραμματικά ο δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης στην ομάδα αρχαιολόγων του Υπουργείου Πολιτισμού, που βρέθηκε  στην Λάρισα και στο χώρο του

Μνημείου, ενόψει της συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για την έγκριση των μελετών, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη των έργων σε χρηματοδοτικά προγράμματα.

Ο κ. Καλογιάννης, ο οποίος βρέθηκε στο Αρχαίο Θέατρο ζήτησε από τους αρχαιολόγους με την αυτοψία τους στο μνημείο να επιταχύνουν τη διαδικασία εισαγωγής και έγκρισης των μελετών στο ΚΑΣ, τονίζοντας ότι   έργο της αναστύλωσης του Μνημείου, έχει ιδιαίτερα αναπτυξιακό χαρακτήρα για την πόλη και την περιοχή,  ενώ παρέθεσε στους αρχαιολόγους μια σειρά απο ενέργειες του Δήμου Λαρισαίων για την ολοκλήρωση των μελετών και την  χρηματοδότηση  τους. Υποστήριξε επίσης ότι το Μνημείο εκτός από επισκέψιμο πρέπει γρήγορα να γίνει  και λειτουργικό με στόχο τη διενέργεια εκδηλώσεων αντάξιων της σημαντικότητας του.

Επίσης, ανέλυσε στο κλιμάκιο των αρχαιολόγων τις αλλαγές που επιχειρεί να κάνει ο Δήμος στον περιβάλλοντα χώρο του Α’ Αρχαίου Θεάτρου προκηρύσσοντας διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Ιδιαίτερο και πολύ σοβαρό ζήτημα είναι η απαλλοτρίωση του κοινόχρηστου χώρου – οικοδομικού τετραγώνου απέναντι από το θέατρο,  για το οποίο ο Δήμος έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 7 εκατ. ευρώ και «τρέχει» τις διαδικασίες απαλλοτρίωσης, οι οποίες βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Τέλος, τόνισε ότι η ισχυρή πολιτική βούληση που έχει εκφραστεί από κυβερνητικούς και τοπικούς θεσμικούς παράγοντες για την υλοποίηση των απαραίτητων έργων αναστύλωσης επιβάλει την συντόμευση όλων των διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ