«Η επανένταξη θα πρέπει να ξεκινά από την πρώτη κιόλας μέρας κράτησης», ήταν το μήνυμα ενδιαφέρουσας εκδήλωσης με θέμα «Καινοτόμες προτάσεις επανένταξης» που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο Μέγαρο των Δικηγόρων Λάρισας, με πρωτοβουλία του Συλλόγου
«Διέξοδος για την αντεγκληματική πολιτική, τον σωφρονισμό και την επανένταξη» και του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας και συντονιστή το διευθυντή του 2ου ΣΔΕ Λάρισας Γ. Τράντα.
Διακεκριμένοι ομιλητές περιέγραψαν την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας προχωρώντας και σε καινοτόμες προτάσεις, ενώ σε σύντομους χαιρετισμούς ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων Δ. Δεληγιάννης, η πρόεδρος του ΔΣΛ Ν. Μπασδέκη και η πρόεδρος του συλλόγου «Διέξοδος» Ελ. Κακαζιάνη αναφέρθηκαν στην ανάγκη μιας συλλογικής διαδικασίας και ολιστικής αντιμετώπισης του θέματος.
«Να δούμε κατάματα την κοινωνία και να προσδιορίσουμε τα ζητούμενα επί της ουσίας και βάση σχεδίου, αλλά και να προχωρήσουμε σε δράσεις εντός και εκτός φυλακής για την ένταξη των κρατουμένων», υπογράμμισαν οι ομιλητές, ενώ παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος του Συλλόγου Κοινωνιολόγων Λάρισας και περιφερειακός σύμβουλος Ν. Πουτσιάκας αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα αλλά και σε προτάσεις για την καλύτερη ένταξη των κρατουμένων.
«Ο μηχανισμός της επανένταξης δεν είναι μια γενικευμένη έννοια, η στήριξη των αποφυλακισμένων στη χώρα μας ωστόσο παραμένει ελλειμματική, χωρίς να λείπουν καινοτόμες δράσεις και προγράμματα», υπογράμμισε ο κ. Πουτσιάκας.
Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Δρ. Ψυχολογίας και συντονιστή του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας του ΑΠΘ Σ. Λαϊνά, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα ιδρυματισμού που συνοδεύουν τον κρατούμενο-χρήστη «όσο ελκυστικά και αν είναι τα προγράμματα ένταξης».
«Καμία λογική επανένταξης δεν έχει την παραμικρή ελπίδα αν δεν απαντά στις βασικές ανάγκες των ανθρώπων», τόνισε ο κ. Λαινάς, προσθέτοντας πως τα προγράμματα καλούνται να ενισχύσουν το κοινωνικό κεφάλαιο των χρηστών προκειμένου να ανακτήσουν την ιδιότητα του πολίτη.
Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας στον τομέα της επανένταξης των εξαρτημένων ο συντονιστής του Προγράμματος δεν δίστασε να μιλήσει για προβλήματα στις υλοποιούμενες πολιτικές, αλλά και σε πολιτικές ένταξης κατακερματισμένες, ασυντόνιστες και δίχως έμπνευση.
«Η χρηματοδότηση προγραμμάτων, η αξιοποίηση στα μέτρα της ελληνικής κοινωνίας ιδεών του εξωτερικού, το φιλικό νομοθετικό πλαίσιο και οι δράσεις που απαντούν στις ανάγκες των ανθρώπων θα καθορίσουν και την πορεία της ένταξης», κατέληξε ο κ. Λαινάς, ενώ στις καινοτόμες προτάσεις επανένταξης που ισχύουν σε χώρες της Ευρώπης αναφέρθηκαν στην εισήγησή τους οι διαχειριστές ευρωπαϊκών προγραμμάτων Β. Στούλος και Στ. Παγώνα.
Ειρήνη Παπουτσή