ΚΟΥΚΛΟ-ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΣΧΑΛΗ ΤΣΑΡΟΥΧΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΑΛΟΥΔΗ

O Δημοτικός Κουκλοθίασος Τιριτόμπα σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών Δ. Λαρισαίων και την ομάδα Υπηρεσιών Θεάματος Κουκλοθεάτρου ΟΛΑ ΚΥΚΛΟΣ, σχεδίασε και υλοποιεί τη διοργάνωση και παραγωγή μιας νέας μουσικής θεατρικής παράστασης. 
Πρόκειται για μια επιθεώρηση για παιδιά, με αφορμή το γνωστό θεατρικό έργο «Ω, τι κόσμος παιδιά!» του Πασχάλη Τσαρούχα, καθώς και την επανέκδοση του ομώνυμου βιβλίου.

Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη και την ιστορία των δημιουργών του Δημοτικού Κουκλοθίασου Τιριτόμπα, Κώστα Χατζηανδρέου και Σοφίας Φουτζοπούλου.

Το θεατρικό έργο «Ω, τι κόσμος παιδιά!» πρωτοεκδόθηκε το 1999 από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και η πρώτη του παρουσίαση έγινε από το Θίασο ‘81 στο Θέατρο Ριάλτο σε κείμενο – στίχους του Πασχάλη Τσαρούχα και μουσική Γιάννη Ζουγανέλη.
Τα βιβλία της τότε παράστασης έχουν εξαντληθεί. Στην επανέκδοσή του, μια εικοσαετία μετά, λίγα πράγματα έχουν αλλάξει.

Στη τωρινή διασκευή, ειδικά προσαρμοσμένη για κουκλοθέατρο από τον ίδιο τον συγγραφέα Πασχάλη Τσαρούχα, οι θεατές θα απολαύσουν επί σκηνής 33 κούκλες διαφόρων τεχνικών προδιαγραφών κατασκευής.

Κούκλες άμεσου χειρισμού, γιγαντόκουκλες, κούκλες τύπου μαρότ, γαντόκουκλες και μαριονέτες, εμχύχωση αντικειμένων και εναλλαγές μάσκας – κουκλοπαίκτη και ηθοποιού, σ’ ένα διπλό σκηνικό, κουκλοθεάτρου και σανιδιού.

Ο γνωστός ηθοποιός και συγγραφέας του έργου Πασχάλης Τσαρούχας θα παίξει επί σκηνής τον… εαυτό του, δηλαδή τον θεατρικό συγγραφέα, που καλείται να γράψει μια επιθεώρηση για παιδιά. Με συμπρωταγωνιστές, όχι ηθοποιούς αλλά .. όλους τους χαρακτήρες του έργου του! Ένα μοναδικό θίασο που αποτελείται από κούκλες που τραγουδούν, χορεύουν, παίζουν τις σκηνές μια μια, καθώς ο θεατρικός συγγραφέας τις γράφει επιτόπου στη σκηνή.

Εποχή, εκατό χρόνια πίσω. Ο θεατρικός συγγραφέας , σ’ ένα καμαρίνι θεάτρου, γράφει – ή προσπαθεί να γράψει- στα σκόρπια χαρτιά μπροστά του. Συλλογίζεται, σκίζει, ξαναρχίζει…

Ο Θεατρώνης , ιδιοκτήτης του κουκλοθεάτρου , τον απειλεί με απόλυση αν δε του γράψει άμεσα μια επιθεώρηση για παιδιά. Οι κούκλες, κρεμασμένες στα παρασκήνια, περιμένουν υπομονετικά την έμπνευση του συγγραφέα.

Ώσπου ξαφνικά , στο καμαρίνι εμφανίζεται η Φαντασία.

Ο συγγραφέας ανοίγει το ασκί της και… ιδού Κυρίες και Κύριοι!

Σύγχρονη επιθεώρηση δεν ήθελαν; Λίγο κουραστική, δε λέω. Και ανθυγιεινή κι επίπονη. Μα η τέχνη του ηθοποιού , επίμονη! Έτοιμη η πρώτη σκηνή!

 

Η κουκλοπαίχτρια Φωτεινή Καλούδη έχει αναλάβει την εμψύχωση κούκλας, μεταφέροντας μνήμες από τους δημιουργούς του, αφού η πρωτότυπη ιστορία του βιβλίου και αυτή της πραγματικής ιστορίας του Κουκλοθιάσου Τιριτόμπα έχουν συμπτωματικά, πολλά κοινά στοιχεία και τεράστια συναισθηματική αξία για την πόλη μας.

Αυτή ήταν και η αφορμή για την έναρξη αυτού του εγχειρήματος.

Το βιβλίο της παράστασης, θα εκδοθεί αρχικά σε 1000 αντίτυπα από τις Εκδόσεις Όστρια, με κύριο στόχο να συνοδεύει την παράσταση σε όλες τις πόλεις όπου θα παιχθεί κατά την περιοδεία της.

Ταυτόχρονα, το θεατρικό κείμενο θα παραμείνει εκδοτικά ενεργό στα βιβλιοπωλεία προς χρήση θεατρολόγων, κουκλοπαικτών, μαθητών, εκπαιδευτικών και ομάδων θεάτρου, σχολικές βιβλιοθήκες, καλλιτεχνικά εργαστήρια θεάτρου, εργαστήρια κατασκευής κούκλας, που χρησιμοποιούν το κουκλοθέατρο ως εργαλείο στη σχολική τάξη, στις τέχνες, στη θεραπεία, στην εκπαίδευση.

Η παράσταση θα ταξιδέψει σε όσες πόλεις υπάρχουν παιδιά που αγαπούν το κουκλοθέατρο και τα βιβλία.

Στο πρόγραμμα διοργάνωσης της έκδοσης και της περιοδείας της παράστασης περιλαμβάνονται ποικίλες και πλούσιες εκδηλώσεις σε σχέση με το θέατρο και το κουκλοθέατρο.

Στο τέλος κάθε παράστασης, οι θεατές θα μπορούν να γνωρίσουν τις κούκλες, αφού ο περιπλανώμενος κουκλοθίασος του έργου «Ω, τι κόσμος παιδιά!» αποτελεί ένα… αυτοτελές εκθετήριο κούκλας, καθώς και τη δράση και την ιστορία του Τιριτόμπα από το 1984 έως και σήμερα.

Ημερομηνίες παραστάσεων: Παρασκευή 20, 27 /4 & 4,11 /5 ώρα 19.00, Σάββατο 21, 28/4 & 5,12 /5 ώρα 19.00, Κυριακή 22, 29/4 & 6,13/5 ώρες 12.00 & 18.00.

Προπώληση: Δημοτικός Κουκλοθίασος Τιριτόμπα

Πληροφορίες: 6989460969, 2410251657, fokaloudi85@gmail.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ