ΕΠΙΘΕΣΗ ΦΑΜΕΛΛΟΥ ΣΕ ΑΓΟΡΑΣΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΕΤ

από το θεσμικό πλαίσιο και δεν παράγει νομικές πράξεις. Παράλληλα τα «ρίχνει» στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για την καθυστέρηση που διαπιστώνει στην διαδικασία σύστασης Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου, ενώ αποκαλύπτει ότι η ΑΓΕΤ-Ηρακλής θα προβεί αμέσως μετά το Πάσχα σε τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων μειώνοντας τις ανώτατες τιμές σε συγκεκριμένους ρύπους.

Όπως δήλωσε μιλώντας αποκλειστικά στη «Μαγνησία» ο κ. Φάμελλος αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρξει διάλογος και κοινωνικός έλεγχος για το θέμα και παράλληλα τήρηση της διαδικασίας ελέγχου από πλευράς Περιφέρειας Θεσσαλίας, για την τήρηση των κανόνων ασφαλούς λειτουργίας της βιομηχανίας στους τομείς της εργασίας, της υγείας και του περιβάλλοντος.

«Αντί για ψηφίσματα που δεν εφαρμόζονται, θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο με τη συμμετοχή των πολιτών, των παρατάξεων που διαπιστώθηκε χθες ότι ανησυχούν και της εταιρίας προκειμένου να δοθούν απαντήσεις» ώστε όπως είπε «να μην γίνονται κινήσεις για να αναγράφονται στις εφημερίδες αλλά να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα» Παράλληλα ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος άσκησε κριτική προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την καθυστέρηση στην διαδικασία σύστασης Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου που προτάθηκε από το υπουργείο από πέρυσι το καλοκαίρι, όπου θα συμμετέχουν και οι υπόλοιποι φορείς της περιοχής «έτσι ώστε πρώτα απ’ όλα να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση της πληροφορίας προς την κοινωνία και άρα την διευκρίνιση όλων των ανοιχτών ζητημάτων» όπως αναφέρει ο κ. Φάμελλος.

«Καταλαβαίνω και συμφωνώ ότι αυτό που ενδιαφέρει την κοινωνία του Βόλου είναι η ποιότητα ζωής και το περιβάλλον αναφέρει ο υπουργός. «Η συζήτηση που κάναμε πριν από ένα χρόνο δεν είχε σκοπό απλώς να καθησυχάσει αλλά να προλάβει οποιαδήποτε επίπτωση στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία. Γι’ αυτό σε συνεργασία του υπουργείου με την ΑΓΕΤ και την Ένωση Τσιμεντοβιομηχανίας τέθηκαν κάποιοι στόχοι για τους οποίους, όπως είπε ο κ. Φάμελλος, σύντομα θα υπάρξει απολογισμός.

Μεταξύ άλλων, όπως είπε, το υπουργείο ζήτησε την ενεργοποίηση του συστήματος online καταγραφής των αέριων ρύπων που ήταν κλειστό από το 2011 και τη διεύρυνση της πρόσβασης στα δεδομένα.

«Παράλληλα ζητήσαμε τη μείωση των αέριων ρύπων που προβλέπονταν στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων που είχε η επιχείρηση κάτι το οποίο έχει ήδη επιτευχθεί στην πράξη καθώς το παρακολουθούμε από τις online μετρήσεις. Επιπροσθέτως αυξήθηκαν οι μετρήσεις όσον αφορά τους επικίνδυνους ρυπαντές και έχουν γίνει ήδη τέσσερις μετρήσεις για τις διοξίνες και τα φουράνια». Ο κ. Φάμελλος μάλιστα αποκάλυψε το αμέσως επόμενο διάστημα η ΑΓΕΤ- Ηρακλής θα προχωρήσει στην τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας της μειώνοντας τις επιτρεπόμενες τιμές των αέριων ρύπων όσον αφορά τον ολικό οργανικό άνθρακα και τις αέριες εκπομπές οξειδίων. Πρόσθεσε επίσης πως αμέσως μετά το Πάσχα θα απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα που έθεσαν οι Βουλευτές Μαγνησίας Μάκης Μπαλλής και Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος για το θέμα, από το βήμα της Βουλής.

Αν χρειάζεται προσωπικό η Περιφέρεια να μας το ζητήσει

Ερωτηθείς σχετικά με την υποστελέχωση των υπηρεσιών που καλούνται να διενεργήσουν τους ελέγχους στις βιομηχανίες ο κ. Φάμμελος τονίζει πως «η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει τη δυνατότητα να υποβάλει αίτημα για την πρόσληψη προσωπικού από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης που να αφορά στο περιβάλλον. Πρόσφατα εγκρίθηκε διαγωνισμός για 8000 θέσεις εργασίας για τη διαχείριση αποβλήτων στους δήμους, άρα δεν είναι κάτι που δεν θα το βλέπαμε εμείς θετικά και θα βοηθούσα κι εγώ αν χρειαζόταν σε κάτι τέτοιο.»

Δίνουμε προτεραιότητα στην κυκλική οικονομία

Για την πρόθεση του Δήμου Βόλου να δημιουργήσει Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων και παραγωγής RDF και τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει αυτή, ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι «η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στην κυκλική οικονομία. Η χώρα θα πρέπει να έχει πετύχει μετά το 2020 τους νέους στόχους για την ανακύκλωση. Έχουμε ήδη ψηφίσει νόμο τον 4496/2017 που προβλέπει ότι το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων του κάθε Δήμου και άρα το κόστος ταφής αν υπάρχει μόνο ταφή αυτή τη στιγμή εξαρτάται από την επίδοση της ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή. Στο βαθμό που δίνει, δεν θα έχουν καλές αποδόσεις ανακύκλωσης όταν το κόστος ταφής θα είναι πάρα πολύ μεγάλο διότι έτσι κι αλλιώς κάνει πολύ μεγάλη ζημιά στο περιβάλλον».

Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο η ευρωπαϊκή οδηγία που βρίσκεται σε ισχύ από το 2008 υποχρεώνει τους Δήμους να λάβουν μέτρα για την αύξηση της ανακύκλωσης. «Αυτό σημαίνει ότι και εμείς ως πολίτες είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε συντελεστές ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή με χωριστή συλλογή του οργανικού τουλάχιστον σε ποσοστό 50% των παραγόμενων απορριμμάτων. Υπάρχει η πρόβλεψη στον Περιφερειακό Σχεδιασμό της Θεσσαλίας για την κατασκευή μιας μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων μετά την διαλογή στην πηγή και μετά την ανακύκλωση για το υπολειπόμενο 50% η οποία θα πρέπει και αυτή με τη σειρά της να παράγει ωφέλιμους πόρους και δευτερογενή υλικά. Να παράγει προϊόντα που μπορούν να τροφοδοτήσουν την κυκλική οικονομία, άρα να δημιουργήσουν νέα εργασία χωρίς να καταναλώνουμε φυσικούς πόρους. Σ’ αυτή την κατεύθυνση προφανώς υπάρχει η δυνατότητα να παραχθούν και άλλα υλικά από το υπόλοιπο 50% που όμως δεν θα πρέπει να έρχεται σε αντίθεση με την ανακύκλωση.»

Ιδιαίτερα επιβαρυντικό το πετ κοκ που χρησιμοποιεί η ΑΓΕΤ

Προς αυτή την κατεύθυνση ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος τονίζει ότι «συζητείται και η αλλαγή καυσίμου για την περίπτωση της ΑΓΕΤ , η οποία σήμερα χρησιμοποιεί πετ κοκ το οποίο έχει ένα ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και κλιματικά αρνητικό. Άρα πρέπει να κάνουμε πρώτα πρόληψη και στη συνέχεια να μεγιστοποιούμε την επαναχρησιμοποίηση. Η πιο εύκολη επαναχρησιμοποίηση είναι η ανακύκλωση, διότι όταν πάνε στο εργοστάσιο τα απορρίμματα έχουν προσμείξεις, μπορεί να γίνουν rdf αλλά είναι δύσκολο να ξαναγίνουν πλαστικό ή χαρτί. Θέλουμε την μεγαλύτερη δυνατή επανάχρηση των υλικών» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ.Φάμελλος.

aftodioikisi.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ