ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΓΙΟΡΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Την Κυριακή 18 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η 4η Γιορτή των σπόρων στην Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας, παρουσία πλήθος κόσμου. Η γιορτή, που διοργανώνεται από το ΠΕΛΙΤΙ Λάρισας, έχει σκοπό να μοιράσει παραδοσιακούς σπόρους σε όσους ενδιαφέρονται για την ποιότητα της τροφής τους.    

 Πάνω από 3.000 φακελάκια διένειμε το ΠΕΛΙΤΙ Λάρισας στους καλλιεργητές, ερασιτέχνες αλλά και επαγγελματίες, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του και έφεραν τρόφιμα μακράς διαρκείας, χαρτικά και απορρυπαντικά για την “Παιδική στέγη Λάρισας” σωματείο αναγνωρισμένο ως “φιλανθρωπικό”.

Μεγάλο ενδιαφέρον είχαν και οι ομιλίες των δύο καλεσμένων του ΠΕΛΙΤΙ Λάρισας, του κυρίου Γιώργου Αντωνόπουλου από τα Φάρσαλα και της κυρίας Ιωάννας Χρυσανθοπουλου.

Ο κ. Αντωνόπουλος είναι ο πρώτος βιοκαλλιεργητής παραδοσιακών ποικιλιών στην Ελλάδα, με μια πορεία που ξεκινά από το 1985.

Αναφέρθηκε στις 139 ποικιλίες σιταριού που καλλιεργούνταν παλιά στην Ελλάδα και οι οποίες πλέον έχουν σχεδόν εκλείψει. Μίλησε για τα “υβρίδια” και την δυσανεξία που προκαλούν στον άνθρωπο καθώς δεν είναι συμβατά για τον οργανισμό μας, ανέφερε επίσης ότι γίνονται στα εργαστήρια ανάλογα με τα συμφέροντα των εταιρειών και προκαλούν τοξικότητα.

“Ο αρχαίος σπόρος προλαμβάνει αρρώστιες και θέτει σε λειτουργία μηχανισμούς άμυνας για τον οργανισμό”. Τέλος, επισήμανε την τοπικότητα που πρέπει να έχει ο κάθε σπόρος, καθώς “δεν μπορείς να καλλιεργείς ποικιλίες από την Κρήτη στην Μακεδονία, από την Πελοπόννησο στην Θεσσαλία και ου το καθεξής.”

Η κ. Χρυσανθοπούλου, ως Τεχνολόγος Γεωπόνος θερμοκηπιακών καλλιεργειών Ανθοκομίας και Λαχανοκομίας, εξήγησε τί είναι οι υβριδικοί και τί οι μεταλλαγμένοι σπόροι.
Αναφέρθηκε στις μεγάλες ανάγκες θρεπτικών συστατικών που χρειάζονται τα υβρίδια για να έχουν παραγωγή, και πόσο επικίνδυνες είναι για τον άνθρωπο οι τροφές που προέρχονται από μεταλλαγμένους σπόρους ΓΤΟ ( GMO ).

Έδωσε επίσης χρήσιμες συμβουλές για την συγκομιδή και αποθήκευση των σπόρων.

Το ΠΕΛΙΤΙ Λάρισας θα συμμετέχει:

α) Στην 18η Πανελλήνια Γιορτή Σπόρων του ΠΕΛΤΙ και την 2η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων που θα γίνουν στις 18 Απριλίου στην έδρα του ΠΕΛΙΤΙ, στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας.

β) Στην 3η Οικογιορτή που διοργανώνει ο Δήμος Λαρισαίων στις 12 – 13 Μαΐου και

γ) θα διοργανώσει μαζί με την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Κισσάβου, την 9η Πανθεσσαλική Γιορτή Ανταλλαγής ντόπιων ποικιλιών.

Επίσης, φιλοδοξεί στο μέλλον να οργανώσει σεμινάρια εκμάθησης φύτευσης σπόρων, αλλά και πως μπορούμε να κρατήσουμε τους δικούς μας σπόρους από παλιές ποικιλίες λαχανικών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ