“ΌΤΑΝ ΑΚΟΥΩ ΚΡΗΤΗ”, ΑΠΟ ΤΟ ΧΟΡΙΑΜΒΟ ΣΤΟ ΟΥΗΛ

Εμφανίζεται η Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών Γιάννη & Γιώργου Μεγαλακάκη

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λάρισας «Χορίαμβος» παρουσιάζει την Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών Γιάννη & Γιώργου Μεγαλακάκη, το Σάββατο 31/3 στις 21.00  σε μια παράσταση κρητικού χορού και μουσικής με τίτλο: «Όταν ακούω Κρήτη».

Είναι ένα θέαμα που συνδυάζει την κρητική παραδοσιακή μουσική και τον χορό με την κινηματογραφική εικόνα, αντιμετωπίζει με κριτική διάθεση το φολκλόρ, και αναζητά με χιούμορ, σκεπτικισμό αλλά και αγάπη, τους λόγους που ακόμα και σήμερα κάποια στοιχεία της παράδοσης αυτής μας συγκινούν.

Η παράσταση αποτελεί σημείο αναφοράς για την προβολή και ανάδειξη πολλών άγνωστων πτυχών της κρητικής μουσικοχορευτικής παράδοσης, αφού περιέχει οδοιπορικό-ντοκουμέντο σε ολόκληρη την Κρήτη, από το Καστέλι Κισσάμου έως την κάτω Ζάκρο στην Ανατολική Κρήτη.

Παρουσιάζονται 20 κρητικοί χοροί, από τους πλέον διαδεδομένους μέχρι τους πιο σπάνιους τοπικούς ή ξεχασμένους χορούς, οι οποίοι καλύπτουν γεωγραφικά ολόκληρη την Κρήτη.

Στην ταινία χορεύουν ηλικιωμένοι αλλά και νέοι χορευτές τοπικούς χορούς. Παίζουν καταξιωμένοι μουσικοί, μας εξηγούν και μας περιγράφουν οι ίδιοι τα παλιά γλέντια, τους χορευτές, τους παλιούς μουσικούς και για πολλά άλλα.

Επίσης παρέες μας τραγουδούν τα γνήσια ριζίτικα τραγούδια.

Οι μουσικοί συνοδεύουν ιστορίες που ακούγονται στο βίντεο. Οι χορευτές και οι τραγουδιστές παίρνουν ατάκα από ένα σχόλιο. Η εικόνα λειτουργεί σαν σκηνικό στο χορό. Και όλοι μαζί (μουσικοί, χορευτές, ήρωες του ντοκιμαντέρ) συνιστούν έναν ποικιλόμορφο θίασο από ένα νησί που ξέρει να εκφράζει τα μεγαλύτερα συναισθήματά του μέσα από το τραγούδι και το χορό.

Η πρώτη παρουσίαση της παράστασης πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαρτίου 2005 στο αμφιθέατρο του ΝΕΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ στην Αθήνα. Επίσης παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία, στο Ανοιχτό Θέατρο Παπάγου στην Αθήνα στις 25 Ιουνίου 2005, στον Δήμο Αρχάνες στην Κρήτη στις 13 Αυγούστου 2005, στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου στα Χανιά στις 31 Αυγούστου 2005, στο  φεστιβάλ ΥΑΚΙΝΘΕΙΑ στα Ανώγεια Ρεθύμνης στις 23 Ιουλίου 2006, στο Ηράκλειο στις 24 Ιουλίου 2006, υπό την αιγίδα της νομαρχίας Ηρακλείου, στο θέατρο RIALTO στην Κύπρο στις 21 Οκτωβρίου 2006 στα πλαίσια των χειμερινών παραστάσεων του θεάτρου και στα ΤΖΑΝΙΔΑΚΕΙΑ 2007  στις 11 Αυγούστου 2007 στο θέατρο Ερωφίλη στο κάστρο Φορτέτσα στο Ρέθυμνο.

 

ΠΑΡΑΓΩΓΗ:

Πολιτιστικός Σύλλογος Χορίαμβος

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Γιάννης & Γιώργος Μεγαλακάκης

Έρευνα – Επιτόπια καταγραφή – Σύλληψη – Iδέα παράστασης

Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών Γιάννη & Γιώργου Μεγαλακάκη

Κρητικοί χοροί

 

Μαδαρίτες

Μουσική

 

Νάνσυ Μπινιαδάκη

Σκηνοθεσία video-προβολών – Φωτιστικός σχεδιασμός

Αγγέλα Δεσποτίδου

Μοντάζ

 

Προβλεπόμενη ώρα διάρκεια παράστασης : 90 με 100 λεπτά.

 

ΒIΟΓΡΑΦΙΚΑ ΒΑΣΙΚΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ

 

Γιάννης & Γιώργος Μεγαλακάκης

Πραγματοποιούν επιτόπιες καταγραφές και έρευνες, στα χωριά της Κρήτης.

Το 1997 χορεύουν στην τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο υπό την σκηνοθεσία του Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Το 1998 ιδρύουν την «Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών».

Το 2004 χορεύουν στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, στο Ολυμπιακό Στάδιο (Ο.Α.Κ.Α.) υπό την σκηνοθεσία του Δημήτρη Παπαϊωάννου.

Το 2006 κυκλοφορούν την έκδοση: «Όταν ακούω Κρήτη».

Έχουν παρουσιάσει  πρωτότυπες παραστάσεις και ειδικές εμφανίσεις και παρουσιάσεις στο Νέο Μουσείο Μπενάκη, στο θέατρο Παλλάς, στο Θέατρο Βράχων, στο θέατρο Badminton, στο Ευγενίδειο Ίδρυμα, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στο θέατρο Παπάγου, στο θέατρο Λυκαβηττού και αλλού συνεργαζόμενοι με τα μεγαλύτερα ονόματα της κρητικής μουσικής και έντεχνης ελληνικής μουσικής, όπως ο Ψαραντώνης, ο Βασίλης Σκουλάς, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, ο Μανώλης Λιδάκης, η Ευανθία Ρεμπούτσικα, ο Μιχάλης Τζουγανάκης και πολλούς άλλους.

Επίσης έχουν συνεργαστεί με τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή για τις ανάγκες της ταινίας «El Greco»  και με τον σκηνοθέτη  Θοδωρή Παπαδουλάκη για τις ανάγκες της τηλεοπτικής σειράς «Το Νησί».

Έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 200 σεμινάρια κρητικών χορών σε όλους τους νομούς της Ελλάδας και σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, της Αμερικής, του Καναδά και της Αυστραλίας.

 

Προπώληση καθημερινά 18.00-22.00 στον Πολυχώρο Χορίαμβο – Γαληνού 5 και στο Μεζεδοπωλείο Μεζέ Μεζέ – Δαβάκη 36, Λάρισα

Τιμές εισιτηρίων:

Στην προπώληση: Κανονικά 10€

Παιδικά, φοιτητικά, ανέργων 7€

Στο Ταμείο: Κανονικά 13€

Παιδικά, φοιτητικά, ανέργων 10€

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com