ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ

Στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης σε θέματα ενημέρωσης για την καλή υγεία και τις μεθόδους πρόληψης αγωγής υγείας στους δημότες, συνδιοργανώθηκε από την αντιδημαρχία Κοινωνικής πολιτικής του δήμου Τυρνάβου, την ιατρική σχολή τού πανεπιστημίου Θεσσαλίας  και τον φαρμακευτικό σύλλογο Λάρισας ιατρική εκδήλωση

στο “Μαξίμ” Τυρνάβου.

Στην εκδήλωση αναπτύχθηκαν δύο θεματικές ενότητες :

Η πρώτη με θέμα «φυτοπροστατευτικά προϊόντα και οι επιδράσεις τους στην ανθρώπινη υγεία».

Ομιλητής ήταν ο κ.Μ. Κουρέας μηχανικός περιβάλλοντος διδάκτωρ του Τμήματος Ιατρικής από το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας. Στην πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του μιας που η περιοχή μας είναι κυρίως αγροτική ο ομιλητής διεξοδικά ανέπτυξε την έννοια της χρήσης των φυτοφαρμάκων  ,τον αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαφόρων μορφών καρκίνων στους επαγγελματίες αγρότες για τους ψεκαστές  ,τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων  και τα μέτρα προστασίας  πού πρέπει να εφαρμόζονται. Τονίστηκε  ιδιαίτερα ο κίνδυνος υψηλής έκθεσης από από τη μη χρήση μέσων ατομικής προστασίας και κυρίως προστασία από διαθερμική απορρόφηση και πόσο προφύλαξη γίνεται όταν εφαρμόζονται από τους  χειριστές και τις οικογένειες τους προστατευτικά μέτρα.

Η δεύτερη είχε ως θέμα «εμβόλια και αντιεμβολιαστικό κίνημα» και ομιλητής ήταν εκ μέρους του Φαρμακευτικού συλλόγου Λάρισας ο  φαρμακοποιός κ. Αχιλλέας Τάσιος.

Ο ομιλητής έκανε ιστορική αναδρομή για τα εμβόλια, εξήγησε τι είναι τα εμβόλια και την χρήση αυτών στα παιδιά και στους ενήλικες. Ανέφερε ποια είναι αυτά και πως γίνονται στην χώρα μας ,τονίζοντας ότι προφυλάσσουν και προστατεύουν από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των μεταδοτικών ασθενειών στην σωματική και πνευματική ευημερία.

Συνεχίζοντας  για το «αντιεμβολιατικό κίνημα» που έχει αναπτυχθεί παγκόσμια και αρκετά στην χώρα μας  επιφέροντας ανατροπή σε θέματα δημόσιας υγείας αναφέρθηκε ότι το κίνημα δεν είναι νέο και ότι προσδιορίζεται με την έναρξη των υποχρεωτικών εμβολιασμών.

Το αντιεμβολιαστικό κίνημα υποστηρίζει ότι τα εμβόλια προκαλούν ιδιοπαθείς νόσους ,καταστρέφουν την ανοσία και γίνονται για μόνο λόγο το κέρδος. Ομως αυτό είναι λάθος γιατί τα οφέλη του εμβολιασμού προστατεύουν από ασθένειες πού σκοτώνουν.

Ακολούθησαν ερωτήματα από τους παρευρισκόμενους που απαντήθηκαν από τους ομιλητές. Συντονιστής στην ημερίδα ήταν ο ιατρός του Περιφερειακού Ιατρείου Αμπελώνα κ. Ιωάννης Αντωνόπουλος.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ