ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΑΡΧΩΝ;

Με ανάρτησή του στο facebook ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος που είναι και Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Αττική δηλώνει ότι η παράταση της θητείας των δημοτικών και περιφερειακών αρχών είναι αντισυνταγματική.

Με δεδομένη αυτή την άποψη είναι βέβαιο ότι ανοίγει μια τεράστια συζήτηση για το αν είναι ή όχι αντισυνταγματική η ρύθμιση που ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Σκουρλέτης.

Συγκεκριμένα ο κ. Σωτηρόπουλος αναφέρει:

Η παράταση της θητείας των τοπικών αρχών με νομοθετική ρύθμιση θα είναι αντίθετη στο άρθρο 102 του Συντάγματος που ορίζει ότι οι ΟΤΑ εκλέγονται με ψηφοφορία από τον λαό και προφανώς για ορισμένη χρονικά θητεία. Η παράταση αυτής της θητείας για έξι μήνες από τον κοινό νομοθέτη συνιστά νόσφιση εξουσίας: αντί να έρθει ο λαός να αναδείξει τα νέα όργανα των ΟΤΑ, ο νομοθέτης υποκλέπτει και περιορίζει το συνταγματικό δικαίωμα των ψηφοφόρων που είναι οι μόνοι αρμόδιοι να ορίσουν την διοίκηση των ΟΤΑ και στον χρόνο που ήδη γνώριζαν όταν ψήφισαν το 2014.

Η αντισυνταγματική παράταση της θητείας θα σημαίνει και αντισυνταγματικές αποφάσεις των αιρετών οι οποίες θα καταπέσουν δικαστικά.

Ως Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρηση εκλεγμένος από το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Αττικής δεν πρόκειται να συμβάλλω σε αυτή την εκτροπή.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ