ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΣΤΟΝ Β. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (ΦΩΤΟ)

Με συλλαλητήριο στη Λάρισα την Πέμπτη 3 Μαΐου ημέρα που θα βρίσκεται στην πόλη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για να μιλήσει στο συνέδριο του Economist, αντιδρούν οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από την πτώση των τιμών στο γάλα και τις εξευτελιστικές τιμές των αμνοεριφίων,

που τους οδηγεί στην οικονομική καταστροφή και στο ξεκλήρισμα.

Αυτά αποφασίστηκαν το μεσημέρι στον Τύρναβο στην πανθεσσαλική σύσκεψη κτηνοτρόφων που συγκάλεσε η ομοσπονδία του κλάδου και στην οποία παραβρέθηκαν βουλευτές, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης αλλά και κτηνοτρόφοι από διάφορες περιοχές της χώρας.

Τη σύσκεψη στο κατάμεστο Εμμανουήλειο Πνευματικό Κέντρο άνοιξε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νίκος Παλάσκας ο οποίος υποστήριξε ότι η  πτώση των τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα και στα αμνοερίφια είναι τέτοια που σε λίγο διάστημα δεν θα υπάρχει κτηνοτροφία στην Ελλάδα.

“Δεν πάει άλλο, έρχεται η καταστροφή μας. Η ανυπαρξία ελέγχων από τον ΕΛΟΓΑΚ έχει φτάσει την κατάσταση στο απροχώρητο και αφού δεν μπορεί η κυβέρνηση και ο ΕΛΟΓΑΚ να κάνουν ελέγχους ας αφήσουν εμάς μέσω της διεπαγγελματική Οργάνωσης Φέτας που δεν μας δίνουν έγκριση να κάνουμε ελέγχους. Καθημερινά μας παίρνουν τηλέφωνο κτηνοτρόφοι για μειώσεις στις τιμές του γάλακτος και τώρα τελευταία ακούμε τυροκόμους να παρατάνε γάλατα κτηνοτρόφων. Αν αυτό δεν είναι καταστροφή τι είναι;”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παλάσκας.

Στη συνέχεια χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο δήμαρχος Τυρνάβου που τόνισε ότι ο δήμος θα είναι συμπαραστάτης στα δίκαια αιτήματα του κλάδου, ενώ αμέσως μετά το λόγο πήραν οι βουλευτές Παν. Βράντζα, Μ.  Χαρακόπουλος, Χρ. Κέλλας, Γ. Κασαπίδης, Κ. Μπαργιώτας, Γ. Λαμπρούλης και Γ. Κατσιαντώνης.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Γ. Λαδόπουλος, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Γ. Κωτσός, αλλά και εκπρόσωποι κτηνοτροφικών φορέων από όλη τη χώρα, και αρκετοί κτηνοτρόφοι της περιοχής.

Η σύσκεψη κατέληξε σε ψήφισμα στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

Συλλαλητήριο κτηνοτρόφων τόσο από την Θεσσαλία όσο και από άλλες περιοχές της Ελλάδος την Πέμπτη 3 Μαΐου στην Λάρισα στο συνέδριο του Economist όπου θα παρευρίσκεται και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όσα τυροκομεία και γαλακτοβιομηχανίες εισάγουν αιγοπρόβειο γάλα να μην παράγουν ΠΟΠ προϊόντα.

Ανεξάρτητος ΕΛΟΓΑΚ με συμμετοχή κτηνοτρόφων & τυροκόμων στο Διοικητικό συμβούλιο και όχι με δημόσιους υπαλλήλους όπως θέλει να νομοθετήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αύξηση των προστίμων με ποσοστό επί του τζίρου σε όσους κάνουν παραβάσεις σε ΠΟΠ προιόντα και σε περίπτωση δεύτερης παράβασης να κλείνει το τυροκομείο ή η γαλακτοβιομηχανία.

Έγκριση άμεσα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας.

Να δoθεί de minimis στους κτηνοτρόφους για την μείωση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος.

Ο ΕΛΟΓΑΚ να κάνει ισοζύγιο σε όλα τα προιόντα ΠΟΠ και μη και όχι μόνο στο αιγοπρόβειο γάλα.

Ζητάμε να τοποθετηθούν GPS και να θεσπιστεί ηλεκτρονικό τιμολόγιο σε όλα τα οχήματα μεταφοράς γάλακτος.

Να γίνουν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προσλήψεις τόσο για τον ΕΛΟΓΑΚ όσο και στις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών.

Να εξετασθεί μετά από συννενόηση με νομικό σύμβουλο το ενδεχόμενο προσφυγής στον εισαγγελέα για την αδικαιολόγητη πτώση των τιμών.

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα για να πάρει θέση καθώς με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης είχαμε πολλές συναντήσεις χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ