ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΑΣΗ DRONES ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επιδεικνύουν οι ΗΠΑ για την επιχειρησιακή χρήση των αεροπορικών βάσεων στην Ελλάδα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), με τα βλέμματα των Αμερικανών να στρέφονται πλέον στη Λάρισα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», μέσα στον προσεχή Μάιο αμερικανικά drones αναμένεται να αρχίσουν να επιχειρούν από βάση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Λάρισα.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, τις τελευταίες εβδομάδες στη συγκεκριμένη βάση της θεσσαλικής πόλη, πραγματοποιούνται εργασίες υποδομής από αμερικανικό εξειδικευμένο προσωπικό.

Η στάθμευση των αμερικανικών MQ-9 Reaper στη χώρα μας, η οποία θα δίνει έμφαση στη συλλογή πληροφοριών, στην παρακολούθηση και στην αναγνώριση σε μια πολύ ευαίσθητη στρατηγικά περιοχή, συνιστά άλλο ένα λιθαράκι στη συνεχώς εμβαθυνόμενη ελληνοαμερικανική στρατιωτική συνεργασία.

mpq9reaper

Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, MQ-9 Reaper (πηγή φωτό: Wikipedia)

Σύμφωνα, πάντα, με «Το Βήμα της Κυριακής», η νομική βάση έχει βρεθεί (π.χ. το απόρρητο Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες το 1992 ή κάποια άλλη από τις περισσότερες από 100 συμφωνίες αμυντικού περιεχομένου και η τελική συμφωνία δεν αναμένεται να χρειαστεί κύρωση από τη Βουλή), ενώ το υπουργείο Εξωτερικών έχει παράσχει την πολιτική έγκρισή του.

Τι επιδιώκουν οι Αμερικανοί

Όπως επισημαίνεται από την εφημερίδα, το σκεπτικό αυτό φέρεται να ανέπτυξε κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε με αξιωματούχους στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις, Γουές Μίτσελ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.

wess mitchell

Ειδικότερα, στο συγκεκριμένο πλαίσιο, ο κ. Μίτσελ έθεσε, σύμφωνα με πηγές με γνώση του περιεχομένου των συνομιλιών, το ενδεχόμενο να χρειαστεί στο μέλλον η μεταφορά σημαντικού μέρους της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ από την Τουρκία στην Ελλάδα.

www.newsbomb.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ