Μια διαφορετική πρόταση στον τρόπο καλλιτεχνικής αξιοποίησης της ελληνικής παράδοσης υποβάλλει στο αθηναϊκό κοινό η παράσταση του Πολιτιστικού Συλλόγου Λάρισας «Ο Χορίαμβος» που θα παρουσιαστεί την Κυριακή του Θωμά (15 Απριλίου) στις 20.15 στον Δημοτικό Πολυχώρο Πολιτισμού Άννα και Μαρία Καλουτά,
στο Νέο Κόσμο, Τιμοκρέοντος 6Α.
Η «Αρπαγή της Βασιλαρχόντισσας» του Νίκου Σαμαρίνα είναι μια παράσταση πουθέλει να αναφερθεί στα πιο σοβαρά ζητήματα που αφορούν στη ζωή των Ελλήνων σήμερα, όπως είναι η ξένη εξάρτηση και η αδιάκοπη πάλη μεταξύ κυρίαρχων και καταπιεζόμενων τάξεων και στρωμάτων και οι μορφές που αυτή παίρνει. Όλα αυτά μέσα από την εξιστόρηση της ιστορίας που κρύβεται πίσω από ένα απ’ τα πιο γνωστά ηπειρώτικα τραγούδια, της «Βασιλαρχόντισσας».
Πρόκειται για μια χορευτική στην ουσία παράσταση, όπου ο παραδοσιακός χορός και η μουσική της Ηπείρου και του Μετσόβου κυριαρχούν και μάλιστα παρουσιάζονται με τη μεγαλύτερη δυνατή πιστότητα.
Εδώ ακριβώς βρίσκεται και η νέα πρόταση που φέρνει ο «Χορίαμβος» από τη Λάρισα, για το πώς θα μπορούσε ο παραδοσιακός χορός και η μουσική σήμερα να αξιοποιηθούν καλλιτεχνικά, χωρίς να διαστρεβλώνονται και να παραποιούνται, ώστε να μην αποτελούν μόνον το περιεχόμενο απλών αναπαραστάσεων και επιδείξεων των χορών, των ηθών και εθίμων της κάθε περιοχής, αλλά τα βασικά δομικά υλικά με τα οποία μπορεί κανείς να οικοδομήσει την προσωπική του και ενυπόγραφη καλλιτεχνική ματιά που ακουμπά στα σύγχρονα προβλήματα και στη σύγχρονη πραγματικότητα.
Το εγχείρημα είναι πρωτόγνωρο για τον ελληνικό παραδοσιακό χορό και παρουσιάζει δυσκολία, καθώς απαιτεί γνώση και πολύ σοβαρή, επισταμένη και ολόπλευρη μελέτη του αντικειμένου παραδοσιακός χορός.
Η ιστορία πίσω απ’ το ηπειρώτικο τραγούδι Βασιλαρχόντισσα:
Το καλοκαίρι του 1885 ή κατά άλλους του 1884, ο άρχοντας του Μετσόβου Νικολάκης Αβέρωφ χαστούκισε έναν νεαρό παρακατιανό, τον Φλέγκα, διότι τόλμησε να περάσει από το Κουλτούκι, την πλατεία στην οποία συναθροίζονταν οι άρχοντες. Ο Φλέγκας ορκίστηκε να εκδικηθεί και σε συνεργασία με τους ληστές Θύμιο Γάκη και Βαγγέλη Τάκη, την ημέρα του πανηγυριού, απήγαγαν την κόρη του Αβέρωφ, Ευδοκία (Δούκω), την οποία απελευθέρωσαν δυο βδομάδες μετά, αφού πρώτα απέσπασαν σε λύτρα το βάρος της σε χρυσάφι. Το γεγονός συντάραξε όχι μόνον την τουρκοκρατούμενη, ακόμη, περιοχή των Ιωαννίνων και του Μετσόβου, αλλά και το Ελληνικό Κράτος, γιατί η οικογένεια των Αβέρωφ θεωρούνταν πολύ σημαντική. Η κινητοποίηση και στις δυο πλευρές των συνόρων για τον εντοπισμό και την σύλληψη των ληστών ήταν πολύ μεγάλη. Ο Θύμιος Γάκης κατάφερε να γλιτώσει και να μεταβεί στη Σμύρνη μεταμφιεσμένος σε χανούμισσα μέσα σε ένα τούρκικο χαρέμι.
Η λαϊκή μούσα δημιούργησε το τραγούδι «Βασιλαρχόντισσα» που αναφέρεται στην απαγωγή της Δούκως («Βασίλισσας» και «Αρχόντισσας»).
«Η Αρπαγή της Βασιλαρχόντισσας», του Νίκου Σαμαρίνα έκανε τις πρώτες 10 εμφανίσεις της τον περσινό χειμώνα στον Πολυχώρο Πολιτισμού Χορίαμβο στη Λάρισα και στη συνέχεια έκανε εμφανίσεις τον Ιούνιο στην Αυλή του Μύλου στη Λάρισα υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων και του Θεσσαλικού Θεάτρου, καθώς και σε καλοκαιρινή περιοδεία σε όλο το Νομό Λάρισας σε συνεργασία με τους Δήμους Τεμπών και Αγιάς, καθώς και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Στην παράσταση συμμετέχει 20 μελής ομάδα χορευτών. Τα τραγούδια της παράστασης έπαιξαν οι: Κωστούλης Κώστας (κλαρίνο), Ρούμπος Θάνος (βιολί), Σαρακατσιάνος Μάριος (λαούτο- τραγούδι), Μακρυγιάννης Γιάννης (κρουστά). Τραγουδά η Σαμαρίνα Ελένη. Την παράσταση δημιούργησε, χορογράφησε και σκηνοθέτησε ο Νίκος Σαμαρίνας.
Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ κανονικό, 7 ευρώ μειωμένο (παιδικά, εφηβικά, φοιτητικά, ανέργων). Ώρα έναρξης 20.15.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2411 101963 & 6977 708692
Fb: Η Αρπαγή της Βασιλαρχόντισσας & Χορίαμβος Πολιτιστικός σύλλογος
Ηλεκτρονική κράτηση θέσεων: Με μήνυμα στο messenger