ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟ ΤΟ 1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΥ ΟΙΝΟΥ

«Στηρίζουμε το ελληνικό κρασί και εμπιστευόμαστε τους Θεσσαλούς παραγωγούς εκτιμώντας πως μέσα από συνέργειες το προϊόν μπορεί να σταθεί και εκτός συνόρων, ενώ η στήριξη της ανάπτυξης του ελληνικού αμπελώνα αποτελεί στρατηγική επιλογή και δίνει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προς εκμετάλλευση».

Με αυτά τα λόγια ο υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Κόκκαλης εγκαινίασε το πρωί του Σαββάτου το 1ο Φεστιβάλ Θεσσαλικού Οίνου που διοργανώνεται από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Νέων Επιχειρηματιών (ΕΣΥΝΕ) Θεσσαλίας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ και της Περιφέρειας Θεσσαλίας και υπό την επιστημονική αιγίδα της Ένωσης Ελλήνων Οινολόγων.

Στην εναρκτήρια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο “Divani” σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν , ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο πρόεδρος της ΕΣΥΝΕ Γρηγόριος Βλαχάκης και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σωτήρης Γιαννακόπουλος, οι οποίοι και στάθηκαν ιδιαίτερα στη δυναμική του θεσσαλικού οίνου και την ανάγκη στήριξής του από όλους τους φορείς.

Στο φεστιβάλ μετέχουν παραγωγοί από τους 4 νομούς της Θεσσαλίας, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν τα κρασιά τους, ενώ την εκδήλωση συνδιοργανώνουν τα Επιμελητήρια Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας και Τρικάλων και στηρίζουν ο Δήμος Λαρισαίων, ο ΟΕΣΥΝΕ, ο ΣΘΕΒ και το Δίκτυο Οινοποιών Θεσσαλίας.

Στρατηγική επιλογή η στήριξη του ελληνικού αμπελώνα

“Αποτελεί στρατηγική επιλογή η στήριξη της ανάπτυξης του ελληνικού αμπελώνα μέσα και από τη διαφύλαξη, πιστοποίηση και αξιοποίηση των τοπικών, γηγενών ποικιλιών και κλώνων, καθώς αυτές θεωρώ ότι αποτελούν το ισχυρότερο ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι Έλληνες αμπελουργοί δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις γνωστές στις διεθνείς αγορές ξένες ποικιλίες με στόχο αφού αναβαπτιστούν στο ελληνικό terroir (τερουάρ) να αποκτήσουν νέα μοναδική ταυτότητα ποιότητας”. Τα παραπάνω επεσήμανε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης, εγκαινιάζοντας την έναρξη των εργασιών του 1ου Φεστιβάλ Θεσσαλικού Οίνου στη Λάρισα.

Ο κ. Κόκκαλης έκανε λόγο για “μια εξαιρετική πρωτοβουλία για την προβολή και την προώθηση του εξαιρετικού κρασιού που παράγεται στην περιοχή μας και δράττομαι της ευκαιρίας να συγχαρώ τον Ελληνικό Σύνδεσμο Νέων Επιχειρηματιών για τη διοργάνωση”.

Σημείωσε πως “το Υπουργείο προσφέρει τη δυνατότητα στήριξης στην ελληνική αμπελουργία  μέσω των προγραμμάτων νέων αδειών φύτευσης, αναδιάρθρωσης αμπελώνων, επενδύσεων καθώς και το πρόγραμμα προώθησης οίνων στο εξωτερικό. Παράλληλα εργαζόμαστε για την επικαιροποίηση του εθνικού καταλόγου ποικιλιών, αλλά και για τη διάσωση των Αμπελουργικών Συλλογών Ποικιλιών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στη Θέρμη, στο Κτήμα Συγγρού και στην Λυκόβρυση”.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο Λαρισαίος πολιτικός, υπογράμμισε ότι “ο δρόμος της παραγωγικής ανασυγκρότησης του ελληνικού οίνου περνά μέσα από τη δημιουργία των απαραίτητων συνεργειών μεταξύ των παραγωγών, των μεταποιητών, του ξενοδοχειακού κλάδου, της επιστημονικής γνώσης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των Επιμελητηρίων και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ας εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία να απολαύσουμε το νέκταρ της παραγωγής της Θεσσαλίας και ας συνεισφέρουμε όλοι μας στο μέτρο που μας αναλογεί στο να γίνουμε οι ιδανικοί πρεσβευτές του” κατέληξε.

Η ΝΔ θα καταργήσει άμεσα τον παράλογο φόρο στο κρασί

«Ο κλάδος του κρασιού έχει τεράστιες προοπτικές και η χώρα μας μπορεί να καταστεί παγκόσμια δύναμη στην παραγωγή ποιοτικού οίνου.

Είναι αδιανόητο, λοιπόν, σε μια οικονομία που παρουσιάζει παρατεταμένη ύφεση, η Κυβέρνηση να βάζει εμπόδια σε έναν τομέα που αναπτύσσεται διαρκώς».

Χαρακτηριστικό απόσπασμα από τον χαιρετισμό του αν. Τομεάρχη Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτή Ν. Λάρισας κ. Χρήστου Κέλλα, κατά την έναρξη του 1ου Φεστιβάλ Οίνου Θεσσαλίας, που διοργάνωσε ο Ελληνικός Σύνδεσμος Νέων Επιχειρηματιών.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, αφού συνεχάρη όλους τους διοργανωτές, ευχήθηκε “η εκδήλωση αυτή να καθιερωθεί και να γίνει θεσμός”, ενώ αναφερόμενος στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η περιοχή της Θεσσαλίας και στις επιτυχημένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται γύρω από την οινοποιία, επεσήμανε:

«Ο ευλογημένος θεσσαλικός κάμπος με τα αναρίθμητα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, ξεχωρίζει και στην ποιότητα των κρασιών που παράγει.

Η Θεσσαλία τα τελευταία χρόνια κερδίζει συνεχώς έδαφος στον οινοποιητικό τομέα και εκατοντάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται γύρω απ’ αυτόν, ακολουθώντας το τρίπτυχο, Ποιότητα – Προσιτές Τιμές – Εξαγωγικός Προσανατολισμός, παρουσιάζουν εντυπωσιακά αποτελέσματα».

Ο κ. Κέλλας, άσκησε δριμύτατη κριτική στην Κυβέρνηση, τόσο για την οικονομική της πολιτική, όσο και για την επιβολή του Ειδικού Φόρου στο Κρασί, τονίζοντας:

«Αυτός ο παράλογος και αντιπαραγωγικός φόρος αποτελεί χτύπημα στην ίδια την οικονομία μας, αφού κανένας οικονομικός στόχος δεν επετεύχθη, η φοροδιαφυγή δεν πατάχτηκε, απεναντίας αυξήθηκε, όπως κατακόρυφα αυξήθηκε και η παράνομη εισαγωγή οίνου αμφιβόλου προέλευσης.

Και το χειρότερο;

Το αναγνωρίζουν και οι ίδιοι οι κυβερνώντες, συνεχίζοντας όμως στα ίδια ψέματα…

Ολημερίς τον καταργούν και το βράδυ τον ξαναεπιβάλουν!», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λαρισαίος βουλευτής, ο οποίος κλείνοντας, θέλησε να δώσει και το στίγμα της επόμενης μέρας, λέγοντας:

«Ο φόρος στο κρασί πρέπει να καταργηθεί άμεσα και να υπάρξει στόχευση από πλευράς πολιτείας στον εξαγωγικό προσανατολισμό του προϊόντος.

Στη Νέα Δημοκρατία έχουμε δεσμευτεί για την άμεση κατάργησή του, όπως και για μια σειρά φοροελαφρύνσεων, που θα δώσουν την απαραίτητη ώθηση στην οικονομία μας.

Όλοι μαζί, μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Μακάρι αυτή η εκδήλωση να αποτελέσει πρόδρομο παρόμοιων εκδηλώσεων που ενισχύουν την παραγωγική ισχύ της χώρας μας».

Ε.Π.

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com