ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ

Με σεβασμό στη διάσωση και διατήρηση της τοπικής Πολιτιστικής-Θρησκευτικής μας κληρονομιάς αναβίωσε και φέτος με πρωτοβουλία του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης, το έθιμο του Πασχαλιάτικου χορού, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο τη Δεύτερη μέρα του Πάσχα στον Αη- Θανάση της Τσαριτσάνης.

Τα δρώμενα έλαβαν χώρα στο προαύλιο της ιστορικής μονής του Αγίου Αθανασίου,  τη Δευτέρα 9 Απριλίου εκεί όπου μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας η Διοίκηση του Συλλόγου πρόσφερε στους επισκέπτες τσίπουρο και γλυκό και αμέσως μετά άρχισε ο χορός στο πλάτωμα του χώρου, όπου κάθε χρόνο μικροί και τρανοί όπως παλιά χόρευαν και τραγουδούσαν ντόπιους χορούς και πασχαλιάτικα τραγούδια όπως «Στου Αη- Θανάση την αυλή», «Σήμερα Δέσπωμ’ Πασχαλιά», «Βάγγιω», «Μαρουδιά», «Πότε θα έρθει η Άνοιξη» κ.α.

Στη συνέχεια το Παιδικό Χορευτικό Τμήμα του Συλλόγου παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία χορούς από την Ήπειρο και την Θεσσαλία, με τη συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας.

Στην αναβίωση του εθίμου του Πασχαλιάτικου χορού συμμετείχε πλήθος κόσμου από την Τσαριτσάνη και την Επαρχία Ελασσόνας και πολλοί απόδημοι Τσαριτσανιώτες.

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ