«Ο ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ» ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΓΕΛ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΣΤΟ «ΜΑΞΙΜ»

Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων και  θεατρική ομάδα του ΓΕΛ Τυρνάβου θα παρουσιάσουν τη θεατρική παράσταση «Ο Επιθεωρητής» του Νικολάι Γκόγκολ, την Παρασκευή 13 & το Σάββατο 14 Απριλίου, στις 8.30 μμ, στο Δημοτικό Θέατρο Τυρνάβου, με ελεύθερη είσοδο.

Λίγα λόγια για το έργο

O «Επιθεωρητής», το θεατρικό αριστούργημα του Γκόγκολ, ολοκληρώθηκε σε διάστημα δύο μηνών, από τον Οκτώβριο μέχρι το Δεκέμβριο του 1835. Η υπόθεση τού έργου εκτυλίσσεται σε μια επαρχιακή πόλη της Ρωσίας όπου οι κρατικοί υπάλληλοι -από τον επικεφαλής τους, τον Έπαρχο, ως τον τελευταίο στην ιεραρχική κλίμακα- συμπεριφέρονται ως δυνάστες του λαού, με κύρια και ουσιαστική τους ασχολία τις απάτες, τους εκβιασμούς και τον εκφοβισμό των απλών ανθρώπων που ζουν στην επαρχιακή αυτή πόλη.

Όμως, αυτή η ιδεατή κατάσταση για τους ανθρώπους του κρατικού μηχανισμού διαταράσσεται ξαφνικά από την είδηση ότι επίκειται η άφιξη ενός υψηλόβαθμου Επιθεωρητή, ο οποίος έχει σκοπό να ελέγξει τον τρόπο με τον οποίο ασκούν τα καθήκοντά τους και να επιβάλει κυρώσεις σε εκείνους που δεν τα ασκούν όπως πρέπει. Επίσης, προκειμένου να μπορέσει να κάνει καλύτερα τη δουλειά του, έρχεται ινκόγκνιτο. Και ενώ οι φήμες οργιάζουν, ένας ξένος, με ύφος αρκετά αυστηρό και με ανάλογους τρόπους, φθάνει στο πανδοχείο της πόλης.

Όλοι υποπτεύονται πως είναι ο Επιθεωρητής, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για τον κατώτερο υπάλληλο ενός υπουργείου, με το όνομα Χλεστιακόβ, που επιστρέφει από την άδειά του απένταρος, καθώς έχει χάσει όλα του τα λεφτά στα χαρτιά και δεν είναι σε θέση να πληρώσει ούτε για τη διαμονή του στο πανδοχείο. Ο Έπαρχος τον καλεί σπίτι του για να εξασφαλίσει την εύνοια του κυρίου Επιθεωρητή.

Ο τελευταίος, δηλαδή ο ασήμαντος Χλεστιακόβ, εκμεταλλευόμενος την κατάσταση, τρομοκρατεί τους πάντες και ερωτοτροπεί με τη γυναίκα και την κόρη του Επάρχου. Όμως, ακόμη και όταν ο Χλεστιακόβ φεύγει, ένας νέος κύκλος βασάνων ανοίγει για τους κρατικούς υπαλλήλους αυτής της πόλης καθώς, αυτήν τη φορά, καταφθάνει ο πραγματικός Επιθεωρητής

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Έπαρχος – Άγγελος Ζυγούλης

Άννα Αντρέγιεβνα Γυναίκα επάρχου – Αντιγόνη Κατσαρού

Μαρία Αντόνοβνα Κόρη επάρχου – Ραφαέλα Μπουσμπούκη

Λουκά Λούκιτς Χλοπόφ – Αντιγόνη Μαλίτα

Αμός Λιάπκιν Τιάπκιν – Τραϊανή Χατζηφόρου

Αρτεμί Φιλίππβιτς Ζεμλιάνκα- Θεοδώρα Τατατσάλου

Ιβάν Κουσμίτς Σπιόκιν Ουρανία Γεωργάκη

Πιότρ Ιβάνοβιτς Ντομπτσίνσκι – Άκης Ρεβήσιος

Πιότρ Ιβάνοβιτς Μπομπτσίνσκι – Αλέξανδρος Κιτσίδης

Ιβάν Αλεξάντροβιτς Χλιεστακόφ – Θάνος Λελέκης

Οσίπ Υπηρέτης του Χλιεστακόφ – Κέβιν Άλλα

Καμαριέρης, Αστυνομικός Σβιστουνόφ – Δήμητρα Τζουβάρα

Αστυνομικός Ντιεζιμόρντα, Έμπορος, Γυναίκα σιδερά – Ευρώπη Πλιάτσικα

Μίσκα, Έμπορος, Γυναίκα υπαξιωματικού – Φιόρα Ρουσιτάι

Σκηνοθεσία: Ελενα Γραβάλου.