ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΤΟΥ ΙΚΑ, ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΑΣ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 1η ΜΑΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΛ

Συνέντευξη τύπου παρουσιάζοντας τις θέσεις της για την παραχώρηση του οικοπέδου του ΙΚΑ, σειρά πρωτοβουλιών για τους απολυμένους της ΕΑΣ αλλά και τις εκδηλώσεις για την εργατική πρωτομαγιά παραχώρησε το μεσημέρι της Μ. Πέμπτης η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Λάβρος κατά της απόφασης για παραχώρηση του οικόπεδου του ΙΚΑ προς χρήση στο δήμο Λαρισαίων και τη μετατροπή του σε χώρο πρασίνου εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΕΚΛ Τ. Τσιαπλές επιμένοντας πως πρόκειται «για μια αυθαίρετη και παράνομη απόφαση της κυβέρνησης, χωρίς καν απόφαση του Δ.Σ του ΕΦΚΑ».

«Το οικόπεδο του ΙΚΑ, αποτελεί περιουσιακό στοιχείο των ασφαλισμένων και όχι της εκάστοτε κυβέρνησης ή της διορισμένης διοίκησης του και γι’ αυτό δεν μπορεί να το παραχωρεί όπου αυτήν θέλει, αλλά ήταν υποχρεωμένη να υλοποιήσει παλιότερη απόφασή της για την ανέγερση του νέου κτιρίου του ΙΚΑ (νυν ΕΦΚΑ)», επέμεινε ο πρόεδρος του ΕΚΛ, με τη διοίκηση να αξιώνει από το ΔΣ του ΕΦΚΑ τα εξής:
• Να αρνηθεί να επικυρώσει την αυθαίρετη και παράνομη απόφαση της κυβέρνησης για παραχώρηση του ιδιόκτητου οικοπέδου του ΙΚΑ στον Δήμο Λαρισαίων.
• Να σταματήσει κάθε ενέργεια για μετεγκατάσταση του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ) στο εμπορικό κέντρο ΓΑΙΑ στην Φιλιππούπολη που θα πληρώνει περίπου 100.000 ευρώ ενοίκια ετησίως και δεν εξυπηρετεί από γεωγραφικής άποψης την πλειοψηφία των ασφαλισμένων, που θα πρέπει να μετακινούνται είτε με τα αυτοκίνητά τους, είτε χρησιμοποιώντας δυο τουλάχιστον γραμμές αστικής συγκοινωνίας.
• Να προχωρήσει άμεσα την δημοπράτηση και κατασκευή ενός σύγχρονου κτιρίου που θα στεγάσει όλες τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ (διοικητικές, υγειονομικές), όπως είχε αποφασισθεί και εξαγγελθεί το 2010 από την διοίκηση του ΙΚΑ, στο ιδιόκτητο οικόπεδο του ΙΚΑ στην συμβολή των οδών Ασκληπιού και Ηπείρου.

ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΕΑΣ

Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου η διοίκηση στάθηκε ιδιαίτερα και στο θέμα των 144 απολυμένων της πρώην ΕΑΣ, με τον κ. Τσιαπλέ να περιγράφει εχθρική στάση της κυβέρνησης, στα χνάρια της προηγούμενης, αλλά και ψεύτικες υποσχέσεις της αρμόδιας υφ. Οικονομικών.

«Στην πράξη η κοροϊδία πάει σύννεφο προς τους 144 απολυμένους της πρώην ΕΑΣ Λάρισας, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 5 χρόνια.
Και όχι μόνο δεν έχει δώσει λύση στο πρόβλημα η κυβέρνηση, αλλά επιδεικνύει και μια προκλητική απαξίωση απέναντι στα αιτήματα του ΕΚΝΛ και των απολυμένων της πρώην ΕΑΣ, για μια συνάντηση για να συζητηθεί η λύση του προβλήματος, τόσο η υπουργός εργασίας κ. Αχτσιόγλου, όσο και η υφυπουργός οικονομικών κ. Παπανάτσιου. Το ΕΚΝΛ, καταγγέλλει αυτή την στάση της κυβέρνησης και δηλώνει ότι θα επιμείνει στην προσπάθειά του αυτή μέχρι να δοθεί λύση στο πρόβλημα.
Παράλληλα στείλαμε αίτημα προς το υπουργείο εργασίας, για να δοθεί σε όλους τους απολυμένους της πρώην ΕΑΣ, εφάπαξ βοήθημα 1.000 ευρώ στον καθένα, για να αντιμετωπίσουν ορισμένες από τις πιεστικές και μεγάλες ανάγκες τους», κατέληξε ο κ. Τσιαπλές.

ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

Όσον αφορά στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς η διοίκηση του ΕΚΛ επεσήμανε πως και οι φετινές εκδηλώσεις, θα έχουν κύριο περιεχόμενο την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, δεμένη με την πάλη ενάντια στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης και την επιθετικότητα της εργοδοσίας.

Το Δ.Σ του ΕΚΝΛ, αποφάσισε πανεργατική απεργία για την Τρίτη 1η Μάη και απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας, ενώ στο πλαίσιο των δράσεων αποφασίστηκαν τα εξής:
Να οργανωθούν από κοινού με τα σωματεία εκδηλώσεις σε χώρους δουλειάς για την εργατική πρωτομαγιά, και γι’ αυτό το λόγο αποφάσισε την κήρυξη μιας ώρας στάση εργασίας, για την Παρασκευή 27 και την Δευτέρα 30 Απρίλη.
Οργανώνουμε περιοδείες σε σχολές ΟΑΕΔ, ΙΕΚ, ΕΠΑΛ, ΤΕΙ.
Ποδοσφαιρικό τουρνουά 5χ5, με ομάδες σωματείων και χώρων δουλειάς, στις 24 και 26 Απρίλη, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.
Προβολή αντιπολεμικής ταινίας
Σύσκεψη με μετανάστες για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο
Στις 13 Μάη, θα συμμετέχει μαζικά στην πορεία ειρήνης που οργανώνει η ΕΕΔΥΕ.
Για την καλύτερη οργάνωση της δουλειάς, θα πραγματοποιήσει σύσκεψη των Δ.Σ των σωματείων, την Πέμπτη 12 Απρίλη, στις 19.00,στην αίθουσα του ΕΚΝΛ.

Ειρήνη Παπουτσή

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ