ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ 1ου ΣΔΕ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Το 1ο ΣΔΕ Λάρισας, συνεπές, πάντοτε, στην προσπάθεια πολύπλευρης καλλιέργειας των εκπαιδευομένων του, πραγματοποίησε δύο επισκέψεις στη, γνώριμη και από προηγούμενες εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Σχολείου, Πινακοθήκη Κατσίγρα στη Λάρισα. Οι επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν στις 21 και στις 27 Μαρτίου 2018

με στόχο την ευαισθητοποίηση των εκπαιδευομένων στην τέχνη και τον πολιτισμό που προσφέρει η ίδια η πόλη μας.

Εκεί φιλοξενείται, από τις 4 Μαρτίου, μία έκθεση φωτογραφίας με θέμα το Άγιον Όρος, θέμα το οποίο αποτυπώνεται εύγλωττα με τον τίτλο «Άθως, τα χρώματα της πίστης». Το Σχολείο, λοιπόν, έκρινε ότι το θέμα ήταν συμβατό, εκτός των άλλων, και με το κλίμα των ημερών, εφ’ όσον πλησιάζει το Πάσχα.

Εκτίθενται εξαιρετικές έγχρωμες φωτογραφίες του κ. Σταύρου Καλαφάτη, φωτογράφου με καταγωγή από την Καβάλα. Πρόκειται για τον 16ο σταθμό της έκθεσης στην, ανά την Ελλάδα και όχι μόνο, περιοδεία της και κρίθηκε σκόπιμο να τη χαρούν εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι του 1ου ΣΔΕ Λάρισας.

Τις ομάδες μας υποδέχθηκε η αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας κ. Άννυ Ψάρα – Περίφανου η οποία μας μίλησε για την έκθεσηκαι μας παρότρυνε να περιηγηθούμε και στις υπόλοιπες εκθέσεις, μόνιμες ή μη, της Πινακοθήκης.

Οι εκπαιδευόμενοί μας θαύμασαν τις υπέροχες φωτογραφίες του κ. Καλαφάτη,με τις οποίες, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε σχετικό Δελτίο Τύπου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας (ΜΙΕΤ), το οποίο τυγχάνει συμπαραγωγός της έκθεσης,  «ο καλλιτέχνης επιχείρησε να σκιαγραφήσει το νοερό πρόσωπο του αθέατου, του απόλυτου και του ιερού, πρισματικές όψεις της χριστιανικής και βυζαντινής παράδοσης που ακτινοβολεί ακόμα, πίσω από ασκητικές μορφές και δοκιμαζόμενες υπάρξεις, μοναστήρια και σκήτες, σκληρά τοπία και οργιώδεις λόχμες.

Με καράβια, μουλάρια και σκληρές πεζοπορίες, σε μονές, κελιά, σπηλιές και μικρά ησυχαστήρια, ο καλλιτέχνης εισχώρησε στο παρασκήνιο μιας χιλιόχρονης καθημερινότητας και μετείχε μυητικά στις ιεροπραξίες μιας άφθαρτης και ζώσας παράδοσης.».Πρόκειται για φωτογραφίες της περιόδου 2008 – 2013, κατά την οποία ο φωτογράφος πραγματοποίησε 16 επισκέψεις-προσκυνήματα στο Άγιον Όρος.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ