ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΕΥΚ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (ΦΩΤΟ)

Το ολιστικό Αναπτυξιακό Σχέδιο της κυβέρνησης και η «επόμενη μέρα» μετά το κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου βρέθηκαν στο επίκεντρο της τοποθέτησης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε κομματική εκδήλωση που διοργανώθηκε από τη ΝΕ Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ,

με θέμα «Έξοδος και Ανάπτυξη: Πως και με ποιους» και πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.

Χαρακτηρίζοντας ορόσημο τη συνεδρίαση της 21ης Ιουνίου για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο, ο υπουργός Οικονομικών διαπίστωσε κλίμα αισιοδοξίας στην κυβέρνηση αλλά και την κοινωνία, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα «δεν χρειάζεται “μαξιλάρι” και προληπτική γραμμή στήριξης για την έξοδό της από τα μνημόνια».

Ο κ. Τσακαλώτος στάθηκε ιδιαίτερα στην κυβερνητική στόχευση σε ένα σχέδιο με προτεραιότητες και ιεράρχηση, σημαντικές δομικές αλλαγές και διαφάνεια, μακριά από το πελατειακό κράτος του παρελθόντος που αποτέλεσε εχθρό της ανάπτυξης.

«Ρίχνοντας το βάρος στην ενέργεια και τις τεχνολογίες αλλάξαμε τον τρόπο χρηματοδότησης μέσω προγραμμάτων όπως το ΕΣΠΑ, αφού πλέον μόλις 20% αφορά σε μεγάλα έργα, ενώ το 80% αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διαπιστώνοντας πως χρειαζόμαστε στοχευμένες επενδύσεις που θα βοηθήσουν τις τοπικές οικονομίες», ο κ. Τσακαλώτος, επανέλαβε πως το Αναπτυξιακό Σχέδιο καλείται να είναι αξιόπιστο απέναντι στους θεσμούς, τα κράτη-μέλη, τις αγορές και την ελληνική κοινωνία.

Τέλος σε αναφορά του για το χρέος ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε πως το πρόβλημα δεν θα λυθεί «μια και καλή», φέροντας ως παράδειγμα την Πορτογαλία και την Ισπανία, προσθέτοντας πως η συνεχής διαπραγμάτευση για τη βιωσιμότητά του θα δώσει ανάσα στην οικονομία και προοπτική κατά την έξοδο στις αγορές.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ