ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΗ ΦΙΛΟΖΩΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εθελοντών Προστασίας Αδέσποτων Ζώων Ν.Λάρισας «Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας» σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργού κ. Τσιρώνη

Περιμέναμε πολλά χρόνια ένα νόμο που θα αλλάξει τα πάντα κι ελπίζαμε για το καλύτερο. Ονειρευόμασταν μια Ελλάδα χωρίς αδέσποτα κι έναν κρατικό μηχανισμό που θα λειτουργεί σαν ρολόι βοηθώντας αυτούς που βοηθάνε και τιμωρώντας αυτούς που συμβάλλουν στο πρόβλημα.

Ο κλήρος όμως για να μας σώσει έπεσε στον υπουργό που νομιμοποίησε τις σφαγές ζώων χωρίς αναισθησία και χαρακτήρισε εκπαιδευτικές για τα παιδιά τις παραστάσεις των φυλακισμένων δελφινιών που πεθαίνουν από κατάθλιψη στο Αττικό Πάρκο. Και να τα αποτελέσματα.

Θέλεις να βοηθήσεις το ζώο έξω από τη πόρτα σου; Τώρα πια δεν θα μπορείς να βγάλεις μια ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε έκκληση για άμεση υιοθεσία, πρέπει να περιμένεις να ανεβάσει σχετική αγγελία ο Δήμος και μετά μπορείς κι εσύ να την κοινοποιείς. Στο μεταξύ το ζώο μπορεί να έχει πεθάνει, αλλά εντάξει μωρέ, πως κάνεις έτσι. Αν ταράζεσαι μπορείς να την ανεβάσεις και να σώσεις το ζώο- αλλά θα πληρώσεις 1000€.

Στο μεταξύ ο έμπορος που πουλάει ζώα δε χρειάζεται να περιμένει, ανεβάζει τις αγγελίες του ελεύθερα.

Πήρες και ξαναπήρες τηλέφωνο στο Δήμο για το αδέσποτο που είναι έξω από την πόρτα σου αλλά αυτός δεν ανταποκρίθηκε ποτέ; Τώρα πια δεν μπορείς να το στειρώσεις από μόνος σου για να προλάβεις τα επιπλέον αδέσποτα. Δηλαδή μπορείς, αλλά ο κτηνίατρος θα πρέπει να καλέσει την αστυνομία γιατί του πήγες ατσιπάριστο ζώο και να πληρώσεις 300€.

Συγχαρητήρια! Στείρωσες το ζώο, του έβαλε ο κτηνίατρος τσιπάκι και το καταχώρησε αναγκαστικά στο όνομά σου. Το αδέσποτο που ήταν έξω από την πόρτα σου και ήθελες να βοηθήσεις καλύπτοντας την απουσία του Δήμου, πλέον σου ανήκει μαζί με όλη την ευθύνη αυτού που το εγκατέλειψε!

Αλλά δε σταματούν εδώ τα καλά. Σε μια προσπάθεια για να ελεγχθούν οι συλλέκτες γίνεται περιορισμός του αριθμού ζώων σε τετραγωνικά. Οπότε αν είσαι φιλόζωος και βρεις μια γέννα, πλέον δεν μπορείς να τα πάρεις στο σπίτι αν ο Δήμος σου δεν ανταποκριθεί. Δηλαδή μπορείς, αλλά χρειάζεσαι 30 τετραγωνικά για κάθε κουτάβι. Παράδειγμα: Έχεις ένα σκύλο και μια γάτα και βρίσκεις 5 κουτάβια στο δρόμο; Πρέπει να ζεις σε διαμέρισμα 210 τετραγωνικών. Πολύ λογικό.

Το ξέρατε ότι είναι εντάξει να μένει το ζώο σε ταράτσα; Α ναι. Αν συμφωνεί η πολυκατοικία «και δεν παραβιάζονται οι κανόνες ευζωίας του ζώου» τότε μπορούμε να έχουμε το σκύλο μας να απολαμβάνει τη ζωή στην απομόνωση σε πολικές θερμοκρασίες ή εξοντωτικό καύσωνα.  Κύριε Τσιρώνη πως γίνεται να μην παραβιάζονται οι κανόνες ευζωίας όταν ένα ζώο μένει στην ταράτσα;

Ζεις στο εξωτερικό και θέλεις να υιοθετήσεις ένα ζώο από την Ελλάδα για να βοηθήσεις την κατάσταση; Λυπόμαστε πολύ, δε γίνεται πλέον αν δεν έρθεις ο ίδιος να το παραλάβεις. Καινούριος κανόνας που αντιτίθεται στην ελεύθερη μετακίνηση ζώων εντός της ΕΕ. Δεν πειράζει όμως. Ας πεθαίνουν τα Ελληνικά αδέσποτα στους δρόμους. Αντί γι΄αυτά θα υιοθετηθούν τα αδέσποτα της Ισπανίας, της Βουλγαρίας, της Ιταλίας, της Ρουμανίας… γιατί να πάρουν τα δικά μας;

Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να γράφουμε πολλά γι’ αυτό το νομοσχέδιο, όμως δε χρειάζεται. Μπορείτε όλοι να καταλάβετε με 5 απλές παρατηρήσεις ότι αν και εφόσον ψηφιστεί, έχει φτάσει το τέλος για την ενεργή φιλοζωία και τον εθελοντισμό στην Ελλάδα.

Και μακάρι το τέλος να έφτανε όταν πια δε θα υπήρχαν αδέσποτα στους δρόμους. Όμως τα αδέσποτα υπάρχουν, οι Δήμοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν και χωρίς τη δράση των φιλόζωων ανα την Ελλάδα το πρόβλημα θα ενταθεί αντί να μειωθεί.

Περιμέναμε ένα νομοσχέδιο που θα έφερνε την αλλαγή προς το καλύτερο κύριε Τσιρώνη. Ένα νομοσχέδιο που θα ακολουθούσε το παράδειγμα των Ευρωπαικών χωρών που καταφεραν δεκαετίες πριν να λύσουν το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων.

Αντί αυτού παραλάβαμε ένα νομοσχέδιο που παρουσιάζει τους φιλόζωους ως εμπόρους, ευνοεί τους εκτροφείς, μειώνει τα πρόστιμα για κακοποίηση/κυνομαχίες/παράνομη εκτροφή, επιβάλλει πολλαπλά τέλη και οικονομικές επιβαρύνσεις στους κατόχους ζώων συντροφιάς, στοχοποιεί ράτσες ζώων και ανοίγει το δρόμο για ευθανασίες.

Κύριε Τσιρώνη θέλετε να βλέπουμε τα ζώα να πεθαίνουν μπροστά στα μάτια μας και να μην μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Αν φτάσει εκείνη η ώρα να ξέρετε δε θα μείνετε ανενημέρωτος. Θα βγάζουμε κάθε μέρα φωτογραφίες τα νεκρά ζώα που δεν μπορέσαμε να βοηθήσουμε εξαιτίας της αναλγησίας σας και θα σας τις στέλνουμε. Στο μεταξύ μπορείτε να κοιμάστε περήφανος για τις αλλαγές σας.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com