ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 5ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΕΛΕΤΟΥΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΑ ΕΝΤΥΠΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΓΑΚ ΑΓΙΑΣ

Οι μαθητές του Γ1 και Γ4 του 5ου Γυμνασίου Λάρισας πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο ΓΑΚ Αγιάς. Η προϊσταμένη των ΓΑΚ κ. Τσάπου Ελένη ενημέρωσε τα παιδιά αναφορικά με το αρχείο και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται. Ειδικότερα οι μαθητές παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα:

«Παράνομα έντυπα της κατοχής». Μέσα από αυτό είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν εφημερίδες περιόδου 1941-1944 αθηναϊκές και τοπικές, όπως «Φλογοβόλο», «Επονίτης», «Δημοκρατική Δράση», «Δημοκρατία», «Εμπρός νέοι», «Λαρισαϊκός τύπος», «Η φωνή της ΕΠΟΝ», «Τόλμη» κ.αλ., προκηρύξεις, το περιοδικό Αετόπουλα, αιτήσεις και υπομνήματα των κατοίκων της περιοχής προς τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Ενημερώθηκαν για το ρόλο του αντιστασιακού τύπου, το βαρύ όπλο της Εθνικής Αντίστασης, που τροφοδοτούσε με εφημερίδες, περιοδικά και βιβλιαράκια, την Αθήνα και άλλες περιοχές της Ελλάδας και τα νησιά και εξυπηρετούσε την κυβέρνηση της Ελεύθερης Ελλάδας, τις αντιστασιακές οργανώσεις και το στρατό. Έγινε λόγος για τα μυστικά τυπογραφεία που δημιουργήθηκαν αρχικά στις πόλεις και στη συνέχεια σε ελεύθερα βουνά της Θεσσαλίας, καθώς η πίεση των κατακτητών εμπόδιζε τον ημερήσιο τύπο να ανταποκριθεί στον εθνικό έργο που είχε αναλάβει, να δίνει δηλαδή πληροφορίες για την πραγματική έκβαση του αγώνα, για τις βαρβαρότητες των κατακτητών, τις επιχειρήσεις των συμμάχων, να εμψυχώνει το λαό και να καλλιεργεί την εθνική ομοψυχία και τον αγώνα για ελευθερία.

Οι μαθητές εργάστηκαν σε ομάδες, ως νέοι δημοσιογράφοι και ετοίμασαν τα δικά τους ρεπορτάζ.  Προσέγγισαν το υλικό με καινοτόμες βιωματικές τεχνικές, όπως «διάδρομος εσωτερικών φωνών ή συνείδησης». Η ομάδα σχημάτισε δύο παράλληλες γραμμές, αφήνοντας ένα διάδρομο στη μέση, στον οποίο περπατούσαν ένα αγόρι και ένα κορίτσι που έπρεπε να πάρουν μια απόφαση. Στην προκειμένη περίπτωση τα παιδιά μεταφέρθηκαν στην περίοδο του Β Παγκοσμίου Πολέμου και έπρεπε να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους ή μη στην ΕΠΟΝ. Καθώς περπατούσαν με αργό ρυθμό, άκουγαν φωνές και σκέψεις που πιθανολογούσαν οι συμμαθητές τους ότι είχαν στο μυαλό τους ή εκείνοι είχαν σκεφθεί για αυτούς. Αυτές οι φωνές θα τους βοηθούσαν να πάρουν τη δική τους απόφαση και συνάμα με παιγνιώδη τρόπο να προσεγγίσουν την τοπική ιστορία.

Το αρχειακό υλικό κατά κύριο λόγο αντλήθηκε από το αρχείο του Δημητρίου Ηρακλείδη, ενός σημαντικού Αγιώτη πολιτικού που πρωτοαναμείχθηκε στην πολιτική το 1920. Το πρόγραμμα έκλεισε με επίσκεψη των μαθητών στο παλιό παρθεναγωγείο το σημερινό πολιτιστικό κέντρο του Μεταξοχωρίου και περιήγηση στο γραφικό χωριό. Οι μαθητές επέστρεψαν στο σχολείο πλούσιοι σε γνώσεις, εμπειρίες, εικόνες και συναισθήματα. Υπεύθυνες καθηγήτριες: Δεληζώνα Ζωή, Κανάκη Βικτωρία, Καρρά Αποστολία

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ