Τ. ΤΣΙΑΠΛΕΣ: ΚΟΡΟΪΔΙΑ Η ΚΛΗΡΩΣΗ 4 ΜΙΚΡΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ

Η τοποθέτηση του προέδρου του ΕΚΝΛ στην κλήρωση 4 κατοικιών από τον ΟΑΕΔ

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, θεωρεί ότι είναι κοροϊδία από την πλευρά του ΟΑΕΔ και της κυβέρνησης, η κλήρωση μόλις 4 μικρών διαμερισμάτων σε συναδέλφους μας ειδικών κατηγοριών, όταν μόνο σ’ αυτή την κλήρωση συμμετείχαν 317 δικαιούχοι,

ενώ οι συνολικές στεγαστικές ανάγκες των εργατοϋπαλλήλων και συνταξιούχων, είναι μεγάλες και στο Ν. Λάρισας, που γίνονται πιο έντονες λόγω της μεγάλης ανεργίας, της δραστικής μείωσης μισθών και συντάξεων, της φοροληστείας και συνολικά των αντεργατικών πολιτικών που εφαρμόζονται από την σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη, που δεν προχώρησε στην ανασύσταση του πρώην ΟΕΚ, όπως και των προγραμμάτων της πρώην Ε.Ε, που είχε καταργήσει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ, ΛΑΟΣ το 2011, παρ’ ότι συνεχίζει να παρακρατά από κάθε εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα την εισφορά υπέρ του πρώην ΟΕΚ και της πρώην Ε.Ε, ενώ έχει καταργηθεί η εισφορά των εργοδοτών εδώ και χρόνια. Να σημειώσουμε ότι το κράτος ποτέ δεν συμμετείχε στα έσοδα αυτών των οργανισμών.

Από την κατάργηση του ΟΕΚ και την μεταφορά του στον ΟΑΕΔ, δεν υπάρχει κανένα νέο πρόγραμμα κατασκευής εργατικών κατοικιών, παρότι οι εισφορές εξακολουθούν να παρακρατούνται από τους εργαζόμενους, ενώ για το κομμάτι της πρώην Εργατικής Εστίας το υλοποιούμενο πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού αφορά μόλις το 1/5 εκείνων που καλύπτονταν μέχρι το 2011. Ενώ το έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό των δυο οργανισμών που μεταφέρθηκε στον ΟΑΕΔ, σήμερα έχει αποψιλωθεί σχεδόν τελείως.

Στο Ν. Λάρισας, υπάρχουν, οικόπεδα του πρώην ΟΕΚ, προς ανέγερση εργατικών κατοικιών, στη συνοικία «Τούμπα» της Λάρισας για τις οποίες είχε εκδοθεί και οικοδομική άδεια, 2.143,48 τ.μ και πρόβλεπε 30 κατοικίες, στη συνοικία του Αγίου Θωμά Λάρισας 2 οικόπεδα (10.336 τ.μ, και 27.906,68 τ.μ, αντίστοιχα). Επίσης οικόπεδα, εκτός σχεδίου πόλης, σε Ομορφοχώρι, Τσαριτσάνη, Φαλάνη και Πυργετό, που δεν προχώρησε καμία διαδικασία, με ευθύνη της κυβέρνησης.

Και οι δυο οργανισμοί, είχαν μεγάλα ποσά ως αποθεματικά, αλλά και μεγάλη ακίνητη περιουσία, που κανείς από την κυβέρνηση δεν μιλά τι απέγιναν.  Στην Τράπεζα Ελλάδας, υπάρχει λογαριασμός Διαθεσίμων Κεφαλαίων προς Επένδυση για τον κλάδο του Λογαριασμού Κοινωνικής Πολιτικής (ΕΛΕΚΠ), με κατατεθειμένα κεφάλαια ύψους περίπου 350 εκ. ευρώ.(αποθεματικά + εισφορά υπέρ ΟΕΚ-ΟΕΕ). Εισροές από δόσεις δανείων  του ΟΕΚ που ανέρχονται στα 70 εκ. ευρώ περίπου ετησίως.  Εισφορές εργαζομένων υπέρ ΟΕΚ 1% και υπέρ ΟΕΕ 0,35%. Οι ετήσιες εισφορές υπέρ ΕΛΕΚΠ φτάνουν περί τα 300 εκ. ευρώ. Επίσης υπάρχουν ευρωπαϊκά προγράμματα επιδότησης της στέγασης-κατοικίας και άρσης κοινωνικών αδικιών, τα οποία δεν αξιοποιούνται λόγω έλλειψης πολιτικής.

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, διεκδικεί:

  • Το ΙΚΑ να αποδώσει άμεσα όλα τα παρανόμως παρακρατηθέντα ποσά στον ΟΑΕΔ που εισπράττονται υπέρ πρώην ΟΕΚ από τους εργαζόμενους τα οποία ξεπερνούν πιθανόν τα 4 δις. ευρώ και το 1,5 δις για τον πρώην Ο.Ε.Ε. Να επανέλθει η εργοδοτική εισφορά για τον πρώην ΟΕΚ και να είναι στο 1,5% του μισθού και ανάλογη κρατική εισφορά.
  • Επανασύσταση του ΟΕΚ και κατάργηση της εργατικής εισφοράς. Να πληρώνει ο εργοδότης και το κράτος.
  • Άμεσα να ξεκινήσουν τα προγράμματα κατασκευής σύγχρονων ποιοτικών και φθηνών εργατικών κατοικιών με ευθύνη του κράτους. Ο ΟΕΚ να ξεκινήσει το κατασκευαστικό πρόγραμμα που μπορεί να εξασφαλίσει φθηνή, ποιοτική κατοικία σε χιλιάδες δικαιούχους, με το 50% του προϋπολογισμού να πάει γι’ αυτό το σκοπό.
  • Άμεση δημοπράτηση και ανέγερση Εργατικών Κατοικιών στα οικόπεδα: της συνοικίας «Τούμπα» Λάρισας για τις οποίες έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια 2.143,48 τ.μ και προβλέπει 30 κατοικίες και στη συνοικία του Αγίου Θωμά της Λάρισας, στην συνοικία του Αγίου Θωμά στα οικόπεδα των 10.336 τ.μ. και 27.906,68 τ.μ.
  • Να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης, να γίνουν οι μελέτες της τεχνικής υπηρεσίας του ΟΑΕΔ και να δημοπρατηθούν εργατικές κατοικίες στα οικόπεδα Ομορφοχωρίου, Τσαριτσάνης, Φαλάνης και Πυργετού.
  • Να παραχωρηθούν νέα οικόπεδα στον ΟΕΚ για κατασκευή εργατικών κατοικιών στη Λάρισα και σε άλλους Δήμους του Νομού Λάρισας.
  • Διάθεση δωρεάν σπιτιών του ΟΕΚ στις οικογένειες των νεκρών από εργατικά ατυχήματα, καθώς και σε όσους μένουν ανάπηροι από εργατικά ατυχήματα.
  • Άτοκα στεγαστικά δάνεια σε νέα ζευγάρια για απόκτηση κύριας κατοικίας.
  • Να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία του προς όφελος των εργαζομένων. Να σταματήσει ο ΟΕΚ να στέλνει πελάτες στις τράπεζες, το πάρε-δώσε με τα ιδιωτικά συμφέροντα και η κατασπατάληση των εισφορών των εργαζομένων.
  • Η επιδότηση ενοικίου να δίνεται στους ανέργους για το 100% της αξίας του ενοικίου, όχι από χρήματα του ΟΕΚ, αλλά από τον κρατικό προυπολγισμό.
  • Να εκπονηθεί νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες των δικαιούχων σε δελτία κάθε χρόνο και να αυξηθεί η επιδότηση.
  • Να επανέλθουν τα προγράμματα εισιτηρίων θεάτρου, αγοράς βιβλίων, με αύξηση των δικαιούχων χωρίς επιβάρυνση των δικαιούχων. Να μην κλείσει κανένας βρεφονηπιακός σταθμός του ΟΑΕΔ, αλλά να αυξηθεί η φιλοξενία δωρεάν παιδιών με πρόσληψη νέου προσωπικού πλήρους και σταθερούς εργασίας.
  • Να κατασκευαστεί από τον ΟΑΕΔ το νέο κτίριο του ΕΚΝΛ στο οικόπεδο που είχε παραχωρήσει η δημοτική αρχή Λαμπρούλη, δίπλα στο ΤΕΕ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ