ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ Η ΈΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ «ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ» ΤΗΣ ΑΜΑΛΙΑΣ ΛΙΑΚΟΥ

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα παρουσιάζει στο αίθριο του 1ου ορόφου την έκθεση φωτογραφίας της Αμαλίας Λιάκου με τίτλο ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ το Σάββατο 14 Απριλίου 2018 στις 19:30.

H έκθεση  περιλαμβάνει μια σειρά από τέσσερις ενότητες: Πορτραίτα του Νάνου Βαλαωρίτη, Νεκρή φύση: το μυστήριο των πραγμάτων, Όταν έβρεχε διαμάντια και Σονάτα παριζιάνικου Φθινοπώρου, έργα δημιουργημένα μεταξύ 2012-2013 στην Αθήνα και το Παρίσι. Η έκθεση παρουσιάστηκε το 2015 στην Αθήνα ως η πρώτη ατομική έκθεση της δημιουργού.

 

Η Αμαλία Λιάκου σημειώνει: “Ο τίτλος Επιφάνειες είναι εμπνευσμένος από τον ομώνυμο όρο epiphanies της λογοτεχνίας του James Joyce (Τζέιμς Τζόυς). Η φωτογραφική εικόνα δηλαδή, αναλογικά με την λογοτεχνική, μοιάζει να αποτελεί έναν τόπο ένωσης πραγματικού και φαντασιακού, όπου η θέα ενός συγκεκριμένου αντικειμένου της πραγματικότητας καλεί σε νέες φανερώσεις (επι-φάνειες). Όπως κι η surréalité, υπερπραγματικότητα των υπερρεαλιστών, που διευρύνει τα όρια του πραγματικού αντικειμένου, φανερώνοντας μύχιες και συχνά αινιγματικές όψεις του, όμοια και στις φωτογραφίες της έκθεσης, τα πορτραίτα, τα αντικείμενα, κι η φύση καλούν τον θεατή σε ένα παιχνίδι συνειρμών και μεταμορφώσεων. Άλλωστε αυτό που με ενδιαφέρει στην φωτογραφική μου δουλειά είναι η σύλληψη κι ανάδειξη μιας εσωτερικότητας αυτού που φωτογραφίζω, το ταξίδι στα ίχνη του ασυνείδητου και του ονειρικού. Μια έμμεση ή πιο άμεση αναφορά στην ανθρώπινη συνθήκη…”. Συγκεκριμένα ο Νάνος Βαλαωρίτης στον κατάλογο της έκθεσης γράφει μεταξύ άλλων για την φωτογραφική δημιουργία της Αμαλίας ότι είναι “… εμπνευσμένη από το βλέμμα του Υπερρεαλισμού που καταφέρνει να δημιουργεί αντικείμενα-όποια και να ‘ναι που έρχονται να σε προϋπαντήσουν και να σταθούνε μπροστά σου οντολογικά, αυθύπαρκτα, επεμβαίνοντας μέσα στην πραγματικότητα … Μια φιλοσοφική διάσταση που δεν έχω δει καλύτερη από τις Επιφάνειες του Τζέημς Τζόυς μέχρι εκείνη της παρέμβασης στη ζωή την ίδια των υπερρεαλιστών παραλλάσσοντας την”.

 

Ο καθηγητής βιολιού κύριος Δημήτριος Καραμανώλης από το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας θα πλαισιώσει μουσικά μαζί με τις μαθήτριέςς του, Βερονίκη Δούκα, Κατερίνα Αλβίζου και Σωτηρία Καλογιάννη την βραδιά των εγκαινίων της έκθεσης.

 

Η Αμαλία Λιάκου γεννήθηκε στην Λάρισα. Είναι Fine Art Φωτογράφος και Θεωρητικός Τέχνης, Διδάκτωρ Αισθητικής, επιστημών και τεχνολογίας των τεχνών Πανεπιστημίου Paris 8, με ειδίκευση στις εικαστικές τέχνες και την φωτογραφία. Συμμετείχε σε συνέδρια για την τέχνη στην Ελλάδα και το εξωτερικό και δημοσιεύσεις της βρίσκονται σε γαλλικά συλλογικά συγγράμματα και στον ελληνικό τύπο. Συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας στο εξωτερικό και το 2015 πραγματοποίησε την πρώτη ατομική έκθεση στην Αθήνα με τίτλο Επιφάνειες (Epiphanies).Τον κατάλογο προλόγισε ο Νάνος Βαλαωρίτης. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές.

 

Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο 14 Απριλίου 2018 στις 19:30

Διάρκεια έκθεσης: 14 Απριλίου – 13 Μαΐου 2018

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 10:00 – 14:00 & 18:00 – 21:00
Σάββατο – Κυριακή 10:00 – 14:00
Πληροφορίες: info@katsigrasmuseum.gr και 2410-672499

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ