Ο ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΙΝΗΣΗΣ “ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Δείτε τί αναφέρει το κείμενο που υπογράφει ο Δρ. Κοινωνιολογίας Κώστας Σαχινίδης

Είναι καθολική διαπίστωση ότι ο Δήμος Ελασσόνας έχει μείνει πολύ καθυστερημένος σε σχέση με τις κοινωνικές και άλλες ανάγκες του τόπου και των δημοτών, λόγω της έλλειψης ενός  ολοκληρωμένου βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού από όλες τις προηγούμενες δημοτικές αρχές,

οι οποίες είχαν ως βάση τα ψεύτικα τα λόγια τα ΜΕΓΑΛΑ και τις μεγάλες υποσχέσεις, χωρίς κανένα αποτέλεσμα ώστε να αλλάξει, έστω και ελάχιστα, η χρόνια τελματώδης κατάσταση του Δήμου.

Άλλωστε, οι δυνάμεις αυτές σε καμιά περίπτωση  δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως δυνάμεις αλλαγής στο Δήμο  επειδή είναι οι μόνες υπεύθυνες για το γεγονός ότι ο Δήμος μέχρι σήμερα έμεινε τόσο πίσω, με την αλαζονική και αντιλαϊκή κομματική πολιτική και συμπεριφορά τους.

Για τον λόγο αυτό, επιβάλλεται να αναδειχθεί μια νέα δημοτική αρχή η οποία να μπορεί να φέρει την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στο κατεστημένο της απλής διαχείρισης των δημοτικών πραγμάτων και να εφαρμόσει νέα ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ προγράμματα για τον ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ του Μεγάλου Δήμου Ελασσόνας και για το καλώς εννοούμενο συμφέρον όλων των δημοτών.

Για τον σκοπό αυτό χρειάζεται ένας βραχυπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος στρατηγικός σχεδιασμός που να βασίζεται:

  1. Στην συνεργασία όλων των υγειών κοινωνικών και πνευματικών δυνάμεων του τόπου από όλους τους δημοκρατικούς πολιτικούς χώρους και όσους εναντιώνονται στην αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσαν οι προηγούμενες δημοτικές αρχές του δικομματισμού, με κατεύθυνση την ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ενός σύγχρονου και Ανθρώπινου Δήμου που να υπηρετεί αδιάκριτα όλους τους δημότες.
  2. Στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη του Δήμου με την εφαρμογή εκσυγχρονιστικών μελετών και προγραμμάτων που να μπορούν να αναμορφώσουν τόσο την πόλη όσο και τα χωριά του Δήμου και να δώσουν νέα πνοή στους δημότες με νέες θέσεις εργασίας, με στόχο ΚΑΘΕ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΕΡΓΟ. Ήδη χάθηκαν πολλές ευκαιρίες και πολύς χρόνος για αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, λόγω πολιτικής ανικανότητας και λόγω έλλειψης των κατάλληλων γνώσεων των προηγουμένων δημοτικών αρχών. Είναι αναγκαία η άμεση απ’ευθείας σύνδεση του Δήμου με την Ευρωπαϊκή Ένωση στις Βρυξέλες για την έγκριση προγραμμάτων και την εξασφάλιση σχετικών κονδυλίων.
  3. Στην πραγματοποίηση αναπτυξιακών και περιβαλλοντικών έργων που θα τονώσουν την ανεργία και θα βελτιώσουν το επίπεδο ζωής των δημοτών. Τα έργα αυτά συνοπτικά είναι: – Η ολοκλήρωση του Φράγματος Αγιονερίου που θα βοηθήσει να αναπτυχθούν επιτέλους οι δυναμικές γεωργικές καλλιέργειες.

– Η τουριστική ανάπτυξη του Ολύμπου με ήπιες περιφερειακές υποδομές, όπως τουριστικά περίπτερα κ.ά.  Επίσης χρειάζεται η πανελλήνια και διεθνής προβολή των αρχαιοτήτων και των άλλων τουριστικών πόρων της περιοχής Ελασσόνας για την προσέλκυση του ντόπιου και του ξένου τουρισμού.

– Η αναμόρφωση και ο εκσυγχρονισμός της πόλης της Ελασσόνας και των χωριών με ανάπλαση των πλατειών, των δρόμων κ.λπ., όπου αυτό χρειάζεται, καθώς και με την απαραίτητη καθαριότητα των δημόσιων χώρων.  Επίσης η αξιοποίηση του Ελασσονίτη ποταμού ως χώρου αναψυχής και η ανάδειξη του ιστορικού Τιταρήσιου ποταμού μπορεί να δημιουργήσει ευχάριστους χώρους αναψυχής και αισθητικής για τους δημότες.

– Η δημιουργία μονάδας διαχείρισης των τυροκομικών παραγώγων ώστε να σταματήσει επιτέλους η δυσοσμία και η βρωμιά από τα τυρόγαλα που αμαυρώνει και υποβαθμίζει ολόκληρη την περιοχή της Ποταμιάς και του Δήμου.    Επίσης χρειάζεται η σταδιακή επέκταση των αποχετευτικών έργων καθώς και η εξασφάλιση καθαρού πόσιμου νερού τόσο στην πόλη όσο και σε όλα τα χωριά του Δήμου, με αντικατάσταση των καρκινογόνων αμιαντοσωλήνων, όπου αυτοί υπάρχουν ακόμη.

– Η σύνδεση της περιοχής Ελασσόνας με την Εγνατία οδό και η πραγματοποίηση επιτέλους του νέου οδικού άξονα Λάρισας-Ελασσόνας-Κοζάνης.

– Η πανελλήνια και διεθνής προβολή των τοπικών ποιοτικών προϊόντων (φέτα, κρασιά, μέλι, αμύγδαλα, φρούτα κ.ά.) με συμμετοχή του Δήμου σε διεθνείς και άλλες εκθέσεις. Επίσης χρειάζεται άμεση υποστήριξη όλων των κτηνοτροφικών και γεωργικών παραγωγών καθώς και όλων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών που ασφυκτιούν και κλείνουν καθημερινά στον τόπο μας.

– Η πλήρης ενίσχυση όλων των «ζωντανών» Πολιτιστικών και Αθλητικών Συλλόγων, ανάλογα με το έργο που παρουσιάζουν, με διάθεση όλων των προβλεπομένων από τον νόμο κονδυλίων του προϋπολογισμού του Δήμου που μέχρι σήμερα, συνήθως, παρεκκλίνουν από τον σκοπό τους.

– Η πλήρης αξιοποίηση του απανταχού επιστημονικού δυναμικού που κατάγεται από την περιοχή Ελασσόνας  και η σύνδεση του Δήμου με όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας για την έρευνα και προώθηση των πολιτισμικών πόρων της περιοχής μας. Επίσης χρειάζεται η ελεύθερη πρόσβαση όλων των δημοτών στις σύγχρονες τεχνολογίες και η σύνδεση της πόλης και των χωριών με το ασύρματο κοινοτικό δίκτυο.

Η υλοποίηση όλων αυτών και πολλών άλλων προγραμμάτων μπορεί να γίνει μόνο από νέες εκσυγχρονιστικές δυνάμεις απαλλαγμένες από κομματικές εμπλοκές και άλλα διαπλεκόμενα συμφέροντα.

Στην κατεύθυνση αυτή μπορεί να συμβάλλει η δημοκρατική λειτουργία του Δήμου, ώστε να βρίσκεται καθημερινά κοντά σε όλους τους δημότες και τα μεγάλα ή μικρά προβλήματά που τους απασχολούν, και να συμπαραστέκεται στον καθημερινό τους αγώνα για επιβίωση αλλά και για βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου. Γι’ αυτό χρειάζεται να είναι ανοιχτή η πρόσβαση όλων στον Δήμο και τις υπηρεσίες του και να γίνει αποκέντρωση των υπηρεσιών και των δραστηριοτήτων του Δήμου σε όλα τα χωριά ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα όλοι οι δημότες σε κάθε περιοχή. Άλλωστε το συγκεντρωτικό σύστημα και η μονοκομματική τους πολιτική που ακολουθήθηκε από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές ΑΠΕΤΥΧΕ πλήρως και ταλαιπώρησε ΑΔΙΚΑ χιλιάδες δημότες. Είναι καιρός να ξεφύγει ο Δήμος από τον κομματικό στραγγαλισμό και να απαγκιστρωθεί από αυτούς που υπηρετούν τον δικομματισμό. Πρέπει επιτέλους ο Δήμος μας να γίνει Δήμος ΟΛΩΝ των δημοτών και ΟΛΩΝ των χωριών του, για την εξυπηρέτηση όλων των δημοτών

Η δημοκρατική λειτουργία του Δήμου μπορεί να γίνει με την συμμετοχή όλων των δημοτικών συμβούλων της λεγόμενης συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης στην παραγωγή του δημοτικού έργου. Η διανομή των θέσεων των αντιδημάρχων και των προέδρων των οργανισμών του Δήμου πρέπει να γίνεται αναλογικά σε όλες τις παρατάξεις, ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα που είχε η κάθε μια. Μόνο με τον τρόπο αυτόν θα προσφέρουν όλοι δημιουργικά στην προώθηση και την ανάπτυξη του δημοτικού έργου.

Επίσης, για την καλύτερη εξοικονόμηση πόρων του Δήμου, χρειάζεται να γίνει διάθεση των προβλεπόμενων μισθών του Δημάρχου, των Αντιδημάρχων και των προέδρων των οργανισμών του Δήμου για κατασκευή έργων σε κάθε χωριό. Άλλωστε όλοι οι δημοτικοί άρχοντες πρέπει να υπηρετούν εθελοντικά τον Δήμο και όχι να πλουτίζουν από αυτόν σε βάρος των δημοτών.

Τέλος, για την υλοποίηση όλων αυτών των στόχων και για να μπορέσουμε να ανατρέψουμε τη στασιμότητα και το βάλτωμα που προκάλεσαν οι προηγούμενες δημοτικές αρχές, και να προωθήσουμε την Ανάπτυξη στον τόπο μας, χρειάζεται μια νέα δημοτική αρχή με νέους, άφθαρτους  και έντιμους πολίτες, που να δείχνουν σεβασμό σε όλους τους δημότες και τις προεκλογικές τους  δεσμεύσεις.

Για τον σκοπό αυτό ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ, ανεξάρτητα από ποιο κόμμα πιστεύουν, να δημιουργήσουμε όλοι μαζί την νέα Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ελασσόνας που θα φέρει την «ΑΝΑΤΡΟΠΗ  ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ» στον τόπο μας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ