“ΜΑΡΕΪ ΜΠΟΥΚΤΣΙΝ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ” ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ PARATOD@S

Βιβλιοπαρουσίαση με θέμα «Μάρεϊ Μπούκτσιν: “Ελευθεριακές διαδρομές”» με εισήγηση του Θοδωρή Καρυώτη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 Μαρτίου, στις 8.30 μ.μ. στον κοινωνικό χώρο para tod@s.

Με αφορμή τη σημερινή παρουσίαση του βιβλίου Μάρει Μπούκτσιν: “Ελευθεριακές διαδρομές”  με επιλογή, επιμέλεια, εισαγωγή: Τζάνετ Μπίελ, πρόλογο στην ελληνική έκδοση: Δημήτρης Ρουσσόπουλος και μετάφραση: Θοδωρής Καρυώτης – Γιώργος Στεφανίδης, οι διοργανωτές της εκδήλωσης αναφέρουν:

Αυτή η συλλογή επιλεγμένων κειμένων μάς δίνει μια ολοκληρωμένη εικόνα της σκέψης του Μάρεϊ Μπούκτσιν, ενός από τους σημαντικότερους διανοητές του ελευθεριακού ρεύματος.

 

Ευρύτερα γνωστός από τη συσχέτιση οικολογίας και ριζοσπαστικής πολιτικής σκέψης, ο Μπούκτσιν ήταν ο πρώτος που εισήγαγε, στο σώμα των ιδεών που ονόμασε «κοινωνική οικολογία», την πρόταση ότι μια ελευθεριακή κοινωνία θα πρέπει να είναι ταυτόχρονα και οικολογική.

 

Τα κείμενά του καλύπτουν πέντε δεκαετίες και ένα μεγάλο εύρος θεμάτων· ειδικότερα εκείνα πάνω στην επαναστατική φιλοσοφία, την πολιτική και την ιστορία, παρ’ ότι είναι λιγότερο γνωστά στο ευρύ κοινό, αξίζουν τη μέγιστη προσοχή μας.

 

Παρ’ όλη την κριτική του στάση τόσο απέναντι στον μαρξισμό όσο και απέναντι στον αναρχισμό, η πολιτική του φιλοσοφία –γνωστή ως ελευθεριακός δημοτισμός– συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία του μαρξισμού και του αναρχισμού για τη δημιουργία των αναγκαίων χειραφετητικών εργαλείων με σκοπό το χτίσιμο μιας ελευθεριακής εναλλακτικής.

 

Συστατικό στοιχείο όλου του έργου του είναι η αναζήτηση δρόμων για την αντικατάσταση του σημερινού απάνθρωπου καπιταλιστικού συστήματος από μια κοινωνία πιο ορθολογική και ανθρώπινη.

 

Ο Μάρεϊ Μπούκτσιν (Murray Bookchin) γεννήθηκε το 1921 στη Νέα Υόρκη και πέθανε το 2006 στο Μπέρλινγκτον του Βερμόντ.

 

Μαρξιστής αρχικά, πέρασε από τον τροτσκιστικό χώρο στο ελευθεριακό ρεύμα, ασκώντας παράλληλη κριτική τόσο στον μαρξισμό όσο και στον αναρχισμό.

 

Εμπνευστής της «κοινωνικής οικολογίας» και του «ελευθεριακού δημοτισμού», θεωρείται ως ένας από τους κύριους διανοούμενους του ελευθεριακού ρεύματος ιδεών.

 

Οι ιδέες του επηρέασαν βαθιά το ριζοσπαστικό οικολογικό κίνημα, αλλά και, προσφάτως, τον αγώνα των Κούρδων στην περιοχή της Ροζάβα όπου και εφαρμόζεται το, εμπνευσμένο από τον ίδιο, πείραμα του «δημοκρατικού συνομοσπονδισμού».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ