ΣΤΗΝ ΜΑΝΔΡΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ,  ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ

Για τα έργα αποχέτευσης ακαθάρτων που ξεκίνησαν στην Μάνδρα και το Κουτσόχερο του Δήμου Λαρισαίων, ενημέρωσαν κατοίκους της περιοχής, το πρωί του Σαββάτου ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης.

Στις δύο τοπικές κοινότητες θα κατασκευαστούν τα ακόλουθα έργα:

1.Δίκτυο Αποχέτευσης Ακάθαρτων Τ.Κ. Μάνδρας  και Κουτσόχερου Δήμου Λαρισαίων,  προϋπολογισμού 1.600.000€

2.Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) Τ.Κ.  Μάνδρας- Κουτσόχερου Δήμου Λαρισαίων,  προϋπολογισμού 1.000.000€  τα οποία συγχρηματοδοτούνται από το  «Περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014-2020»  και Ίδιους Πόρους της ΔΕΥΑΛ και

  1. Επεκτάσεις δικτύων ακαθάρτων, προϋπολογισμού 450.000€ με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους της ΔΕΥΑΛ.

Στα τέλη Ιανουαρίου υπεγράφη  η σύμβαση του έργου Δίκτυο Αποχέτευσης Ακάθαρτων Τ.Κ. Μάνδρας  και Κουτσόχερου Δήμου Λαρισαίων και εκτελούνται οι εργασίες με γοργούς ρυθμούς.

Επίσης στα τέλη Μαρτίου, υπεγράφη η σύμβαση του έργου Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) Τ.Κ.  Μάνδρας- Κουτσόχερου Δήμου Λαρισαίων  και άμεσα θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής.

Μετά την ολοκλήρωση του συγχρηματοδοτούμενου έργου των δικτύων της αποχέτευσης θα ακολουθήσει η εργολαβία κατασκευής της πύκνωσης του δικτύου στις δύο τοπικές κοινότητες από ίδιους πόρους της ΔΕΥΑΛ.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, μιλώντας στους κατοίκους τόνισε ότι σε Μάνδρα και Κουτσόχερο, υλοποιούνται  έργα ουσίας, που αναβαθμίζουν το περιβάλλον αλλά και το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων». Τόνισε επίσης ότι  με τον Βιολογικό Καθαρισμό, επιλύεται ένα πρόσθετο πρόβλημα, αφού «τα εδάφη στην περιοχή της Μάνδρας και του Κουτσόχερου μη απορροφητικά και η διάθεση των λυμάτων γίνεται σε ανεξάρτητους ιδιωτικούς βόθρους με συνέπεια τη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής, τη δημιουργία δυσοσμιών και γενικά την περιβαλλοντική όχληση. Με το έργο, τα λύματα μέσω του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων θα συλλέγονται στον Βιολογικό και τα επεξεργασμένα λύματα θα διατίθενται σε έδαφος με φυτική βλάστηση.»

Ο Δήμαρχος Λαρισαίων ενημέρωσε του κατοίκους για την αναγκαιότητα σύνδεσης των ιδιοκτησιών με το δίκτυο ακαθάρτων και την ωφέλεια που προκύπτει λύνοντας ένα σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα , της ανεξέλεγκτης διάθεσης των λυμάτων και της σοβαρής επιβάρυνση του υδροφόρου ορίζοντα.

Κατόπιν ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην δυνατότητα πληρωμής μειωμένων τελών σύνδεσης με την αποχέτευση κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των έργων.

Το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΛ  προκειμένου να διευκολύνει την διαδικασία σύνδεσης των κατοικιών και των καταστημάτων με το υπό κατασκευή δίκτυο αποχέτευσης, ενέκρινε ομόφωνα  την τιμολογιακή πολιτική που αφορά τα τέλη σύνδεσης με το δίκτυο καθώς και τα τέλη χρήσης του. Καθιέρωσε λοιπόν τιμολόγιο για τις Τοπικές Κοινότητες Μάνδρας και Κουτσόχερου το οποίο θα ισχύσει μετά την έγκριση της απόφασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και μετά την ολοκλήρωση των έργων.

Κατά το διάστημα όμως κατασκευής των έργων και μέχρι την ολοκλήρωση τους  αποφασίστηκε η εφαρμογή ειδικού τιμολογίου , ώστε κάποιος που θέλει να συνδεθεί να επωφεληθεί και να κερδίσει σημαντικά οφέλη.

Κατόπιν οι κάτοικοι ενημερώθηκαν  από τη Διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΛ κ. Άννα Ζαχίδου για τα εκτελούμενα έργα , τον τρόπο λειτουργίας του δικτύου αποχέτευσης και της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων ,  τον τρόπο και τη διαδικασία σύνδεσης των ακινήτων με το κεντρικό δίκτυο.

Παρόντες στην ενημέρωση ήταν ο αντιπεριφερειάρχης κ. Λαδόπουλος, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΛ κ. Θ. Καφφές, ο αντιδήμαρχος Πρασίνου κ. Γ. Ζαούτσος, ο Γενικός Δ/ντης της ΔΕΥΑΛ κ. Δ. Σαββοργινάκης , ο Δ/ντης Υπηρεσίας Περιβάλλοντος της ΔΕΥΑΛ κ. Αρ. Παπακωνσταντίνου, το μέλος του ΔΣ της ΔΕΥΑΛ κ. Αστ. Χλωρός,  ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Κ. Παπαδόπουλος κ.α.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ